ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Ενημέρωση στις May 25, 2023

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα αποτελεί ίσως τη βαρύτερη ήττα της Αριστεράς από την εποχή της μεταπολίτευσης. Το διακύβευμα πια δεν είναι απλά η συνέχιση της διακυβέρνησης από μια αδίστακτη δεξιά αλλά η ίδια η δημοκρατία. Με την εκλογική εντολή που φαίνεται να παίρνει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ορατή η πραγματικότητα της εγκαθίδρυσης στην Ελλάδα μιας «δημοκρατικής δικτατορίας» που θα κυβερνά ακόμα πιο αυθαίρετα και θα εφαρμόζει πολιτικές που θα ευνοούν ακόμα πιο χυδαία μια δράκα ολιγαρχών σε βάρος του ελληνικού λαού.

Το φαινόμενο δεν είναι αποκλειστικότητα της Ελλάδας. Σε ολόκληρη την Ευρώπη και γενικότερα σε ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο παρατηρούμε την επικράτηση τέτοιων «δημοκρατικών δικτατόρων» που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο καταφέρνουν να χειραγωγούν την κοινή γνώμη μέσα από τη μονοπώληση της πληροφορίας και των μέσων μαζικής επικοινωνίας σε βαθμό που να μπορούν να επιβιώνουν παρά την κακοδιαχείριση και τα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται καθημερινά. Οι ΗΠΑ του Τραμπ, η Βρετανία του μπρέξιτ και του Μπόρις Τζόνσον, η Γαλλία του Μακρόν, η Ιταλία της Μελόνι, η Πολωνία, η Ουγγαρία του Όρμπαν, η Τουρκία του Ερντογάν, η Ρωσία του Πούτιν, η Κύπρος των Αναστασιάδη-Χριστοδουλίδη, το Ισραήλ του Νετανιάχου, η Ινδία του Μόντι – και η λίστα δεν έχει τέλος – διαμορφώνουν ένα άθλιο πολιτικό σκηνικό το οποίο η Αριστερά φαίνεται ανίκανη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Είναι γεγονός ότι η ελληνική Αριστερά έκαμε σημαντικά λάθη στην πορεία της προς τις εκλογές. Ο Σύριζα κατηγορήθηκε κατά κόρον για την έλλειψη πολιτικής πρότασης και περιορισμό σε κριτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ωστόσο, η κατάρρευση της Αριστεράς είναι τέτοια που για να εξηγηθεί είναι απαραίτητο να εντοπιστεί μια γενικότερη κοινωνική δυναμική, να αναζητηθεί μια πιο βαθιά αιτία. Μια καλύτερη εκλογική εκστρατεία από τον Σύριζα ίσως να μπορούσε να μείωνε την πτώση για μερικές μονάδες, δεν θα άλλαζε όμως το τελικό αποτέλεσμα.

Ο σημερινός καπιταλισμός περνά μια βαθιά κρίση από το 2008, μια κρίση την οποία δεν μπόρεσε ακόμα να ξεπεράσει. Η Αριστερά είχε ίσως την ευκαιρία της σε μια σειρά από επαναστατικές διεργασίες που απέτυχε να μεταμορφώσει σε ριζικές κοινωνικές αλλαγές: Η Αραβική Ανοιξη, η άνοδος των Ποδέμος στην Ισπανία, η διεκδίκηση της υποψηφιότητας του Δημοκρατικού Κόμματος από τον Μπέρνι Σάντερς στις ΗΠΑ, η κατάληψη της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας από τον Τζέρεμι Κόρπυν, ήταν κινήματα που έφτασαν πολύ κοντά στην κατάληψη της εξουσίας με στόχο τη ριζική αλλαγή της κοινωνίας.

Στην Ελλάδα, η άνοδος του Σύριζα στην εξουσία το 2015 πλησίασε ίσως περισσότερο από κάθε άλλη προσπάθεια στην επιτυχία μιας ριζοσπαστικής κοινωνικής πολιτικής. Η σύγκρουση με το συντηρητικό κατεστημένο της χώρας είχε κερδηθεί και ο αγώνας συνεχιζόταν ενάντια στο Ευρωπαϊκό κατεστημένο με τον ελληνικό λαό έτοιμο για κάθε θυσία, όπως έδειξε το εκπληκτικό 62% στο δημοψήφισμα για απόρριψη του τελεσιγράφου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εγκατάλειψη αυτού του αγώνα από την ηγεσία του Σύριζα ήταν η αρχή της κατάρρευσης της Αριστεράς και της απαξίωσης του κόμματος από τον ελληνικό λαό. Ηταν μια απόφαση που έκρινε την τύχη μιας επαναστατικής διαδικασίας που μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο ολόκληρο.

