Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά

Ενημέρωση στις April 30, 2022

Τιμούμε και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά, με τους διαχρονικούς αγώνες των εργαζομένων να εμπνέουν και να καθοδηγούν τους επόμενους. Τιμούμε την παγκόσμια μέρα σύμβολο αντίστασης ενάντια στην ταξική, εθνοτική και έμφυλη καταπίεση και εκμετάλλευση.

Καθώς ο παγκόσμιος καπιταλισμός διανύει τη βαθύτατη κρίση του, εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες για πάνω από ένα αιώνα συρρικνώνονται ολοένα ή και εξανεμίζονται κάτω από τη βαρβαρότητα και τη ληστρικότητά του. Η πάγια προσπάθεια του κεφαλαίου και της πολιτικής ελίτ να φορτώνουν, υπό την ευλογία των κυβερνήσεων, το βάρος των κρίσεων στους ώμους των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, επιτάθηκε και με την οικονομική κρίση και με την πανδημία.

Εργασιακή ζούγκλα, με απορρύθμιση της εργασίας, συρρίκνωση μισθών και ωφελημάτων, αύξηση των ωρών εργασίας, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και δραματική αύξηση της επισφαλούς εργασίας και της ανεργίας, διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και φτωχοποίηση, πολιτικές λιτότητας με αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, περικοπές στην παιδεία, περικοπές στην υγεία, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, ιδιωτικοποιήσεις και εκποιήσεις, οδηγούν τις κοινωνίες, και στην Κύπρο όπως και παγκόσμια, σε μαζική ανέχεια και απόγνωση.

Η γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια δημιουργεί και πρόσφορο έδαφος για την άνοδο λαϊκιστικών και ακροδεξιών σχηματισμών, μαζί με την έξαρση του εθνικισμού, της ξενοφοβίας και του φασισμού που καλλιεργείται συστηματικά και θεσμικά από τους κυβερνώντες.

Η βαθιά κρίση του καπιταλισμού είναι και η βασική αιτία των πολέμων, όπου τα μεγάλα μονοπώλια συγκρούονται για την ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτου αδιαφορώντας για τα θύματα και τη δυστυχία που σκορπούν. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζει να μαίνεται, αυτοί που υποφέρουν είναι κατά κύριο λόγο η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, τόσο με τις απώλειες ζωών και τις υλικές και περιβαλλοντικές καταστροφές, όσο και με την υποθήκευση του μέλλοντός τους.

Είναι μεγάλη η ευθύνη όλων μας, όλων των δυνάμεων της εργασίας και της Αριστεράς, να δώσουμε ενωμένα ουσιαστική διέξοδο έκφρασης στη συσσωρευμένη κοινωνική οργή, με δυναμική αντίσταση στη βαρβαρότητα και διεκδικητική πάλη για ένα καλύτερο αύριο.

Φέτος, οι δυνάμεις αυτές στην Κύπρο, Ε/Κύπριοι και Τ/Κύπριοι, θα τιμήσουμε μαζί και πάλι τους αγώνες του εργατικού κινήματος με συγκεντρώσεις και πορείες. Θα γιορτάσουμε μαζί την Εργατική Πρωτομαγιά, στέλλοντας ένα κοινό κάλεσμα σε νέους αγώνες και ένα ηχηρό μήνυμα, πάνω από διαχωριστικές γραμμές και διχοτομικές πολιτικές, ότι θα φέρουμε την επανένωση της Κύπρου και μαζί θα αγωνιζόμαστε για να διεκδικούμε και να κατακτούμε τα πολιτικά, κοινωνικά και εργασιακά μας δικαιώματα.

Αριστερή Πτέρυγα
30 Απριλίου 2022

Προεδρικές εκλογές - ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ

Ενημέρωση στις April 23, 2022

Η κατάρρευση της προσπάθειας συνεργασίας με το ΔΗΚΟ για τις Προεδρικές εκλογές αφήνει το ΑΚΕΛ σε μειονεκτική θέση απέναντι στους εκλογικούς του αντιπάλους. Οι μήνες κατά τους οποίους αφέθηκε η ιδέα για συνεργασία των δυο κομμάτων να λαθροβιώνει, επέτρεψαν στο ΔΗΚΟ να παρουσιάζεται και πάλι σαν κόμμα εξουσίας και έτσι να σταματήσει η καθοδική του πορεία στα δημοσκοπικά ποσοστά του.

