ΚΥΣΟΑ Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων - Θύμα πολιτικών διαχωρισμού και αποκλεισμού από το εκπαιδευτικό σύστημα 8χρονη με αναπηρία

Ενημέρωση στις November 22, 2022

Θύμα πολιτικών διαχωρισμού και αποκλεισμού από το εκπαιδευτικό σύστημα 8χρονη με αναπηρία

Σε αποκλεισμό από την τάξη της στο Β΄ Δημοτικό Μακεδονίτισσας, όπου φοιτούσε μαζί με τις φίλες και τα παιδιά της γειτονιάς της, υποχρεώνει μια ακόμα 8χρονη μαθήτρια με αναπηρία το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, καθιστώντας την ως ένα από τα πολλά θύματα των αντιδημοκρατικών και ρατσιστικών πολιτικών διάκρισης και διαχωρισμού που ακολουθεί το εν λόγω Υπουργείο στα ζητήματα της αναπηρίας.

Με αυταρχικές και απόλυτα αντιδημοκρατικές διαδικασίες, το Υπουργείο αποφάσισε όπως η μαθήτρια, μετά από δυο σχεδόν χρόνια φοίτησης της στο Δημοτικό Σχολείο, μεταβεί αναγκαστικά σε Ειδική Μονάδα, οδηγώντας την ίδια και την οικογένειά της σε απόγνωση και καταστροφή του μέλλοντος της.

Η ίδια η μαθήτρια αρνείται να εγκαταλείψει την τάξη της και να αποχαιρετήσει μια για πάντα τους φίλους και τους συμμαθητές της, ενώ η κατάσταση που δημιουργήθηκε έχει ήδη επιζήμιες επιπτώσεις πάνω στη γενική ψυχολογική της κατάσταση και προκαλεί μεγάλη αναστάτωση ανάμεσα στους γονείς και τους συμμαθητές της, γεγονός που θα την κάνει δυστυχισμένη σε όλη της τη ζωή.

Με μοναδικό γνώμονα την αναπηρία της, το Υπουργείο Παιδείας δε θέλει να αφήσει κανένα περιθώριο στη μαθήτρια να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμά της στην εκπαίδευση, κάτι που βρίσκει πλήρως αντίθετη τη Συνομοσπονδία μας, που στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την οικογένεια σε κάθε προσπάθεια απόλαυσης του αναφαίρετου δικαιώματος της θυγατέρας τους για ενιαία εκπαίδευση και ενσωμάτωση της στην κοινότητα.

Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου, έξω από το Β΄ Δημοτικό της Μακεδονίτισσας εκδήλωση, όπου μαθητές, γονείς και στελέχη από οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες και τη Συνομοσπονδία μας ζήτησαν από το Υπουργείο να ανακαλέσει τη ρατσιστική του απόφαση που εδράζεται σε αναχρονιστικές πολιτικές και μεσαιωνικές αντιλήψεις για την αναπηρία και να επιτρέψει στη μαθήτρια το αυτονόητο: Να φοιτήσει στο σχολείο της κοινότητας όπου ζει μαζί με τους φίλους και τα παιδιά της γειτονιάς της.

Καλεί, επίσης, την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, καθώς και την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να ασκήσει τις εξουσίες που της παρέχονται από την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία ορίστηκε ως ανεξάρτητος μηχανισμός για την παρακολούθηση της εφαρμογής της διεθνούς Σύμβασης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των παιδιών με αναπηρίες και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της να υποχρεώσει το Υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί με τις σχετικές συστάσεις της αρμόδιας Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για εφαρμογή και στη χώρα μας συστήματος ενιαίας εκπαίδευσης, κατάργηση των δομών διάκρισης, διαχωρισμού και αποκλεισμού, που σύμφωνα με τον Οργανισμό φαίνεται να αντανακλώνται ή/και να υιοθετούνται ακόμα και από τους εκπαιδευτικούς και άλλους επαγγελματίες, στους οποίους περιλαμβάνονται οι υπάλληλοι στο γραφείο του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού και ο ίδιος ο Υπουργός προσωπικά.

