ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ενημέρωση στις December 8, 2016

Μια βδομάδα πριν τις Δημοτικες Εκλογες και είναι φανερο πως πολυ λίγοι θεωρουν πως αξίζει τον κόπο να ψηφίσει κανεις. Η απαξίωση της πολιτικης βρίσκεται στο αποκορύ¬φωμά της και κανεις δεν πιστεύει πως οποιοδήποτε αποτέλεσμα είναι ικανο να οδηγήσει σε καλύτερες πολιτικες που να έχουν σημασία για τον κόσμο. Αυτη την κατάσταση έχουν δημιουργήσει φαινόμενα όπως:

1. Η διαπίστωση πως η θέληση του λαου όπως εκφράζεται στις εκλογες λίγη επίδραση έχει μπροστα στη στυγνη πραγματικότητα της οικονομίας, μιας οικονομίας των λίγων, μιας οικονομίας που φροντίζει να διασφαλίζει τον πλούτο και τα εισοδήματα των πλουσίων χτυπώντας το βιοτικο επίπεδο της πλειοψηφίας αν αυτο απαιτουν τα συμφέροντά-τους.

2. Αυτη η διάβρωση της Δημοκρατίας δεν περιορίζεται στην Κύπρο αλλα αποτελει παγκόσμιο φαινόμενο. Η πιο δραματικη έκφρασή-του ήταν η συντριβη της προσπάθειας του Σύριζα να σταματήσει τον παραλογισμο που επέβαλλε η Τρόικα στην Ελλάδα και η συνθηκολόγηση του Τσίπρα παρα το θρίαμβο του δημοψηφίσματος του Ιούλη.

3. Η διάβρωση της Δημοκρατίας οδηγει τους λαους σε απελπισμένες και παράλογες αντιδράσεις με αποτέλεσμα την άνοδο της ακροδεξιας και ναζιστικων κομμάτων. Η Γαλλία, η Αυστρία, η Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης κινούνται επικίνδυνα δεξια ενω στην Ελλάδα και την Κύπρο έχουμε την άνοδο της Χρυσης Αυγης και του Ελαμ. Στα ίδια πλαίσια εντάσσονται και η νίκη του δημοψηφίσματος στην Βρετανία για το Μπρέξιτ, η άνοδος του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και η αποτυχία του Ιταλικου δημοψηφίσματος.

4. Η κυνικη ψηφοθηρία απο τα κόμματα στην περίοδο της προεκλογικης εκστρατείας όπου δεν διστάζουν να δώσουν υποσχέσεις που δεν προτίθενται να τηρήσουν ή να χρησιμοποιήσουν κάθε ψέμα προκειμένου να κερδίσουν τη ψήφο του λαου.

Αυτη η απαξίωση ωστόσο, όσο δικαιολογημένη κι αν είναι, δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε αδιαφορία. Οσο κι αν δεν βλέπουμε πειστικες πολιτικες που μπορουν να αλλάξουν τα δεδομένα για το λαο, κάθε εκλογικο αποτέλεσμα δημιουργει τις συνθήκες για την προώθηση συγκεκριμένων πολιτικων που επηρεάζουν την πορεία του τόπου. Κάθε φορα που η δεξια αυξάνει τα ποσοστα-της αποθρασύνεται και προχωρει σε πιο σκληρα αντιλαϊκα μέτρα. Κάθε φορα που η αριστερα χάνει απο τη εκλογικη-της δύναμη χάνει και κάτι απο την ικανότητά-της να αντισταθει στις νεοφιλελεύθερες πολιτικες και μειώνεται η δυνατότητά-της να προστατέψει τα δίκαια των πιο αδύνατων στρωμάτων του λαου.

Στις σημερινες συνθήκες υπάρχει ένας ακόμα πρόσθετος λόγος για να ψηφίσουμε τους συν-δυασμους της αριστερας: η προοπτικη λύσης του Κυπριακου προβλήματος και επανένωσης του νησιου. Οι δημοτικες εκλογες δεν επηρεάζουν μόνο την καθημερινότητα στις πόλεις και τα χωρια της Κύπρου αλλα έχουν και ευρύτερες επιπτώσεις για το μέλλον του τόπου.

Οχι στην αδιαφορία
Ψήφο στην αριστερα

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΤΕΡΥΓΑ
8 Δεκεμβριου 2016