Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΨΗΦΙΖΕΙ ΑΚΕΛ

Ενημέρωση στις May 26, 2021

Οι βουλευτικές εκλογές στις 30 του Μάη μπορούν να συνοψιστούν σε ένα βασικό διακύβευμα: θα μπορέσει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη να συνεχίσει την ανεξέλεγκτη καταπάτηση κάθε δημοκρατικού θεσμού στην προσπάθειά της να επιβάλει τις καταστροφικές πολιτικές της ή θα αρχίσει να χτίζεται μια αποτελεσματική αντίσταση που να μπορέσει να προστατέψει τον Κυπριακό λαό;

Ο Νίκος Αναστασιάδης οδήγησε το Κυπριακό στη χειρότερη στιγμή του από την εποχή του 1974.

Ο Νίκος Αναστασιάδης φόρτωσε τα βάρη της οικονομικής κρίσης στα πιο αδύνατα στρώματα της Κυπριακής κοινωνίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης συμμετέχει στο μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς και διαπλοκής που γνώρισε ποτέ η Κύπρος.

Ο Νίκος Αναστασιάδης απαξίωσε κάθε θεσμό της Κυπριακής πολιτείας και συγκρούστηκε με όλους όσους προσπάθησαν να διατηρήσουν κάποια επίπεδα νομιμότητας και ηθικής.

Ο Νίκος Αναστασιάδης διόρισε φίλους και συνεργάτες του σε κρίσιμες θέσεις για να μπορεί να συγκαλύπτει τις παρανομίες και τη διαπλοκή του.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει υιοθετήσει ακροδεξιές πολιτικές στο Κυπριακό, στο μεταναστευτικό, στην οικονομία.

• Έχει κλείσει τα οδοφράγματα με δικαιολογία την πανδημία αλλά ο πραγματικός του στόχος ήταν η ανακοπή της αυξανόμενης επαφής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

• Έχει προωθήσει πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων με στόχο να μοιράσει τον κοινωνικό πλούτο στους φίλους του.

• Έχει προωθήσει το ξεπούλημα των κατοικιών με τις εκποιήσεις, ξεσπιτώνοντας ανθρώπους που χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση.

• Έχει μεθοδεύσει την αποδυνάμωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων για να εξυπηρετήσει τις ιδιωτικές κλινικές.

• Έχει εφαρμόσει την απάνθρωπη πολιτική των επαναπροωθήσεων των μεταναστών με κίνδυνο τον πνιγμό απελπισμένων ανθρώπων που αναζητούν απελπισμένα την επιβίωσή τους.

• Προσπαθεί να φιμώσει κάθε ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση διώκοντας καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς γιατι ζωγράφισαν έργα που κριτικάρουν τον ίδιο και την υποκρισία της άρχουσας ελίτ. Την ίδια στιγμή, καλύπτει και επιβραβεύει εκπαιδευτικούς που επιδίδονται σε ξεκάθαρα ρατσιστικές ενέργειες και ρητορική μίσους.

• Μετατρέπει την πανδημία σε όπλο για τη φίμωση κάθε φωνής αντίστασης με τη χρήση της αστυνομίας και τη ρίψη δακρυγόνων και πιεσμένου νερού ενάντια σε ειρηνική διαδήλωση.

Για την αντιμετώπιση του Νίκου Αναστασιάδη και της Κυβέρνησής του είναι αναγκαίο ένα μέτωπο αντίστασης. Σε αυτό το μέτωπο το ΑΚΕΛ είναι απαραίτητος εταίρος. Δεν συμφωνούμε με το ΑΚΕΛ σε όλα τα θέματα. Αν συμφωνούσαμε, θα ήμασταν μέλη. Πιστεύουμε όμως ότι χρειάζεται η πλατιά ενότητα της Αριστεράς αν θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, αν θέλουμε να οργανώσουμε την αντίστασή μας σε ένα αποτελεσματικό κίνημα. Οι εκλογές δεν θα λύσουν ως δια μαγείας το πρόβλημα. Είναι όμως ένα όπλο στη μάχη μας για να προστατέψουμε τον Κυπριακό λαό από την καταστροφική λαίλαπα της διακυβέρνησης από τη Δεξιά.