Η ΚΥΣΟΑ θεωρεί ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής - τρία και πλέον χρόνια μετά την αξιολόγηση της μαθήτριας, που στο μεταξύ φοιτά χωρίς την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων στην β΄ τάξη του Δημοτικού, να μεταφερθεί σε Ειδική Μονάδα - είναι παράνομη, αναιτιολόγητη, ετσιθελική και προσβάλλει ανεπανόρθωτα την αξιοπρέπεια της μαθήτριας και της οικογένειας της και οδηγεί σε αδιέξοδα και καταστροφή του μέλλοντος της. Η μαθήτρια έχει πλήρως ανεπτυγμένη την ικανότητα της αντίληψης, είναι επιμελής και έχει προφορικό λόγο, επικοινωνεί πλήρως με τους δασκάλους και τους συμμαθητές της και συμμετέχει ανελλιπώς στο μάθημα στη γενική τάξη. Σύμφωνα και με την έκθεση του σχολείου που φοιτά, την οποία δε φαίνεται να μελέτησαν, ούτε καν να την έχουν πάρει ποτέ στα χέρια τους, τα μέλη της Επιτροπής που έλαβαν τη λανθασμένη απόφαση αποκλεισμού της μαθήτριας από την τάξη, έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά στην ανάπτυξη διαφόρων δεξιοτήτων, συμμετέχει και είναι πλήρες μέλος του συνόλου.

Από Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων
Λευκωσία, 21 Νοεμβρίου, 2022

ΚΥΣΟΑ - Δεν είναι η πληροφόρηση της ΚΥΣΟΑ εσφαλμένη αλλά η αντίληψη του ΥΠΑΝ για τον αποκλεισμό και τις διακρίσεις

Ενημέρωση στις November 22, 2022

Υπουργείο Παιδείας: Δεν είναι η πληροφόρηση της ΚΥΣΟΑ εσφαλμένη αλλά η αντίληψη του ΥΠΑΝ για τον αποκλεισμό και τις διακρίσεις

Μετά από ενημέρωση για «Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την περίπτωση μαθήτριας για την οποία εσφαλμένα η ΚΥΣΟΑ κάνει λόγο για αποκλεισμό» ημερομηνίας 21 Νοεμβρίου 2022, στην οποία αναφέρεται παραπλανητικά και με αλαζονεία ότι η 8χρονη μαθήτρια με αναπηρία που αποκλείστηκε από τη γενική τάξη «θα συνεχίσει τη φοίτησή της στο σχολείο της κοινότητάς της, χωρίς να αποκλείεται από το περιβάλλον της τάξης» σύμφωνα με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής, ευελπιστώντας να δημιουργήσει στον αναγνώστη την αίσθηση του «όλα βαίνουν καλώς», επιβεβαιώνεται σε αυτή ότι: με απόφασή της στις 21 Οκτωβρίου 2022 απέρριψε την ένσταση των γονέων και αποφάσισε ετσιθελικά τη φοίτηση του παιδιού «ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ» που στεγάζεται στο ίδιο σχολείο.

Προσοχή όμως!

Δεν λέει ότι μπορεί να φοιτήσει στην «τάξη της» αλλά στο σχολείο της σε ένα δωμάτιο με πέντε άλλα παιδιά με αναπηρίες. Εν ολίγοις παραδέχεται το Υπουργείο ότι η μαθήτρια ξεριζώνεται από την τάξη της και θα επανέρχεται ως «επισκέπτρια» και υπό άλλο καθεστώς σε αυτήν «για τα υπόλοιπα μαθήματα» και για τα υπόλοιπα δέκα χρόνια της σχολικής περιόδου, ενώ τις πολυάριθμες ώρες των Ελληνικών και των Μαθηματικών θα εξαναγκαστεί να είναι σε Ειδική Μονάδα, μια δομή διαχωρισμού και αποκλεισμού για την οποία οι μαρτυρίες και οι επιστημονικές έρευνες είναι πάμπολλες ως προς την καταστροφική επιρροή που έχει σε όλα τα επίπεδα της ανάπτυξης ενός παιδιού. Πέραν, δηλαδή, του γεγονότος ότι αποτελεί τον ορισμό του αποκλεισμού και του διαχωρισμού.

Στην ανακοίνωση του το Υπουργείο δε λέει τι θα παρέχεται στο παιδί στην Ειδική Μονάδα και πώς και πόσα λεπτά θα της αναλογούν (μόνο ότι «θα διδάσκεται τα Ελληνικά και Μαθηματικά» - τα μαθήματα που καταλαμβάνουν ένα τεράστιο αριθμό ωρών μάθησης/ φοίτησης/ συμμετοχής στην τάξη), για τα οποία σε παρόμοιες περιπτώσεις παρέχεται ενισχυτική διδασκαλία και τα παιδιά φοιτούν μέσα στη γενική τάξη με τους συμμαθητές τους και όχι σε Ειδική Μονάδα, όπου άλλωστε δεν υπάρχουν Εκπαιδευτικοί που διδάσκουν Ελληνικά και Μαθηματικά.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου δεν αναφέρεται, εσκεμμένα, τι απολυτήριο θα λάβει «αποφοιτώντας» από «Ειδική Μονάδα», (οπόταν και θα λάβει το μη απολυτήριο!) ούτε ότι το μέλλον της μαθήτριας (κοινωνική και επαγγελματική ενσωμάτωση και συμμετοχή στην κοινότητα) θα καταδικασθεί μια για πάντα. Δε λέει ότι μετά τα 21 η μοναδική επιλογή της μαθήτριας θα είναι ένα κλειστό ίδρυμα ή στην καλύτερη περίπτωση ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας, με όλες τις συνέπειες που αυτό θα συνεπάγεται.

