ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Ενημέρωση στις May 24, 2016

1. Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών δημιουργούν τις συνθήκες για καταστροφική πισωδρόμηση για την αριστερά και τις προοπτικές-της. Η μεγάλη πτώση του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ, η είσοδος στη βουλή ενός ναζιστικού και δυο ακροδεξιών κομμάτων και η σχετικά μικρή μείωση των ποσοστών του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ δίνουν την εικόνα μιας ριζικής μετα¬τόπισης της κοινωνίας προς τα δεξιά.

2. Αυτή η μετατόπιση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον αγώνα της αριστεράς ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, την επίθεση στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, τις ιδιωτικο¬ποιήσεις, το κοινωνικό κράτος και τα εργατικά δικαιώματα.

3. Μπορεί ακόμα να οδηγήσει σε σοβαρή εμπλοκή των συνομιλίων για το Κυπριακό και να αποτελέσει το εφαλτήριο για την ανάκαμψη του απορριπτισμού και κατάρρευση και της νέας προσπάθειας για λύση.

4. Ωστόσο, η δεξιά δεν έχει πετύχει οτιδήποτε οριστικό. Ο Συναγερμός, παρόλη την επιτυχία-του να περιορίσει τις απώλειες εν μέσω οικονομικής κρίσης, κινδυνεύει να γίνει έρμαιο του λαϊκισμού της ακροδεξιάς και να αποτύχει να προωθήσει την πολιτική-του, είτε στην οικονομία είτε στο Κυπριακό, και αν δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό, να χάσει ακόμα και στις επόμενες Προεδρικές Εκλογές.

5. Το ΔΗΚΟ δεν μπορεί να ελπίζει να παίξει καθοριστικό ρόλο αν δεν έχει τη συνεργασία ενός από τα δυο μεγάλα κόμματα. Κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να το πετύχει γιατί από τη μια δεν έχει αρκετές έδρες για να καθορίζει μόνο-του τις συνεργασίες μαζί-τους και από την άλλη έχει ριζική διαφωνία και με τα δυο για το Κυπριακό .

6. Ούτε η Συμμαχία Πολιτών ούτε η Αλληλεγγύη είναι σε θέση να παίξουν καθοριστικό ρόλο γιατί μόλις μπουν σε παιγνίδια εξουσίας χάνουν την ελευθερία-τους να λαϊκίζουν χωρίς να είναι σε θέση να εξαργυρώσουν την ύπαρξή-τους με οτιδήποτε ουσιαστικό.

7. Οι Οικολόγοι θα συνεχίσουν την πολιτική-τους που θα την βαραίνει ο άκρατος εθνικισμός-τους και πιθανόν να έχουν τη δυνατότητα κάποιας ουσιαστικής παρέμβασης σε περιθωριακά θέματα.

8. Το ΕΛΑΜ είναι, για την ώρα τουλάχιστον, καταδικασμένο να φωνασκεί με τη συνηθισμένη-του ρητορική μίσους και λαϊκισμού, περιμένοντας μια επέκταση της πολιτικής σήψης και αναποτελεσματικότητας για να πάρει την εκδίκησή-του.

9. Αν ωστόσο το ΑΚΕΛ, και από τη δική-του πλευρά ο ΔΗΣΥ, αποτύχουν να διαμορφώσουν μια αποφασιστική γραμμή πολιτικής πλεύσης, αν προσπαθήσουν να προσεταιριστούν τα μικρά κόμματα για ευκαιριακές συμμαχίες, θα δούμε την πολιτική σκηνή να γίνεται έρμαιο του κάθε τυχοδιώκτη και θα γίνουμε μάρτυρες μιας διολίσθησης προς τις πολιτικές της ακροδεξιάς με φόντο την αυξανόμενη επιρροή του ΕΛΑΜ και των ναζιστών.

10. Η πρώτη δοκιμασία για τις πολιτικές ηγεσίες είναι η εκλογή Προέδρου της Βουλής. Σ’ αυτή τη δοκιμασία, οι διάφορες ηγεσίες θα δοκιμάσουν τη δυνατότητά-τους να επηρεάσουν την πολιτικη ζωή του τόπου. Η Προεδρία της Βουλής δεν είναι ένα ουσιαστικό πόστο, αλλά έχει συμβολική σημασία. Αν το ΑΚΕΛ υποχωρήσει στους αναπόφευκτους εκβιασμούς των μικρών κομμάτων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον Συναγερμό, θα παίξει το παιγνίδι της δεξιάς και θα δυναμιτίσει τη δυνατότητά-του για προώθηση της πολιτικής-του.

