Ο Άντρος Κυπριανού να ηγηθεί της Αριστεράς και της Λύσης

Ενημέρωση στις June 16, 2017

Η Κύπρος και η Αριστερά βρίσκονται σήμερα σε μια κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Από τον τρόπο, την τόλμη και την αποφασιστικότητα που η Αριστερά θα αντιμετωπίσει την επόμενη περίοδο θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό το μέλλον του τόπου και τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση που ξεκίνησε το 2008 και δεν φαίνεται ότι μπορεί να ξεπεραστεί, με πολλές χώρες να βιώνουν ακόμα και με ένα ακραίο τρόπο τις συνέπειες της, οδηγεί τις κοινωνίες στην πόλωση και στην εμφάνιση όλο και πιο ακραίων φαινομένων.

Εκεί που η Αριστερά πρόταξε τις δικές της δυνάμεις, με ένα δικό της ριζοσπαστικό φιλολαϊκό πρόγραμμα, κατάφερε να συσπειρώσει τις μάζες γύρω της και να γίνει το ανάχωμα στη δυναμική που αναπτυσσόταν υπέρ των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και ακροδεξιών δυνάμεων.

Στην Κύπρο η Αριστερά με άξονα το ΑΚΕΛ φαίνεται να επουλώνει της πληγές της προεδρίας Χριστόφια που συν έπεσε με τη μεγαλύτερη κρίση που είχε να αντιμετωπίσει ποτέ ο Κυπριακός καπιταλισμός.

Στο Κυπριακό η Αριστερά αναδεικνύεται, σε όλη τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ Αναστασιάδη-Ακκιντζί ως η πιο σοβαρή και υπεύθυνη δύναμη που στηρίζει τις προσπάθειες για Λύση. Στα κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα είναι η δύναμη που προσπάθησε να σταθεί εμπόδιο σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τροχοπέδη σε αντιλαϊκά μέτρα.

Η νέα συνάντηση κορυφής στη Γενεύη που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του Ιούνη- αρχές Ιούλη, θα κρίνει πιθανόν και το μέλλον της Κύπρου για τις επόμενες δεκαετίες. Θα κριθεί αν θα έχουμε Λύση και επανένωση ή κατάρρευση των συνομιλιών με απρόβλεπτες τις συνέπειες για την επόμενη περίοδο.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα ο ρόλος που έχει να διαδραματίσει η Αριστερά θα είναι κρίσιμος και καθοριστικός. Το ΑΚΕΛ πρέπει να εγκαταλείψει τα όποια φλερτ με δεξιούς, επιχειρηματίες ή τεχνοκράτες και με ηγέτη του τον Άντρο Κυπριανού να δώσει σήμερα τη μάχη για τη Λύση.

Το ΑΚΕΛ με Γ.Γ. του τον Άντρο Κυπριανού κέρδισαν, την τελευταία περίοδο, την εκτίμηση όχι μόνο του κόσμου της Αριστεράς αλλά και κόσμου που βρίσκεται μέσα στις τάξεις της δεξιάς και προσδοκά για λύση και επανένωση. Ιστορικό καθήκον σήμερα για το ΑΚΕΛ και τον Άντρο Κυπριανού είναι να αναλάβουν την ευθύνη και τα καθήκοντα της Αριστεράς για την επόμενη περίοδο.

Ακόμα και αν οι συνομιλίες καταρρεύσουν ως αποτέλεσμα των τακτικισμών και παλινδρομήσεων του Αναστασιάδη, η Αριστερά μπορεί, με ηγέτη τον Άντρο Κυπριανού, να ηγηθεί των προσπαθειών για λύση την επόμενη περίοδο και ιδιαίτερα όσο ο Ακκιντζί βρίσκεται στην εξουσία, μετατρέποντας τις ερχόμενες προεδρικές εκλογές σε δημοψήφισμα για τη Λύση.

Με ηγέτη τον Άντρο Κυπριανού μπορεί η Αριστερά με ριζοσπαστικές θέσεις στα βασικά κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα να συγκινήσει και να κερδίσει την καρδιά των εργαζομένων όσο κανένας άλλος από το σημερινό πολιτικό στερέωμα και να δώσει με αξιώσεις τη μάχη για την προεδρία. Δίνοντας σήμερα το ΑΚΕΛ, με τόλμη και αποφασιστικότητα τη μάχη με τον Γ.Γ. του, θα φέρει την Αριστερά της Κύπρου ξανά σε ηγετική θέση και στο κέντρο των εξελίξεων, συνδράμοντας στην αντεπίθεση που φαίνεται να έχει ξεκινήσει η Αριστερά σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Αριστερή Πτέρυγα
16 του Ιούνη 2017

ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΩΡΑ! Οι παλινωδίες και οι τακτικισμοί του Αναστασιάδη πρέπει να ανατραπούν.

Ενημέρωση στις June 6, 2017

Η εκλογή του Μουσταφά Ακκιντζί στην ηγεσία της Τ/Κ κοινότητας δημιούργησε αισθήματα ευφορίας, ενθουσιασμού και ελπίδας ανάμεσα σε Ε/Κύπριους και Τ/Κύπριους που επιθυμούν ειρήνη και επανένωση της Κύπρου χωρίς οδοφράγματα και διαχωριστικές γραμμές. Η λύση του Κυπριακού και το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για τη Κύπρο, ως ένας χώρος ειρηνικής συμβίωσης, συνεργασίας και δημιουργίας ανάμεσα σε όλες τις κοινότητες και εθνότητες που ζουν σε αυτό τη νησί, έδειχνε πλέον να είναι εφικτή.