Δεν λέει ότι καμία «επαναξιολόγηση» δεν υφίσταται στην πραγματικότητα με τις τελευταίες αξιολογήσεις να είναι αυτές απ' όταν το παιδί ήταν στην προσχολική ηλικία. Αντί αυτού ονομάζει «επαναξιολόγηση» μία συνεδρίαση στην οποία δόθηκαν οδηγίες από τους εκπροσώπους του ΥΠΑΝ με τη σύμφωνη άποψη της Διεύθυνσης του Σχολείου να φοιτήσει το παιδί στην Ειδική Μονάδα.

Το άμεσο αποτέλεσμα είναι η μαθήτρια να βιώνει στο πετσί της, όπως πολλά άλλα παιδιά με αναπηρίες της ηλικίας της, τη με ρατσιστικές προσεγγίσεις στέρηση των δικαιωμάτων της και να κλαίει μέρα και νύκτα, διερωτώμενη ποιο είναι το κακό που έκανε και πρέπει να τιμωρηθεί επειδή απλώς και μόνο έχει μια αναπηρία.

Απορρίπτουμε, τέλος, τις νουθεσίες του Υπουργείου προς την ΚΥΣΟΑ, το δια νόμου θεσμοθετημένο και επίσημο εκπρόσωπο των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους σε εθνικό επίπεδο, που είναι ασφαλώς αποτέλεσμα της υπεροψίας του Υπουργείου και της αντίληψης ως οι «αυθεντικοί άρχοντες της αρτιμέλειας», που ως «ανώτερα όντα» θεωρούν ότι είναι οι μόνοι που γνωρίζουν τα συμφέροντα των παιδιών με αναπηρίες και των οικογενειών τους, που, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, ταυτίζονται με συμφέροντα επαγγελματικών ομάδων και πολιτικών, καταφεύγοντας μάλιστα σε ανακρίβειες και απαξίωση του κινήματος των ατόμων με αναπηρίες και των αξιωματούχων του που περιφρονούν σκόπιμα και καταπατούν τα δικαιώματα τους.

Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων
Λευκωσία, 21 Νοεμβρίου, 2022

Κάτω τα χέρια από τη Δημόσια Εκπαίδευση - Όχι στα νεοφιλελεύθερα "κουπόνια"

Ενημέρωση στις November 20, 2022

Μόλις μερικούς μήνες πριν εκπνεύσει η θητεία του, ο Υπουργός Παιδείας επιφέρει, όπως και ολόκληρη η κυβέρνηση, ένα ακόμα πλήγμα στα κοινωνικά δικαιώματα και κεκτημένα. Οι επικίνδυνοι πειραματισμοί αλλά και σχεδιασμοί του Υπουργού κλιμακώνονται με την πρόσφατη απόφασή του για ιδιωτικοποίηση ουσιαστικά της Προδημοτικής Εκπαίδευσης.

Η απόφαση για επέκταση της Προδημοτικής Εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων χρόνων, χωρίς να έχει προϋπάρξει πρόνοια για επέκταση των δημόσιων νηπιαγωγείων, είναι μια πασιφανής και προκλητική υπονόμευση του Δημόσιου Σχολείου. Το Υπουργείο Παιδείας υποκλέπτει 12 και πλέον εκατομύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για να πριμοδοτήσει ουσιαστικά τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, μέσω επιχορήγησης των γονιών με μέρος των διδάκτρων που θα πληρώνονται μάλιστα απευθείας στους παρόχους, αντί να τα αξιοποιήσει για να δημιουργηθούν περισσότερα δημόσια. Τέτοιες επιχορηγήσεις είναι γνωστές μεθοδεύσεις νεοφιλελεύθερων πολιτικών, για να αντικαταστήσουν σταδιακά τη δημόσια με την ιδιωτική εκπαίδευση. Μέρος αυτής της μεθόδευσης είναι η παραπλάνηση της κοινής γνώμης με τη δημαγωγική επίκληση πως σκοπός της επέκτασης είναι η παροχή ίσων ευκαιριών στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, και με την τάχα διευκόλυνση των γονιών με τα "κουπόνια".

