Κανείς δεν δικαιούται να πει, εκ των υστέρων, "δεν γνωρίζαμε"

Ενημέρωση στις October 16, 2020

Καταγγέλλουμε ότι το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, παραμονή των εκλογών στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα, φασιστικά και φασίζοντα στοιχεία οργανώνουν εκδήλωση στο οδόφραγμα της Δερύνειας. Αυτοί οι γνωστοί-άγνωστοι έχουν ήδη προβεί σε αντίστοιχη πράξη, με τα γνωστά έκτροπα, και την περασμένη Κυριακή.

Έχοντας τη βεβαιότητα ότι και η προηγούμενη αλλά πόσο μάλλον η προγραμματιζόμενη εκδήλωση στόχο έχουν τη δημουργία κλίματος που να επηρεάσει τις εκλογές για την ανάδειξη του ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και, συγκεκριμένα, ευνοούν προφανώς και καταφανώς τον Τατάρ, καθιστούμε ΥΠΕΥΘΥΝΟ τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση, για τα δυσμενή, έως και τραγικά, αποτελέσματά της. Κανείς δεν δικαιούται να πει, εκ των υστέρων, "δεν γνωρίζαμε" ή "δεν εκτιμούσαμε τον κίνδυνο".

Τυχόν παράλειψη ανάληψης δράσης εκ μέρους των αρμοδίων αρχών για αποτροπή της προγραμματιζόμενης εκδήλωσης, θα επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση προκρίνει την εκλογή Τατάρ, η οποία, κατά την εκτίμηση όχι μόνο τη δική μας αλλά και πολύ μεγάλου μέρους της κοινωνίας, θα διευκολύνει την κωλυσιεργία, αν όχι τη σαφή άρνηση, του Προέδρου της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε επιδίωξη διευθέτησης του Κυπριακού.

Πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει πια εμπεδώσει ότι η κυβέρνηση ξεπουλά και την Αμμόχωστο και την Κύπρο ολόκληρη για να νέμεται απερίσπαστη όχι μόνο την κυπριακή υπηκοότητα, αλλά και το δημόσιο πλούτο, προς όφελος και της οικονομικής ελίτ με την οποία διαπλέκεται.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΤΕΡΥΓΑ
17 Οκτώβρη 2020

Οι Τουρκοκύπριοι αγωνίζονται για την επανένωση της Κύπρου

Ενημέρωση στις October 14, 2020

Οι Τουρκοκύπριοι για άλλη μια φορά αγωνίζονται για την επανένωση της Κύπρου. Τα αποτελέσματα του 1ου γύρου των εκλογών δείχνουν την αντίστασή τους στην προσπάθεια του Ερντογάν να τους μετατρέψει σε απλούς δέκτες των αποφάσεών του. Τυχόν νίκη του Μουσταφά Ακιντζί θα αποτελεί θρίαμβο του αγώνα των Τουρκοκυπρίων για το δικαίωμά τους να αποφασίζουν οι ίδιοι για την τύχη τους.

Αυτό δεν σημαίνει πως είναι έτοιμοι να αντικαταστήσουν την καταπίεσή τους από τον Ερντογάν με καταπίεση από τους Ελληνοκύπριους. Απλώνουν το χέρι στους Ελληνοκύπριους σαν ισότιμοι πολίτες και ζητούν να ζήσουν μαζί τους σε συνθήκες ασφάλειας και πολιτικής ισότητας. Η αναζήτηση λύσης στα πλαίσια της ΔΔΟ μπορεί να δώσει αυτές τις συνθήκες και να επανενώσει το νησί.

Δυστυχώς η άρνηση των Ελληνοκυπρίων να ανταποκριθούν στις προσπάθειες για λύση, τόσο το 2004 με την απόρριψη του σχεδίου Ανάν όσο και το 2017 με την αποχώρηση Αναστασιάδη απο τις συνομιλίες του Κραν Μοντανά, δεν βοηθά σ’ αυτή την προσπάθεια των Τουρκοκυπρίων και δίνει την ευκαιρία στον Ερντογάν να παρουσιάζεται σαν ο προασπιστής των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και να δημιουργεί κλίμα κρίσης που ευνοεί τις αυταρχικές του πολιτικές στην Τουρκία.

Με τον Αναστασιάδη να μην φαίνεται να έχει πρόθεση να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού, η Αριστερά οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μετώπου με τις Τουρκοκυπριακές δυνάμεις που αγωνίζονται για τη λύση και να κινητοποιήσει τις μάζες για να επιβάλουν πολιτικές προς την κατεύθυνση της ειρήνης. Μια εκλογή του Ακιντζί θα δημιουργήσει τις συνθήκες για εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Η Αριστερά πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί αποτελεσματικά αυτή τη φορά.

Αριστερή Πτέρυγα
14.10.2020