ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ενημέρωση στις November 24, 2023

Με ανησυχία παρακολουθούμε την απαράδεκτη στάση δημάρχων και τοπικών αρχών αλλά και πορείες και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πολιτών ενάντια στις προτεινόμενες δομές για τη φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων που αποζητούν διεθνή προστασία στη χώρα μας. Τέτοια φαινόμενα όζουν ρατσισμού, μισαλλοδοξίας και ρητορικής μίσους και η αντιμετώπισή τους πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική.

Πρόκειται για ρατσισμό και μισαλλοδοξία απέναντι σε 1200 τόσα παιδιά και εφήβους που ζητούν άσυλο, που βρίσκονται δηλαδή σήμερα στην Κύπρο, χωρίς γονείς ή ενήλικο κηδεμόνα, που πέρασαν από κακουχίες, πολέμους, καταπίεση και κατατρεγμό στις χώρες τους αλλά και καθ’ οδόν προς την Ευρώπη. Που υπέστησαν κατάφωρη παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως διατροφή, στέγαση, υγεία και εκπαίδευση, που βίωσαν, εκτέθηκαν ή/και εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι, σε κακοποίηση, σεξουαλική και άλλη βία, εκμετάλλευση και εμπορία ανθρώπων.

Πριν όμως ρίξουμε το φταίξιμο στους πολίτες, είναι σημαντικό να καταλάβουμε τη ρίζα του προβλήματος και να θεραπεύσουμε τις αιτίες που το προκαλούν. Όταν η επίσημη πολιτική του Κυπριακού κράτους αλλά και πλείστων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η δαιμονοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών και η δημιουργία «εχθρικού περιβάλλοντος» για να αποτρέπουν την έλευση αυτών των ανθρώπων, δεν είναι καθόλου παράξενο που οι πολίτες χάνουν την ανθρωπιά τους και μετατρέπονται σε μισαλλόδοξους ρατσιστές που βλέπουν ακόμα και παιδιά και εφήβους σαν εγκληματίες και μιάσματα.

Όταν η πολιτική του κράτους μετατρέπει ένα κέντρο Υποδοχής όπως το Πουρνάρα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης με πολλαπλάσιους φιλοξενούμενους από τη χωρητικότητά του, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό και με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, σπρώχνοντας τους αιτητές ασύλου σε προβληματικές συμπεριφορές, δεν είναι παράξενο που οι πολίτες μετατρέπονται σε όχλο λιντσαρίσματος με αποτέλεσμα τα εγκληματικά πογκρόμ της Χλώρακας και της Λεμεσού.

Είναι θλιβερό το γεγονός ότι ακόμα και δήμαρχοι και δημότες της Αριστεράς γίνονται θύματα αυτής της ρατσιστικής πολιτικής και παρασύρονται στο ρεύμα της μισαλλοδοξίας και καταλήγουν να στρέφονται ενάντια σε ασυνόδευτους ανήλικους και να τους στερούν το δικαίωμα μιας αξιοπρεπούς αντιμετώπισης και συνδρομής στην ελάφρυνση των κακουχιών που υφίστανται.

Δουλειά της Αριστεράς δεν είναι να υποκύπτει στο ρεύμα, αλλά να αντιστέκεται και να αγωνίζεται για την υπεράσπιση κάθε αδύνατου, κάθε ευάλωτου που το έχει ανάγκη, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά και εφήβους.

Δουλειά της Αριστεράς είναι να σταθεί εμπόδιο στην απάνθρωπη πολιτική της Κυβέρνησης απέναντι στους μετανάστες και τους αιτητές ασύλου και να απαιτήσει τη δημιουργία πραγματικών δομών Υποδοχής που να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά το θέμα με τον ανάλογο σεβασμό απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Να απαιτήσει ικανοποιητικές δομές για τη φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων, ώστε να μπορέσουν και οι πολίτες να αντισταθούν στη ρατσιστική υστερία και να αντιμετωπίσουν με αγάπη και σεβασμό αυτά τα παιδιά και να τους προσφέρουν την προστασία που χρειάζονται.

Δουλειά της Αριστεράς είναι να στρέψει τον θυμό των πολιτών ενάντια στις Κυβερνητικές πολιτικές δημιουργίας «εχθρικού περιβάλλοντος» και να απαιτήσει την έκφραση των καλύτερων πτυχών της ανθρώπινης συμπεριφοράς για να σταματήσει αυτή η διολίσθηση προς τη βαρβαρότητα.

Δουλειά της Αριστεράς είναι να δράσει δυναμικά προς την κατεύθυνση της αποτροπής νέων ρατσιστικών πογκρόμ, αυτή τη φορά εναντίον ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων.

Αριστερή Πτέρυγα, 24 Νοεμβρίου 2023