Αντίθετα, το ΑΚΕΛ ήταν αναγκασμένο μπροστά στην προοπτική της συνεργασίας να είναι προσεκτικό στην προώθηση της πολιτικής του, ιδιαίτερα στο Κυπριακό, με αποτέλεσμα να απογοητεύει τους οπαδούς και τα μέλη του. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αναζήτηση υποψηφίου, χωρίς ουσιαστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης και με τους πιθανούς μελλοντικούς συνεργάτες του να μην συσπειρώνουν σημαντικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, δεν είναι αργά να αντιστραφεί αυτή η πορεία. Το πρώτο βήμα σ’ αυτή την προσπάθεια πρέπει να είναι η κινητοποίηση των μελών και των φίλων του κόμματος ώστε να δώσουν με ενθουσιασμό την εκλογική μάχη. Το δεύτερο είναι η διαμόρφωση ενός αξιόπιστου εκλογικού προγράμματος που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το κέρδισμα των ψηφοφόρων. Τέλος, η υλοποίηση μιας «πορείας προς το λαό» που να κάμει τον κάθε ψηφοφόρο κοινωνό στις προθέσεις και τις πολιτικές του κόμματος.

Για να γίνει αυτό πρέπει:

• Να επιλεγεί άμεσα ο Υποψήφιος Πρόεδρος που θα υποστηρίξει το ΑΚΕΛ. Ένας Υποψήφιος που πρέπει να είναι άμεσα αναγνωρίσιμος ως άνθρωπος με αριστερή σκέψη, αποφασιστικότητα και ηγετικές ικανότητες

• Να καταρτιστεί ένα σύντομο πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, τόσο στο Κυπριακό όσο και στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και ο κάθε Κύπριος εργαζόμενος

• Να συγκροτηθεί μια ομάδα διαμόρφωσης πολιτικής σε καθημερινή βάση και κωδικοποίησής της σε θέσεις και συνθήματα για την προσέγγιση του λαού

• Να συγκροτηθεί ένα ευρύ εκλογικό επιτελείο σε κάθε επαρχία που να ασχολείται με τη συστηματική προβολή των θέσεων του προγράμματος και τη συνεχή πολιτική συζήτηση των θεμάτων που προκύπτουν από την επικαιρότητα.

Το ΑΚΕΛ δεν πρέπει να διστάσει να συγκρουστεί με τις πολιτικές ηγεσίες όπου χρειαστεί. Οι συνεργασίες με τέτοιες ηγεσίες μπορούν να προκύψουν μόνο όταν το ΑΚΕΛ συμπεριφερτεί σαν πραγματική ηγεσία στη διεκδίκηση της εξουσίας και πείσει πως μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. Οποιαδήποτε προσπάθεια υποχωρήσεων μπροστά σε ηγέτες άλλων πολιτικών χώρων δεν οδηγεί πουθενά. Η εμπειρία των διαβουλεύσεων με το ΔΗΚΟ δείχνει πόσο καταστροφική είναι μια τέτοια προσπάθεια.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΤΕΡΥΓΑ
22 Απριλίου 2022

Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει την Αστυνομία για συγκάλυψη εγκλημάτων μίσους και υπόθαλψη ρατσισμού

Ενημέρωση στις April 18, 2022

Από χθες το πρωί, περιφέρεται η είδηση σε όλα τα ΜΜΕ για «έκτροπα», «άγρια συμπλοκή» που προκάλεσαν το προηγούμενο βράδυ 23χρονος Σύρος και 7 ομοεθνείς του μετά από «χωρίς αιτία επίθεση» εναντίον κατοίκων της κοινότητας στην Έμπα. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι εντελώς διαφορετική.

Ομάδα Ελληνοκυπρίων με καθοριστικό ρόλο στελέχους του νέο-Ναζιστικού ΕΛΑΜ επιτέθηκαν και κτύπησαν αρχικά νεαρό πρόσφυγα, ο οποίος δικαιολογημένα αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την προκλητική τους απαίτηση να μετακινήσει το αυτοκίνητο του από δημόσιο χώρο. Στη συνέχεια, κτύπησαν με καρέκλα και δεύτερο πρόσφυγα ο οποίος προσπάθησε να τους σταματήσει. Η συμπλοκή γενικεύτηκε όταν ομάδα 20 περίπου Ελληνοκυπρίων επιτέθηκε σε ομάδα 8 Σύριων που εν τω μεταξύ μαζεύτηκαν για να σταματήσουν τη σύγκρουση και να προστατεύσουν τους δύο συμπατριώτες τους που είχαν ήδη κτυπηθεί. Σε κάποιο σημείο, ο ΕΛΑΜίτης πρωτεργάτης των επεισοδίων εμφανίστηκε με όπλο και στοχεύοντας συγκεκριμένους πρόσφυγες τους απείλησε ότι «είναι νεκροί» και «ορκίζομαι είσαι πεθαμένος ».