Με την τραγική αποτυχία αυτού του αγώνα η ελληνική Αριστερά έμενε χωρίς όραμα και χωρίς όπλα για την προστασία του ελληνικού λαού. Το αποτέλεσμα των εκλογών αντανακλά τη συνειδητοποίηση του ελληνικού λαού ότι δεν μπορεί να ελπίζει σε μια καλύτερη ζωή από την αθλιότητα που προσφέρουν κυβερνήσεις όπως αυτή της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο, οι αυταρχικές κυβερνήσεις που επικρατούν σήμερα δεν μπορούν να εγγυούνται σταθερότητα για την επόμενη περίοδο. Η χαρακτηριστική εθνικιστική τους μορφή είναι σύμπτωμα της αστάθειας που κουβαλούν μαζί τους. Οι οικονομικές κρίσεις και οι εθνικές αντιπαραθέσεις θα συνεχίσουν να προκαλούν συγκρούσεις και αστάθεια. Οι εξεγέρσεις που παρακολουθούμε σήμερα στη Γαλλία ή στο Ισραήλ είναι χαρακτηριστικές του μέλλοντος αυτών των αυταρχικών «δημοκρατιών». Επίσης χαρακτηριστικό της εποχής είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος που συνεχίζεται για περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς προοπτική ειρήνης.

Μέσα σε τέτοιες συνθήκες, είναι μάταιο η Αριστερά να αναζητεί επικοινωνιακά σφάλματα πίσω από την κατάρρευσή της. Είναι καιρός να αναζητήσει τα πραγματικά αίτια που σπρώχνουν τις κοινωνίες σε υποστήριξη των πιο αντιδραστικών στοιχείων και την επιτυχία τους στις εκλογές. Αν δεν μπορέσει η Αριστερά να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να δώσει προοπτική για πραγματική αλλαγή στη ζωή των ανθρώπων, η ανθρωπότητα θα έχει να αντιμετωπίσει κρίσεις και πολέμους που δεν ξέρουμε πού μπορεί να οδηγήσουν. Το φασιστικό φάντασμα και η ακροδεξιά καραδοκούν για να δώσουν τις δικές τους εφιαλτικές λύσεις.

Αριστερή Πτέρυγα
24 Μαΐου 2023

Ο Χριστοδουλίδης στο Ισραήλ, "Κάθε φορά που επιστρέφω στο Ισραήλ αισθάνομαι ότι είμαι στο σπίτι μου"

Ενημέρωση στις May 15, 2023

- Με την Γάζα να φλέγεται από επιθέσεις που εξαπολύει, κατά διαταγή του Νετανιάχου, το Ισραήλ για σειρά ημερών και με δεκάδες Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, να έχουν σκοτωθεί,

- με την ΕΕ "να ανησυχεί βαθύτατα από το νέο κύμα βίας"

- μόλις τρεις μέρες μετά που ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε παλαιστινιακό πρωτοβάθμιο σχολείο κοντά στη Βηθλεέμ, κατεδάφιση για την οποία η ΕΕ είχε παρέμβει προς τις ισραηλινές αρχές για να την αποτρέψει και εξέφρασε τη "φρίκη" της όταν υλοποιήθηκε,

- αλλά και με τον λαό του Ισραήλ να είναι για μήνες μαζικά στους δρόμους ενάντια στην ποδηγέτηση και δικτατόρευση της δικαιοσύνης που μεθοδεύει ο Νετανιάχου,

ο κύριος Χριστοδουλίδης αποφάσισε να τον επισκεφθεί, προσφέροντάς του έτσι και τη μοναδική στήριξη στην απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει εσωτερικά και εξωτερικά.

Και όχι μόνο τον επισκέφθηκε, αλλά και εξέφρασε "την έντονη καταδίκη του για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις", σημειώνοντας ότι "η Κύπρος στέκεται στο πλευρό σας" και "θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί σας για τερματισμό αυτών των απαράδεκτων φαινομένων".

Τις ίδιες μέρες, από τις 7 έως τις 11 Μαΐου 2023, διεξάχθηκε η αεροπορική άσκηση «ΙΑΣΩΝ-1/2023 – BLUE SUN», με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς και της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, κατά την οποία ισραηλινά πτητικά μέσα μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, από την οποία και εκτελούσαν τα διάφορα σενάρια. Η άσκηση αυτή αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης μετατροπής της Κύπρου σε πεδίο ασκήσεων του ισραηλινού στρατού και της θάλασσάς της σε πεδίο βολής για τα ισραηλινά αεροπλάνα, αρχής γενόμενης από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη.

