ΨΗΦΟ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΛΑ – ΓΙΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΝΙΚΗ!

Ενημέρωση στις January 30, 2018

1. Η αποφασιστική νίκη του Σταύρου Μαλά απέναντι στον Νικόλα Παπαδόπουλο δείχνει πως οι Κύπριοι ψηφοφόροι δεν παρασύρονται εύκολα από ψευτοπατριωτισμούς και λαϊκίστικες υποσχέσεις. Δείχνει πως έχουν απορρίψει τη λεγόμενη «Νέα Στρατηγική» στο Κυπριακό γιατί αντιλαμβάνονται πως η μη-λύση δεν είναι λύση αλλά μια προσέγγιση που οδηγεί σε μόνιμη παρουσία του τουρκικού στρατού στο βορρά, την κατάπνιξη της θέλησης των Τουρκοκυπρίων και τη μονιμοποίηση της διχοτόμησης. Δείχνει ακόμα πως δεν ξεχνούν ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος ήταν ο μόνιμος σύμμαχος της Κυβέρνησης Αναστασιάδη στην επιβολή των πολιτικών λιτότητας, στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και των εκποιήσεων και στη δημιουργία μιας πρωτόγνωρης ανισότητας ανάμεσα στους λίγους πλούσιους και τους ανθρώπους της δουλειάς και της ανεργίας.

2. Η αποτυχία του Νίκου Αναστασιάδη να πάρει ψηλά ποσοστά και η μικρή διαφορά από τα ποσοστά του Σταύρου Μαλά δημιουργεί δυναμική νίκης για τις δυνάμεις της αλλαγής. Οι Κύπριοι ψηφοφόροι δεν έχαψαν το αφήγημα του «success story» που προσπάθησαν να πουλήσουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του πλούτου, οι υπεύθυνοι για την αύξηση των κερδών των λίγων και τη μείωση του βιοτικού επιπέδου των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Τιμώρησαν επίσης τον Νίκο Αναστασιάδη για την ανατίναξη μιας μοναδικής ευκαιρίας για τη λύση του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά και τη συνταύτισή του με το στρατόπεδο των απορριπτικών για χάρη της επανεκλογής του στην Προεδρία.

3. Η προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να φιμώσει τον τουρκοκυπριακό τύπο και η αποφασιστική αντίδραση των Τουρκοκυπρίων με τη μεγαλειώδη διαδήλωση της περασμένης Παρασκευής και την καθολική εναντίωσή τους στην απόπειρα παρέμβασης από την Τουρκία δημιουργεί ελπίδες για επανέναρξη των συνομιλιών και δυνατότητες λύσης. Αρκεί στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας να βρίσκεται κάποιος που οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να εμπιστευτούν. Αν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας αχρηστευτεί και πάλι από μια νέα προεδρία Αναστασιάδη, ίσως να μην μπορούμε πια να μιλούμε για λύση του Κυπριακού στη βάση της επανένωσης της Κύπρου.

4. Η σημερινή «ανάκαμψη» της οικονομίας δεν οφείλεται ούτε στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη ούτε στις πολιτικές λιτότητας που εφάρμοσε. Οφείλεται αποκλειστικά στην παγκόσμια αναιμική ανάκαμψη, ενώ η πολιτική της Κυβέρνησης να μειώνει τις απολαβές των εργαζομένων το μόνο που πετυχαίνει είναι την ανακατανομή πλούτου από τους φτωχούς προς τους πλούσιους. Αντίθετα, αυτό που χρειάζεται σήμερα η οικονομία είναι η ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και η στήριξη των δημόσιων πηγών εσόδων που αποτελούν οργανισμοί όπως η ΑΗΚ και η CYTA. Ηδη η παγκόσμια εμπειρία δείχνει ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχουν φτάσει στα όριά τους και δεν μπορούν πια να αποτελούν ή να προβάλλονται ως το καθοδηγητικό δόγμα για την οικονομική πολιτική.

5. Μετά από πέντε χρόνια περικοπών στις κοινωνικές παροχές και μείωσης των απολαβών των εργαζομένων, είναι καιρός να αρχίσει η αντίστροφη πορεία για αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Είναι καιρός να αντιστρέψουμε την ανακατανομή σε βάρος των φτωχών με φορολόγηση του πλούτου που μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει το δικό του μερίδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Είναι καιρός να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από την απανθρωπιά των εκποιήσεων και των μεροκαμάτων πείνας.

6. Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού συνδέεται άρρηκτα με την διασφάλιση μιας πιο δίκαιης και οικονομικά μη-εξαθλιωμένης κοινωνίας. Μετά από το αδιέξοδο που έφερε στο Κυπριακό ο Νίκος Αναστασιάδης είναι καιρός να αξιοποιήσουμε την τελευταία ίσως ευκαιρία που έχουμε για να επανενώσουμε την Κύπρο. Το τέλος της θητείας του Ακκιντζί είναι το πιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα για μια νέα προσπάθεια. Ας μην το σπαταλήσουμε με μια νέα Προεδρία Αναστασιάδη.

ΨΗΦΟ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΛΑ – ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
ΨΗΦΟ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΛΑ – ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ

Αριστερή Πτέρυγα
30.1.2018