Η προστασία και ενίσχυση του Δημόσιου Σχολείου αφορά όλη την κοινωνία. Η Αριστερή Πτέρυγα καλεί όλους να ενισχύσουμε τον αγώνα της ΠΟΕΔ και με τη συμμετοχή μας στην εκδήλωση/διαμαρτυρία που οργανώνει την Τετάρτη 23/11/2022 στις 16:00, έξω από το Προεδρικό, με το σύνθημα: "ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΘΩΡΑΚΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ".

Αριστερή Πτέρυγα
19 Νοεμβρίου 2022

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ

Ενημέρωση στις November 3, 2022

Η Αριστερά βρίσκεται σήμερα για άλλη μια φορά μπροστά σε ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει, όχι με τους δικούς της όρους αλλά με όρους που καθορίζει μια κοινωνία βουτηγμένη στη διαφθορά, τη διαπλοκή και την έλλειψη ελπίδας για το μέλλον. Οι προεδρικές εκλογές του 2023 αφήνουν πλατιές μάζες του λαού αδιάφορες γιατί δεν βλέπουν καμιά δυνατότητα για ένα καλύτερο αύριο.

Οι προεδρικές εκλογές του 2023 δεν γίνονται στο κενό. Γίνονται στα πλαίσια μιας παγκόσμιας ατμόσφαιρας παρακμής και αποσύνθεσης του καπιταλιστικού συστήματος, στo πλαίσιο μιας παγκόσμιας κατάστασης καταρράκωσης των θεσμών και των αξιών του σύγχρονου πολιτισμού, στo πλαίσιο επικράτησης μιας απειροελάχιστης οικονομικής ελίτ που έχει στα χέρια της το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου ολόκληρου του πλανήτη. Μιας ελίτ που με την οικονομική της δύναμη εξαγοράζει συνειδήσεις, καθορίζει πολιτικές και επιβάλλει το δικό της αφήγημα που βασίζεται στη διαστρέβλωση της αλήθειας και την κατάργηση κάθε έννοιας ελευθερίας και δημοκρατίας για ολόκληρο τον κόσμο πέρα από την ίδια.

Αυτή η ελίτ, από τη Ρωσία του Πούτιν ως την Τουρκία του Ερντογάν, από τις Ηνωμένες Πολιτείες του Μπάιντεν ως την Ευρώπη της φον ντερ Λάιεν, από την Κίνα του Σι Τζινπίνγ ως την Ινδία του Ναρέντνα Μόντι, από τη Βρετανία των Τόρηδων ως την Ιταλία της Μελόνι και του Σαλβίνι, ετοιμάζεται να αιματοκυλίσει την ανθρωπότητα για άλλη μια φορά, με συνέπειες αφάνταστα πιο καταστροφικές από εκείνες των προηγούμενων παγκόσμιων πολέμων. Ήδη η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία έχει ανοίξει την πόρτα του τρελοκομείου του πολέμου, ενός πολέμου που δεν είναι παρά η σύγκρουση αυτών των μονοπωλίων μέχρι το τέλος.

Οι προεδρικές εκλογές του 2023 στην Κύπρο γίνονται στη σκιά μιας προεδρίας της Δεξιάς στη χειρότερή της μορφή, όπου η διαφθορά έχει πάρει πρωτόγνωρες διαστάσεις και έχει αλώσει κάθε θεσμό της κυπριακής πολιτείας. Μια διαφθορά που έχει τόσο κανονικοποιηθεί που οι άνθρωποι που συμμετέχουν σ’ αυτή δεν ενδιαφέρονται καν να κρατήσουν τα προσχήματα και δρουν ανενόχλητα χωρίς η αστυνομία ή η δικαιοσύνη να ενδιαφέρεται να τους ενοχλήσει. Έχει τόσο κανονικοποιηθεί που πολλοί ψηφοφόροι είναι έτοιμοι να δώσουν και πάλι την ψήφο τους σ’ αυτούς που ξέρουν πως τους έχουν εξαπατήσει, σ’ αυτούς που ξέρουν πως έχουν κατακλέψει το υστέρημα του κυπριακού λαού, σ’ αυτούς που είναι υπεύθυνοι για το σαμποτάρισμα της λύσης του Κυπριακού και τη συνέχιση του διαχωρισμού και της ανωμαλίας στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις σε διεθνή προβλήματα. Οι αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν είναι αλλαγές σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, κάθε πολιτική δράση σε εθνικό επίπεδο είναι μέρος της πολιτικής κίνησης ολόκληρου του πλανήτη. Ο αγώνας για τη βελτίωση των όρων ζωής των ανθρώπων γίνεται πρώτα σε εθνικό επίπεδο και επεκτείνεται στη διεθνή πραγματικότητα. Οι αλλαγές που επιβάλλουν οι σημερινές συνθήκες είναι διεθνείς αλλαγές, αλλά κάθε εθνική δράση πρέπει να εντάσσεται σ’ αυτή την προοπτική.