Σήμερα, και ενώ οι παλινωδίες και οι τακτικισμοί του Ε/Κ προέδρου Νίκου Αναστασιάδη έχουν οδηγήσει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης στα πρόθυρα της κατάρρευσης και του οριστικού ναυαγίου, όλοι εμείς Ε/Κύπριοι και Τ/Κύπριοι που αγωνιζόμαστε για ειρήνη και επανένωση, καλούμαστε να αναγνωρίσουμε τη κρισιμότητα των στιγμών και να αναλάβουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την ανατροπή αυτής της καταστροφικής πορείας. Η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακκιντζί στη Νέα Υόρκη, στην παρουσία του Γ.Γ. του ΟΗΕ, παρέχει μια νέα ευκαιρία στη μακρά και δύσκολη πορεία των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού.

Για αρκετούς μήνες η διαδικασία της διαπραγμάτευσης υπήρξε αποδοτική, με συγκλίσεις σε πολλά θέματα και προχώρησε σε σημείο που το φώς στο τέλος του τούνελ να ήταν πλέον ορατό. Η μεταστροφή της στάσης του Αναστασιάδη ήταν ριζική, και φαινομενικά ανεξήγητη, και αρχίζει από το Μοντ Πελεράν Ι και τη διακοπή που προκάλεσε ενώ η Τ/Κ πλευρά έκανε σοβαρές κινήσεις στο εδαφικό. Τα γεγονότα που ακολούθησαν οδήγησαν σε μια σταθερή επιδείνωση στο κλίμα της διαπραγμάτευσης αλλά και στην όλη προσπάθεια για λύση του Κυπριακού: ενωτικό δημοψήφισμα, παρεμβάσεις του Έλληνα υπουργού εξωτερικών Ν. Κοτζιά, στρεβλώσεις και παραπλανητικές αναφορές στη θέση για ισότιμη αντιμετώπιση Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων, εξαγγελίες για γεωτρήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ, και με επιστέγασμα την επαναφορά της στρατηγικής της πρόταξης, η οποία ξάφνιασε τους πάντες καθώς τα θέματα που είχαν απομείνει για διαπραγμάτευση βρίσκονταν σε ακτίνα συμφωνίας.

Το καθήκον μας ως Κύπριοι είναι να βρεθούν λύσεις σε όλα τα θέματα εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού μέσω συζήτησης και με αμοιβαίες συμβιβαστικές επιλογές. Στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, η στάση της Τουρκίας, λαμβάνοντας υπ' όψη το ιδιόμορφο πολιτικό σκηνικό που επικρατεί στη χώρα αυτή, θα διαφανεί είτε συζητηθεί ως πρώτο θέμα ή ως τελευταίο.

Η στάση Αναστασιάδη έχει καταντήσει επικίνδυνη και τυχοδιωκτική, με αποτέλεσμα να έχει φέρει τις συνομιλίες στα πρόθυρα της κατάρρευσης και την Κύπρο μπροστά σε απρόβλεπτες περιπέτειες που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με το θέμα του φυσικού αερίου και την πιθανή αντίδραση της Τουρκίας. Όποιες και να είναι οι αιτίες και τα κίνητρα αυτής της αλλοπρόσαλλης στάσης Αναστασιάδη το τελευταίο διάστημα αυτή η πορεία πρέπει να ανατραπεί και η διαπραγματευτική διαδικασία να επανατοποθετηθεί πάνω σε μια ελπιδοφόρα βάση.

Η προχθεσινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Γκουτιέρες, και των Αναστασιάδη - Ακκιντζί αποτελει μια θετική εξελιξη και πρόσφερει μια τελευταία ευκαιρία για τη λυση του Κυπριακου που δεν πρέπει να χαθεί. Η Κύπρος και το μέλλον της βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μεταίχμιο μεταξύ μιας ελπιδοφόρας, ειρηνικής και αναπτυξιακής πορείας και την άβυσσο της κρίσης, της περιπέτειας χωρίς τέλος και της παρακμής.

Ως Αριστερή Πτέρυγα, μέρος της ευρύτερης αριστεράς, αλλά και ως απλοί πολίτες που επιζητούν την ειρήνη, την επανένωση και την κοινωνική πρόοδο στη Κύπρο,

- Απαιτούμε από τον πρόεδρο Αναστασιάδη να αξιοποιήσει με ανοιχτό πνεύμα και καλή θέληση τη συνάντηση της Νέας Υόρκης και να προχωρήσει χωρίς σκαμπανεβάσματα και υπαναχωρήσεις στην προετοιμασία για τη Νέα Γενεύη.

- Απαιτούμε οι τελικές συνομιλίες στη Γενεύη να διεξαχθούν με ευελιξία, χωρίς κόκκινες γραμμές και μαξιμαλισμούς, και οι δύο ηγέτες να παραμείνουν στη Γενεύη μέχρι την τελική λύση.

- Καλούμε τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τη λύση, και ιδιαίτερα την ηγεσία και στελέχη του ΑΚΕΛ, να συνεχίσουν τη σοβαρή και υπεύθυνη στάση που ακολουθούν και σε αυτή τη πιο κρίσιμη φάση της διαδικασίας λύσης του Κυπριακού, προβάλλοντας θετικές προτάσεις και στήριξη όσον αφορά και τη διαδικασία αλλά και την ουσία της διαπραγμάτευσης και θέτοντας τις όποιες διαδικασίες για τις προεδρικές εκλογές σε δεύτερη μοίρα.

- Καλούμε τα δικοινοτικά κινήματα ειρήνης και επανένωσης να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες, τις δράσεις και τις κινητοποιήσεις τους, με σκοπό τη δημιουργία ενός μαζικού, παλιρροιακού λαϊκού κινήματος σε συνεχή δράση διαμαρτυρίας, εγρήγορσης και στήριξης της διαδικασίας λύσης του Κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου.

Αριστερή Πτέρυγα
6 Ιουνίου 2017