Οι δύο πρόσφυγες που κτυπήθηκαν μετέβηκαν αμέσως στον Αστυνομικό σταθμό για να προβούν σε καταγγελία και οι επί καθήκον αστυνομικοί τους ζήτησαν να μεταβούν πρώτα στο νοσοκομείο για εξετάσεις πριν προχωρήσουν με τις καταγγελίες τους. Επιστρέφοντας στον σταθμό μετά από την ολοκλήρωση των ιατρικών τους εξετάσεων, η Αστυνομία αντί να δεχτεί την καταγγελία τους και χωρίς να τους πάρει καταθέσεις προχώρησε στη σύλληψη του ενός. Να σημειωθεί ότι κανένας από αυτούς που τους επιτέθηκαν, περιλαμβανομένου και του ΕΛΑΜίτη πρωτεργάτη που τους απείλησε με όπλο, δεν συνελήφθησαν το ίδιο βράδυ.

Παρά το γεγονός ότι η ΚΙΣΑ ενημέρωσε από το βράδυ των επεισοδίων την Αστυνομία, αυτή αποφάσισε να κινηθεί κατά του ΕΛΑΜίτη πρωτεργάτη των επιθέσεων μόλις χθες το απόγευμα, μετά από τη δημοσιοποίηση του σχετικού βίντεο από την ΚΙΣΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πλημμελής στάση και απαράδεκτη αμέλεια που επέδειξε όπως και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Αστυνομίας διαμόρφωσε το κλίμα στο οποίο αναπτύχθηκε η άκριτη και χωρίς στοιχειώδη διερεύνηση ειδησεογραφία για τα γεγονότα. Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραμέτρων καλλιέργησαν για μια ακόμη φορά την εντύπωση ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες δημιουργούν προβλήματα και αποτελούν απειλή για την κοινωνία, υποθάλποντας με αυτό τον τρόπο τον ρατσισμό και τα εγκλήματα μίσους στην κοινωνία.

Η ΚΙΣΑ, λαμβάνοντας υπόψη και άλλες υποθέσεις στις οποίες η Αστυνομία τεκμηριωμένα επέδειξε παρόμοια ολιγωρία, απροθυμία ή/και ανικανότητα εκτέλεσης των καθηκόντων της για προστασία των θυμάτων παρόμοιων ρατσιστικών επιθέσεων και εγκλημάτων μίσους, ανησυχεί σοβαρά για τη δυνατότητα αλλά και την προθυμία του κράτους, περιλαμβανόμενης της Αστυνομίας και ιδίως της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου, να διαχειριστεί αποτελεσματικά το ανησυχητικά αυξανόμενο κύμα των ρατσιστικών επιθέσεων και των εγκλημάτων μίσους που παρουσιάζονται στην συγκεκριμένη επαρχία.

Η ΚΙΣΑ καλεί -

- Τον Γενικό Εισαγγελέα να παρέμβει για να διασφαλιστεί η αμερόληπτη και αποτελεσματική διερεύνηση και στη συνέχεια προσαγωγή στη δικαιοσύνη όσων έχουν εμπλακεί και διαπράξει αδικήματα στα συγκεκριμένα επεισόδια.

- Την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας να διερευνήσει την αμέλεια που επέδειξε η Αστυνομία και την ποινικοποίηση αντί την προστασία του θύματος.

- Την κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις και ο θεσμικός ρατσισμός που παρουσιάζει η αστυνομία και οι οποίες την καθιστούν απρόθυμη ή/και ανίκανη να διασφαλίσει αποτελεσματικά την ασφάλεια όλων των κατοίκων που διαμένουν στην επαρχία χωρίς διακρίσεις.

- Τα ΜΜΕ και τους θεσμούς αξιολόγησης/εποπτείας τους όπως διερευνούν γεγονότα όπως τα πιο πάνω προσεκτικά για αποφυγή της μονόπλευρης παρουσίασης τους και αφού ακούσουν και τους μετανάστες και πρόσφυγες που είναι τα θύματα αυτών των ρατσιστικών επιθέσεων και εγκλημάτων μίσους.

- Την Επίτροπο Διοίκησης και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπως αναλάβει τις ευθύνες και υποχρεώσεις της αναφορικά με τη διερεύνηση καταγγελιών που ήδη έχουμε υποβάλει για τη ρατσιστική βία και τα εγκλήματα μίσους εναντίον μεταναστριών/τών και προσφύγων στην υπό αναφορά επαρχία.

Διοικητικό Συμβούλιο
ΚΙΣΑ