Γλωσσάρι: Οι εθνικιστές θέλουν να φιμώσουν κάθε άλλη άποψη

Ενημέρωση στις July 16, 2018

Η θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το γλωσσάρι "Λέξεις που έχουν σημασία" ενάντια στους συγγραφείς του, καθώς και ενάντια στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών για την εκπροσώπησή του στην παρουσίαση που έγινε στο Σπίτι της Συνεργασίας, έχει να κάνει τόσο με το ίδιο το περιεχόμενο του γλωσσαρίου όσο και με γενικότερους και σημαντικούς παράγοντες.

Το ίδιο το γλωσσάρι, παρά το ότι, όπως επανειλημμένα δηλώθηκε και διευκρινίστηκε, κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να το ακολουθήσει, έρχεται για ακόμα μια φορά να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά του αφηγήματος που έχει καθιερωθεί μέσα στην Ε/κυπριακή κοινότητα, πρώτιστα από την πολιτική ηγεσία και που κατ’ επέκταση αναπαράγεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης και των λειτουργών τους.

Ένα αφήγημα και ένα αντίστοιχο λεξιλόγιο εμποτισμένα με μίσος και αντιπαλότητα απέναντι στην άλλη κοινότητα. Ένα αφήγημα σε πλήρη σύγκρουση και αντίφαση με την πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, η οποία γίνεται αποδεκτή και διεθνώς και στο τραπέζι των συνομιλιών, καθώς και με την επιδίωξη μιας ομόσπονδης δημοκρατίας στην οποία θα συμμετέχουν οι δύο πολιτείες ε/κυπριακή και τ/κυπριακή.

Εκείνο που εξίσου προκάλεσε τις αντιδράσεις είναι το ότι αυτό το πόνημα ήταν αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων δημοσιογράφων. Όπως ενοχλεί τους εραστές της εθνικής καθαρότητας και τους υποστηρικτές των δύο κρατών κάθε τι δικοινοτικό, κάθε τι που φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε μορφή συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Το γεγονός ότι σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών δέχεται πυρά με αφορμή το γλωσσάριο οφείλεται κυρίως στο ότι το σημερινό συμβούλιο, σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα από το ’74 και μετά που παρέμειναν εγκλωβισμένα στο αφήγημα, έχει αναπτύξει σχέσεις με την αντίστοιχη Ένωση των Τ/κυπρίων δημοσιογράφων και ενθαρρύνει δικοινοτικές δράσεις.

Το συγχαίρουμε και στεκόμαστε δίπλα του, όπως στεκόμαστε δίπλα και στους δημοσιογράφους που εργάστηκαν για τη συγγραφή του γλωσσαρίου.

Αριστερή Πτέρυγα
16 του Ιούλη 2018