11. Τώρα είναι η ώρα για σημαντικές πρωτοβουλίες από την αριστερά για να σταματήσει η χυδαιότητα της επικράτησης των απόψεων της μειοψηφίας. Η Κύπρος βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μερικούς κρίσιμους μήνες για την πορεία της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού. Σ’ αυτούς τους μήνες έχουμε την υποχρέωση να βάλουμε σαν προτεραιότητα αυτή την προσπάθεια και να δείξουμε στους διάφορους εραστές της διχοτόμησης πως δεν έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων.

12. Η Προεδρία της Βουλής είναι μια τέτοια ευκαιρία. Το ΑΚΕΛ πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα σαν μια διαδικαστική λειτουργία στα πλαίσια μιας μεταβατικής περιόδου μέχρι τη λύση του Κυπριακού και να αποκλείσει κάθε ιδέα σύμπραξης με τα μικρά κόμματα. Πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για συνεννόηση με τον ΔΗΣΥ και την εκλογή ενός κοινά αποδεκτού Προέδρου μιας βραχύβιας Βουλής για να σταλεί το μήνυμα προς τα μικρά κόμματα πως δεν μπορούν να εκβιάζουν την πολιτική-του.

13. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής μπορούν να συμπεριληφθούν και προσωρινές πολιτικές θέσεις τόσο για το Κυπριακό όσο και για την οικονομία. Για το Κυπριακό δεν είναι δύσκολο να βρεθούν κοινές θέσεις και μπορεί να προστεθεί η κοινή αποφασιστικότητα των δυο κομμάτων για επιδίωξη λύσης μέσα στους επόμενου μήνες, όσο θα διαρκέσει και η κοινή προσέγγιση των δυο κομμάτων.

14. Στην οικονομία μπορεί εύκολα να υπάρξει μια εκεχειρία μέχρι την κατάληξη των συνομιλίων, με την αποδοχή μερικών βασικών ζητημάτων. Τέτοια μπορεί να είναι:

• Το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων

• Το πάγωμα της μείωσης των μισθών

• Η επέκταση του κοινωνικού κράτους και η προώθηση του ΓΕΣΥ

Ο ΔΗΣΥ θα μπορούσε να συναινέσει στα πιο πάνω, μια που έτσι κι αλλιώς, θα έχει προβλή¬ματα να προωθήσει την πολιτική που θα ήθελε σ’ αυτά.

15. Η συνεργασία με τους κύριους εκπροσώπους της αστικής τάξης ήταν και είναι πάντα επι¬κίν¬δυνη πολιτική για την αριστερά. Υπάρχουν ωστόσο στιγμές που κάτι τέτοιο είναι επιβε¬βλημένο από τις πραγματικότητες της στιγμής αν θέλουμε να αποφύγουμε καταστροφικές εξελίξεις για την εργατική τάξη και την αριστερά. Με τη σημερινή σύνθεση της Βουλής, το ΑΚΕΛ έχει να διαλέξει ανάμεσα σε τρεις πιθανές πολιτικές:

1. Να ακολουθήσει την πολιτική που προτείνεται πιο πάνω, με την ελπίδα να λυθεί το Κυπριακό στους επόμενους μήνες και να αλλάξει ριζικά το πολιτικό σκηνικό.

2. Να επιδιώξει συμμαχίες με τα μικρά κόμματα, θέτοντας σε κίνδυνο την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και ανοίγοντας τις πόρτες για μαζικές διαρροές των ψηφο¬φόρων-του προς τα μικρά κόμματα.

3. Να ακολουθήσει μια μοναχική πολιτική έντονης αντιπολίτευσης από μόνο-του, διολι¬σθαίνοντας ολοένα και περισσότερο στην αναποτελεσματικότητα και την απαξίωση από τον Κυπριακό λαό.

16. Η Αριστερή Πτέρυγα υπήρξε πάντα σταθερός υποστηρικτής της ανεξάρτητης δράσης της Αριστεράς σε κάθε θέμα και αρνητής των ευκαιριακών συμμαχιών με τη Δεξιά. Δεν δίστασε ωστόσο σε κρίσιμες στιγμές να δώσει τη μάχη ακόμα και μαζί με τον Συναγερμό, όπως έκαμε το 2004 στο Δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν, όταν έκρινε πως αυτό απαιτούσε το καλό της εργατικής τάξης. Το ΑΚΕΛ βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μια τέτοια ιστορική στιγμή. Οι αποφάσεις-του θα καθορίσουν την πορεία τόσο του ίδιου όσο και της αριστεράς γενικότερα για την επόμενη περίοδο.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΤΕΡΥΓΑ
24 ΜΑΪΟΥ 2016