«Αμάλθεια»: Επικοινωνιακή μπλόφα ή συνέργεια σε έγκλημα;

Ενημέρωση στις April 8, 2024

Στις 9 Νοεμβρίου 2023, ο Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, την Πρωτοβουλία «Αμάλθεια» της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου από τη Λάρνακα στη Λωρίδα της Γάζας για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η πρώτη σκέψη όσων δεν βαυκαλίζονται με τις μεγαλοστομίες του Χριστοδουλίδη ήταν πως επιχειρούσε να αντισταθμίσει το ότι ούτε εκείνος ούτε η κυβέρνησή του δεν είχαν βρει μία λέξη να πουν για τη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό ενώ, παράλληλα, συνέχιζαν να βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με τον δολοφόνο Νετανιάχου, τόσο για τα ενεργειακά όσο ακόμα και για κινηματογραφικές συμπαραγωγές. Με την πάροδο του χρόνου έγινε φανερό ότι στόχος ήταν περισσότερο η προβολή του Χριστοδουλίδη όχι μόνο ως «σωτήρα», αλλά και ως «παίκτη» στην περιοχή, υποβοηθούμενος και από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που ήρθε στην Κύπρο για να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις στη Λάρνακα, εγκαταστάσεις στις οποίες ο κύριος λόγος και έλεγχος δόθηκε από τον Χριστοδουλίδη σε ισραηλινές δυνάμεις.

Όσον αφορά αυτό καθ’ εαυτό το εγχείρημα, παρά τις σχετικές με αυτό μεγαλοστομίες, έγινε φανερό ότι η ποσότητα της βοήθειας που θα μπορούσε να μεταφερθεί με την «Αμάλθεια» θα ήταν ασήμαντη σε σχέση με τη βοήθεια που θα μπορούσε να περάσει χερσαία από τη Ράφα.

Και ενώ ο Νετανιάχου απαγορεύει τη μεταφορά μέσω Ράφας, έδωσε στον Χριστοδουλίδη το πράσινο φως για την «Αμάλθεια». Δεν πρόκειται για υποχώρηση, αλλά για εξασφάλιση «άλλοθι» στην προσπάθεια εξοστρακισμού της UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees), η οποία από το 1949 που ιδρύθηκε παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Από χρόνια το Ισραήλ αντιτίθεται στην παρουσία και δράση της UNRWA. Ο λόγος είναι ότι «συντηρεί την ιδέα ότι μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων είναι πρόσφυγες που έχουν το δικαίωμα της επιστροφής στη γη τους», όπως ρητά δήλωνε ο Νετανιάχου, ο οποίος τον Ιανουάριο επιχείρησε, ανεπιτυχώς όμως, την εκδίωξή της, εκτοξεύοντας κατηγορίες ότι δώδεκα μέλη του προσωπικού της συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ μίλησε, ακόμα και πρόσφατα, για το σωτήριο έργο της UNRWA, τη «ραχοκοκαλιά», όπως την αποκάλεσε, της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να την στηρίξουν.

Η «Αμάλθεια» δεν είναι απλά μια επικοινωνιακή μπλόφα. Ο Χριστοδουλίδης, που δεν έχει αρθρώσει μέχρι τώρα ούτε μια λέξη για τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, πόσο μάλλον για να κατηγορήσει το κράτος του Ισραήλ, ούτε ακόμα και για την εν ψυχρώ δολοφονία επτά εθελοντών της μη κυβερνητικής οργάνωσης «World Central Kitchen» που εργάζονταν για την πολυδιαφημιζόμενη πρωτοβουλία του, προσφέρει στον φίλο του τον Νετανιάχου μια ευκαιρία να επιχειρηματολογήσει ότι η «Αμάλθεια» μπορεί να αντικαταστήσει το έργο της UNRWA, και να αφήσει έτσι ακόμα πιο αβοήθητο τον πληθυσμό της Γάζας απέναντι στην τεράστιας έκτασης λιμοκτονία και τη στέρηση φαρμάκων που του επιβάλλεται.

Η Αριστερή Πτέρυγα καταγγέλλει τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη και την κυβέρνησή του για αυτή την συνέργεια στο έγκλημα που συνεχίζει να διαπράττει το Ισραήλ και καλεί την κοινωνία να φωνάξει «Όχι στο όνομά μας».

Αριστερή Πτέρυγα
8 Απριλίου 2024