Λίγο πιο πριν έγινε η συνάντηση του Υπουργού Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα με τον Ισραηλινό ομόλογό του, για να εγκαινιάσουν, όπως δήλωσαν "την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ στους τομείς της Άμυνας και της στρατιωτικής συνεργασίας". "Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία ως έμπιστους εταίρους στην προσπάθειά μας να εκσυγχρονίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας και να αναβαθμίσουμε τις αμυντικές και αποτρεπτικές μας ικανότητες", είπε ο κύριος Γιωργάλλας, ο οποίος δήλωσε επίσης: "Καταδικάζουμε το άκριτο κύμα επιθέσεων με ρουκέτες απο τρομοκράτες και εκφράζουμε την υποστήριξή μας στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον ευατό του και τον λαό του".

Η επίσκεψη Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ, συνεπικουρούμενη και από τις δηλώσεις Γιωργάλλα, επιβεβαιώνει, με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο, όσους είχαμε τη ξεκάθαρη θέση ότι δεν θα του δίναμε πίστωση χρόνου. Οι πράξεις του, οι γενικότερες κινήσεις του που γίνονται στο όνομα μιας ουσιαστικά ανύπαρκτης κινητικότητας, μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον γκρεμό, αν δεν αντισταθούμε.

Ούτε η Κύπρος ούτε το Ισραήλ με τους σημερινούς τους ηγέτες αποτελούν "αξιόπιστους εταίρους στην περιοχή", όπως ισχυρίζεται ο κύριος Χριστοδουλίδης, που να έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία ώστε να δημιουργήσουν "ένα σταθερό μέλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή". Οι επαφές του με το Ισραήλ είναι ξεπούλημα της Κύπρου στην εξοπλιστική, τη στρατιωτική και την κατασκοπευτική μηχανή του. Άλλωστε, και ο ισραηλινός υπουργός άμυνας ανέφερε ότι "Κύπρος και Ισραήλ έχουν εκτεταμένη κυβερνητική συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών" και μίλησε για "εταιρική σχέση άμυνας και ασφάλειας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ". Τα περί συνεργασίας με το Ισραήλ σε πολλούς τομείς, "όπως η Ενέργεια, η Έρευνα και η Τεχνολογία, η Οικονομία", καθώς και "περιφερειακές εξελίξεις... και οι σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ" (εκφράσεις του κυρίου Χριστοδουλίδη), ή αλλιώς, "η φιλόδοξη ατζέντα" κατά Γιωργάλλα, είναι μυθεύματα προς εντυπωσιασμό.

Αυτή η χώρα έχει μακρά ιστορία αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό. Ο Αναστασιάδης την ακύρωσε και, παρακάμπτοντας αλλά και εξευτελίζοντας τα αισθήματα του Κύπριου, αποφάσισε "εξ ονόματός του" να κάνει διμερείς και τριμερείς συμμαχίες, τις οποίες μάλιστα να προβάλλει ως τις μέγιστες επιτυχίες της διακυβέρνησής του. Και ο Χριστοδουλίδης, βασιλικότερος του βασιλέως, έσπευσε να επισκεφτεί και να δηλώσει υποταγή στον Νετανιάχου. Με καμάρι υποτελούς, αγνόησε τους χιλιάδες νεκρούς Παλαιστίνιους, τα εκατομμύρια πρόσφυγες, τους αμέτρητους φυλακισμένους, τις επιβληθείσες από το Ισραήλ απάνθρωπες συνθήκες στη Λωρίδα της Γάζας. Αγνόησε τον συνεχιζόμενο βίαιο εποικισμό στα παλαιστινιακά εδάφη, το καθημερινό ξεσπίτωμα των Παλαιστινίων, τη γη και το βιος τους που καταστρέφουν οι έποικοι και ο ισραηλινός στρατός, αγνόησε την άρνηση του Ισραήλ να συμμορφωθεί με τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ για δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Αν ο κύριος Χριστοδουλίδης επιτρέπει στον εαυτό του να τα αγνοεί, εμείς δεν το επιτρέπουμε. Εμείς δεν έχουμε "κοινές αξίες και κοινό όραμα για το μέλλον" με το Ισραήλ (όπως ισχυρίστηκε ο ισραηλινός υπουργός). Ο κύριος Χριστοδουλίδης μπορεί, και το έκανε ήδη, να δηλώνει "Κάθε φορά που επιστρέφω στο Ισραήλ αισθάνομαι ότι είμαι στο σπίτι μου", αλλά όχι εξ ονόματός μας. Δεν του επιτρέπουμε να μας ακυρώνει ως λαό, ούτε πολιτικά ούτε ηθικά.

Αριστερή Πτέρυγα
15/05/2023