ΣΤΙΣ 30 ΤΟΥ ΜΑΗ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΚΕΛ

Αριστερή Πτέρυγα
25/5/2021

Το ναυάγιο στη Γενεύη και οι ιστορικές ευθύνες του Αναστασιάδη

Ενημέρωση στις May 15, 2021

Η τελευταία πενταμερής διάσκεψη στη Γενεύη ήταν ένα ακόμα σαφές πισωγύρισμα στις προσπάθειες που γίνονται για Λύση και Επανένωση της Κύπρου. Τη δε κύρια ευθύνη για το ναυάγιο της Γενεύης, τη φέρει ο Αναστασιάδης ως ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Πριν τέσσερα χρόνια εγκατάλειψε τη συνάντηση στο Κραν Μοντανά, στο παρά πέντε της Λύσης, αφού πρώτα έριξε την ιδέα στον Τσαβούσογλου για δύο κράτη, από τον οποίο και ζήτησε να μην τη δημοσιοποιήσει. Μεγάλα κίνητρά του τότε η επανεκλογή του στην προεδρία, και η συνέχιση της χρυσής βιομηχανίας των διαβατηρίων, η οποία απέφερε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τον ίδιο και τον περίγυρό του.

Στη συνέχεια και για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, ο Αναστασιάδης τίποτα δεν έκανε που να αφήνει οποιεσδήποτε ελπίδες για επανέναρξη των συνομιλιών. Αντίθετα, οι όποιες του ενέργειες (οι νέες ιδέες του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία ή/και συνομοσπονδια, η άρνησή του για πολιτική ισότητα των Τ/κυπρίων, η απόρριψη της πρότασης Ακιντζί για να γίνει το πλαίσιο Γκουτέρες «στρατηγική συμφωνία» για την επίλυση του Κυπριακού, το κλείσιμο των οδοφραγμάτων πριν καν την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονωϊού κ.λ.π.) έσπειραν τη σύγχυση και στρέφονταν απευθείας ενάντια στην τ/κυπριακή κοινότητα και στον Ακιντζί που έδιναν σταθερά τη μάχη τους για λύση Ομοσπονδίας, κόντρα στις διαθέσεις της Τουρκίας.

Η τελευταία στροφή του Αναστασιάδη προς λύση ΔΔΟ ήταν υποκριτική και αποτέλεσμα των εσωτερικών πιέσεων και της αρνητικής τοποθέτησης του διεθνούς παράγοντα για λύση έξω από το πλαίσιο της ΔΔΟ, όπως αυτή καθορίζεται από τα διάφορα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά και του ότι ήταν σίγουρος πως θα την απέρριπταν ο Τατάρ και η Τουρκία. Την ίδια ώρα συνέχισε να θολώνει τα νερά και να αρνείται ουσιαστικά την πολιτική ισότητα των Τ/κυπρίων και την αποτελεσματική συμμετοχή τους στις αποφάσεις. Με τη στάση του την τελευταία περίοδο, όπως και στη διάσκεψη της Γενεύης, δεν έπεισε κανένα και απέτυχε να ανοίξει παράθυρο ελπίδας για την επανένωση.

Η δε στάση της Τουρκίας ήταν φυσιολογική και αναμενόμενη μετά την άρνηση της ε/κυπριακής πλευράς τα τελευταία 17 χρόνια - μετά το δημοψήφισμα του 2004 - για λύση ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και μετά τις παλινδρομήσεις του Αναστασιάδη και τα φλερτ του με την ίδια την Τουρκία και τον Τσαβούσογλου.

