Καμμιά συζήτηση με τους ναζιστές

Ενημέρωση στις September 21, 2022

Με οδύνη βλέπουμε την είδηση ότι ο Α. Μαυρογιάννης θα βρεθεί σε συζήτηση με τον Ελαμίτη Χρίστου στο πλαίσιο των εκπομπών του ΡΙΚ για τις προεδρικές εκλογές. Αποτελεί βασική δημοκρατική αρχή πως καμμιά νομιμοποίηση ναζιστικών μορφωμάτων δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή. Αυτή η αρχή αναγνωρίζεται όχι μόνο από την Αριστερά αλλά και από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αρνείται να ψηφίσει για οποιαδήποτε πρόταση της ακροδεξιάς, όποιο κι αν είναι το περιεχόμενό της.

Στην Κύπρο τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας δυστυχώς δεν ακολουθούν αυτή την αρχή και συστηματικά δίνουν βήμα στους ναζιστές του ΕΛΑΜ. Στο όνομα της «ίσης μεταχείρισης» και της «δημοκρατίας» γίνονται συνεργοί στην πιο σιχαμερή μορφή υπόσκαψης της δημοκρατίας. Το ΕΛΑΜ δεν είναι άλλο ένα κόμμα, είναι δημιούργημα της Χρυσής Αυγής, της οργάνωσης που κηρύχτηκε εγκληματική οργάνωση, που τα στελέχη της βρίσκονται σήμερα στη φυλακή. Η προσπάθεια να παρουσιαστεί αποστασιοποιημένο από αυτή είναι κυνική και γελοία όταν ο αρχηγός του και υποψήφιος για την προεδρία είναι ο πρώην υπασπιστής του Μιχαλολιάκου.

Το ΡΙΚ εγκληματεί διπλά, γιατί σαν κρατική ραδιοτηλεόραση έπρεπε να προστατεύει την κοινωνία από τους ναζιστές, να αρνηθεί να τους δώσει το βήμα για να συνεχίσουν να δηλητηριάζουν τα μυαλά των μαθητών και της νεολαίας της Κύπρου. Ειδικά σήμερα που με την προσχώρηση μεγάλου αριθμού υποστηρικτών του ΕΛΑΜ στην υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, ο κ. Χρίστου δεν εκπροσωπεί πια παρά μόνο το σκληρό ναζιστικό πυρήνα του μορφώματος.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, οι υποψήφιοι του «δημοκρατικού τόξου» έχουν υποχρέωση να απομονώνουν τους ναζιστές του ΕΛΑΜ και να αρνούνται να τους νομιμοποιούν συζητώντας μαζί τους για θέματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία. Καμμιά άποψη των ναζιστών δεν μπορεί να προσφέρει οτιδήποτε θετικό για τον κυπριακό λαό.

Ιδιαίτερα ο υποψήφιος που στηρίζεται από την Αριστερά πρέπει να σταθεί στην πρωτοπορία του αγώνα ενάντια στο ναζισμό, αρνούμενος οποιαδήποτε συζήτηση με τους εκπροσώπους του. Η σύγκρουση με το ναζισμό δεν γίνεται με επιχειρήματα αλλά με πράξεις.

Αριστερή Πτέρυγα
21.09.2022

Η Παραίτηση Θωμά Αντωνίου πλήγμα για το ΓεΣΥ – η υπόσκαψη συνεχίζεται

Ενημέρωση στις September 18, 2022

Η παραίτηση του Θωμά Αντωνίου από τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας-ΟΑΥ είναι σοβαρό πλήγμα για το ΓεΣΥ από τους γνωστούς κύκλους που ποτέ δεν αποδέκτηκαν τον κοινωνικό και μονοασφαλιστικό χαρακτήρα του.

Η σπουδή με την οποία η Επιτροπή Διερεύνησης του Ασυμβίβαστου έσπευσε να εξετάσει αυτεπάγγελτα τον ισχυρισμό του Γενικού Ελεγκτή για ασυμβίβαστο σε σχέση με τη θέση του Θωμά Αντωνίου ως προέδρου του Δ.Σ. του ΟΑΥ, για κάτι που ίσχυε για 18 μήνες και ήταν σε όλους γνωστό αλλά ενόχλησε μόνο όταν ναυάγησε η προσπάθεια άλωσης του Δ.Σ. του ΟΑΥ με τον διορισμό του Π. Αγαθαγγέλου, δείχνει ξεκάθαρα ότι τα διαπλεκόμενα μέρη της άρχουσας τάξης, που δεν ανέχονται καμιά φιλολαϊκή κατάκτηση, εργαλειοποιούν με τον πιο χυδαίο τρόπο τους θεσμούς στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.

Πρόκειται για την ίδια επιτροπή που ενώ σφύριζε αδιάφορα στην αρχή, αποφάσισε να παρέμβει αυτεπάγγελτα στην περίπτωση του ολοφάνερου ασυμβίβαστου στην απόπειρα διορισμού του Π. Αγαθαγγέλου στο Δ.Σ. του ΟΑΥ μόνο μετά τη γενική κατακραυγή. Για την ίδια επιτροπή που δεν βλέπει κανένα ασυμβίβαστο ή σύγκρουση συμφέροντος σε περιπτώσεις που αφορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, στην Εισαγγελία και τόσα άλλα.

Την αμηχανία της Επιτροπής Διερεύνησης του Ασυμβίβαστου στην περίπτωση του Θωμά Αντωνίου φανερώνει η ανάγκη που ένιωσαν τα μέλη της να αναφέρουν στο πόρισμά τους ότι «ο κ. Αντωνίου μας έκανε εξαίρετη εντύπωση στην παρουσία του ενώπιόν μας και θέλουμε να υπογραμμίσουμε την ειλικρίνεια και εντιμότητα στις απαντήσεις του και την εμφανή αφοσίωσή του στους σκοπούς του οργανισμού που προΐσταται».

Είναι σίγουρο ότι τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που επιβουλεύονται τον κοινωνικό και μονοασφαλιστικό χαρακτήρα του ΓεΣΥ θα συνεχίσουν να εφευρίσκουν τρόπους για περαιτέρω υπόσκαψή του. Ήδη υπάρχουν αιχμές για ύπαρξη ασυμβίβαστου και άλλων μελών του Δ.Σ. του ΟΑΥ. Η προσπάθειά τους δεν πρέπει να αφεθεί να περάσει. Η κοινωνία και ιδιαίτερα η εργατική τάξη θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο στα αντιλαϊκά σχέδιά τους.

Αριστερή Πτέρυγα
17 Σεπτεμβρίου 2022