Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι αγώνας για την προάσπιση της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων - Όλοι μαζί τους στην πορεία διαμαρτυρίας της 28ης Αυγούστου

Ενημέρωση στις August 26, 2018


Στις 28 Αυγούστου θα είμαστε όλοι, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, στην πορεία διαμαρτυρίας που οργανώνουν, συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα τους και συμπαρατασσόμενοι μαζί τους ενάντια στην απαξίωσή τους και την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης που αποκαλύφθηκε περίτρανα ήδη μέσα από την εξαγγελία Χαμπιαούρη των "μέτρων εξορθολογισμού της εκπαίδευσης" που αποφάσισε η κυβέρνηση. Ενός "εξορθολογισμού",

- που με κανένα τρόπο δεν οδηγεί σε βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και της παρεχόμενης παιδείας,

- που είναι καθαρά και αποκλειστικά λογιστικός,

- που αποφασίστηκε ετσιθελικά και ερήμην των εκπαιδευτικών και των οργανώσεών τους.

Η κρίση που πυροδοτήθηκε στις αρχές τους Ιούλη με την εξαγγελία του "εξορθολογισμού",

- επιτάθηκε κατά τον "διάλογο" του Χαμπιαούρη με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, στον οποίο αναγκάστηκε να προσέλθει για λόγους τακτικής και εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, και μόνο μετά τη μεγαλειώδη κινητοποίηση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών στις 13 του Ιούλη, και τον οποίο ευτέλισε σε παρωδία, παραμένοντας πιστός στο "Αποφασίζουμε και διατάσσουμε"!

- και κορυφώθηκε με τις προτάσεις Αναστασιάδη, μια φτηνή προσπάθεια εξαγοράς των εκπαιδευτικών με στόχο, όχι το ξεπέρασμα της κρίσης, αλλά τον εξευτελισμό τους αν τις αποδέχονταν.

Η θλιβερή ουσία είναι πως η δημόσια εκπαίδευση, ως κοινωνικό αγαθό, είναι εκτός των οραμάτων των σημερινών κυβερνώντων, οι οποίοι μάλιστα την αντιμετωπίζουν ως μια επιχείρηση αποκλειστικά διοικούμενη από αυτούς. Η κυβέρνηση ούτε κάνει και ούτε επιθυμεί εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Επιδιώκει απορρύθμιση σε πολλά επίπεδα, συνεπής προς τη βασική της ιδεοληψία: το να επιβάλει τον νεοφιλελευθερισμό σε κάθε κοινωνικό χώρο.

Αφού συγκρούστηκε με τους ημικρατικούς οργανισμούς, απαξίωσε την προσφορά των γιατρών και των νοσηλευτών, εκτιμά τώρα πως ήρθε η ώρα να επιτεθεί και στην εκπαίδευση, υιοθετώντας την καλά γνωστή τακτική του νεοφιλελευθερισμού: Την απαξίωση του κοινωνικού αγαθού και του δημόσιου τομέα που το προσφέρει, μαζί και την καθυπόταξη των εργαζομένων μέσα και από την επίθεση στους συνδικαλιστικούς φορείς τους. Πάντα με την ενορχηστρωμένη από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προσπάθεια υποβάθμισής των εργαζομένων που επιχειρεί να φέρει αντιμέτωπη σε αυτούς την κοινή γνώμη. Και, πάντα, με τη βοήθεια επιλεγμένων ή/και κατασκευασμένων-ψευδών αριθμών για "τεράστια κόστη" που "βαραίνουν" τον κρατικό προϋπολογισμό, λειτουργικά και μισθοδοτικά. Ακόμα και με εκφοβισμούς.

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι αντίσταση στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και στην προσπάθεια εξευτελισμού και απαξίωσής τους. Είναι προάσπιση του αναφαίρετου δικαιώματος της κοινωνίας για δημόσια παιδεία. Είναι ταυτόχρονα και ένας γενικότερος αγώνας για την προάσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με μακρούς αγώνες. Αφορά το παρόν και τό μέλλον της κοινωνίας μας και πρέπει να προβάλλεται και να τονίζεται ως τέτοιος.

Θα πορευτούμε όλοι μαζί τους, αντιστεκόμενοι στους αυταρχισμούς μιας κυβέρνησης που εκδηλώθηκαν ήδη ξεκάθαρα από το 2013 και που θα επιταθούν αν παραμείνουμε αμέτοχοι.

Αριστερή Πτέρυγα
26 Αυγούστου 2018