Το ναυάγιο της Γενεύης - και είναι πολύ αμφίβολο αν θα έχουμε νέα διάσκεψη σε δυο τρείς μήνες όπως εύχεται ο Γκουτέρες - άφησε πίσω του την εισαγωγή της κυριαρχικής ισότητας της τ/κυπριακής πλευράς στην ατζέντα των συζητήσεων και, για πρώτη φορά μετά την εποχή Ντενκτάς, μπαίνει η θέση για τα δύο κράτη. Επίσης συνεχίζεται η παγίωση της διχοτόμησης και αφήνεται ανοικτό το πεδίο για νέες διαφοροποιήσεις επί του εδάφους - επαναλειτουργία του Βαρωσιού, ΑΟΖ κ.λ.π.

Δυστυχώς η αντιπολίτευση, αντί να ξεσκεπάσει τον Αναστασιάδη και να του καταλογίσει τις ιστορικές του ευθύνες για το ναυάγιο και τα αδιέξοδα που οδήγησε τον τόπο, αναπαράγει και αυτή για ακόμα μια φορά το τετριμμένο αφήγημα ότι για όλα φταίει η Τουρκία.

Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή εικόνα, η μόνη ελπίδα για το μέλλον είναι οι μάζες των δύο κοινοτήτων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, παρά την απογοητευτική στάση της ηγεσίας, παραμένουν πλειοψηφικά σταθερά υπέρ της Λύσης και της Επανένωσης.

Ακόμα, οι τελευταίες δικοινοτικές κινητοποιήσεις υπέρ της Λύσης έδειξαν ότι οι μάζες, με αιχμή τη νεολαία, σήμερα βγαίνουν αποφασιστικά στο προσκήνιο και διεκδικούν ρόλο στη διαμόρφωση της μοίρας τους και στο μέλλον αυτού του τόπου. Η Αριστερά έχει ιστορική ευθύνη και οφείλει να ενωθεί με αυτό το κίνημα που διαμορφώνεται σήμερα με όραμα την Επανένωση!

Αριστερή Πτέρυγα
14/5/21

Η Αριστερή Πτέρυγα καταδικάζει το νέο έγκλημα του ισραηλινού κράτους

Ενημέρωση στις May 14, 2021

Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις βίαιες επιθέσεις του κράτους του Ισραήλ ενάντια στους Παλαιστίνιους, οι οποίοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Σέιχ Τζαράχ, μια παλαιστινιακή συνοικία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό εκατοντάδων Παλαιστινίων και την κλιμάκωση της σύρραξης στην περιοχή της Γάζας, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη του Ισραήλ από τη δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον του για δύο υποθέσεις διαφθοράς και να κερδίσει τις αναγκαίες ψήφους στην Κνέσετ ώστε να παραμείνει στη θέση του, δεν διστάζει να καταπατήσει με τον πιο αήθη τρόπο το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το αναφαίρετο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού για ανεξαρτησία και να τον οδηγήσει σε ένα ακόμα αιματοκύλισμα. Η εγκληματική πολιτική του Νετανιάχου είναι απότοκο της ανοχής που επιδεικνύει η Δύση και κυρίως οι ΗΠΑ, οι οποίες επί προεδρίας Τραμπ αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Καταδικάζουμε παράλληλα και τη στάση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, η οποία πιστή στην πολιτική σύναψης συμμαχιών με αντιδημοκρατικά, απολυταρχικά και δικτατορικά καθεστώτα της περιοχής της Μέσης Ανατολής (Ισραήλ, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, κ.λπ.), έσπευσε να στηρίξει με την προκλητική και απαράδεκτη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών τις εγκληματικές επιλογές και πράξεις της ισραηλινής Κυβέρνησης. Στο βωμό αμφίβολων συμφωνιών για εξόρυξη και εκμετάλλευση φυσικού αερίου, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη διέγραψε τη διαχρονική στήριξη της Κύπρου στον παλαιστινιακό λαό αλλά και τη στήριξη του αραβικού κόσμου προς την Κύπρο.

Εκφράζουμε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό και καλούμε όλους τους δημοκρατικά σκεπτόμενους ανθρώπους και σύνολα να καταδικάσουν το νέο έγκλημα του ισραηλινού κράτους και να μετέχουν στην εκδήλωση της Κυριακής, 16 Μαΐου 2021.

Αριστερή Πτέρυγα
13/5/2021