Η Αριστερή Πτέρυγα πιστεύει πως το ξεπέρασμα της παρακμής και της αποσύνθεσης του καπιταλιστικού συστήματος μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από την απαλλοτρίωση των μεγάλων μονοπωλίων και τη σοσιαλιστική διακυβέρνηση της κοινωνίας σε Παγκόσμια κλίμακα. Πιστεύει πως ο αγώνας για το σοσιαλισμό πρέπει να γίνει σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο και οι πολιτικές της Αριστεράς να συνάδουν με αυτό τον αγώνα. Πιστεύει παράλληλα πως οι ιδέες για να γίνουν υλική δύναμη πρέπει να συνεπάρουν τις μάζες και πως αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να γίνει από άτομα ή μικρές οργανώσεις αλλά από τις πλατιές μάζες της Αριστεράς. Πρέπει να γίνει από ολόκληρη την Αριστερά, ενωμένη με ένα πρόγραμμα που να δίνει προοπτικές για το μέλλον και να εμπνέει τις μάζες για μια νικηφόρα πορεία. Σε αυτή τη βάση η Αριστερή Πτέρυγα έχει προτείνει σχέδιο για ένα τέτοιο πρόγραμμα και έχει πει την άποψή της για την ανάγκη ενός υποψηφίου που να μπορέσει να εκφράσει τα αισθήματα και τις προσδοκίες των μαζών της Αριστεράς και των πλατειών στρωμάτων του κυπριακού λαού.

Η επιλογή του ΑΚΕΛ για τον υποψήφιο της Αριστεράς ήταν διαφορετική. Προτίμησε έναν υποψήφιο που έλπιζε να ελκύσει δεξιούς ψηφοφόρους για να μπορέσει να κερδίσει τις εκλογές και να διώξει από την εξουσία τον Αναστασιάδη και τον Συναγερμό. Όμως, αυτή η απόφαση περικλείει κινδύνους, τόσο για την προεκλογική εκστρατεία όσο και για την μετεκλογική πορεία της Αριστεράς. Προεκλογικά, κινδυνεύει να μη συσπειρώσει τα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ και να τους ενθουσιάσει για να μπουν με αφοσίωση και αποφασιστικότητα στον προεκλογικό αγώνα. Μετεκλογικά, αν ο υποψήφιός της κερδίσει τις εκλογές, να ακολουθήσει πολιτικές που να μην ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του κόσμου του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς γενικότερα. Ακόμα χειρότερα, αν δεν κερδίσει τις εκλογές, το ΑΚΕΛ θα έχει χάσει την αξιοπιστία του για την ορθότητα των επιλογών του.

Η Αριστερή Πτέρυγα πιστεύει στην ενότητα της Αριστεράς στον αγώνα. Η πολυδιάσπαση της Αριστεράς καταστρέφει τις πιθανότητες αντιμετώπισης της επίθεσης της Δεξιάς και δίνει την ευκαιρία επικράτησης αντιλαϊκών πολιτικών και προώθησης μέτρων που κάμνουν πιο δύσκολη τη ζωή των πλατειών μαζών. Ανέμενε το προεκλογικό πρόγραμμα του Ανδρέα Μαυρογιάννη προσβλέποντας σε ένα πρόγραμμα που να απευθύνεται στις πλατιές μάζες, αριστερές και δεξιές, ένα πρόγραμμα που να μην υιοθετεί τη φιλοσοφία και τη λογική της σημερινής κυβέρνησης και που να έρχεται σε ρήξη με αυτή. Ένα πρόγραμμα που να αγκαλιάζει ό,τι προοδευτικό έχει να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και να υπόσχεται αγώνα για να αλλάξει τις αντιδραστικές πολιτικές της.

Θα ήθελε τον υποψήφιο της Αριστεράς:

• Να θέτει σαν απόλυτο στόχο την επιδίωξη της λύσης του Κυπριακού, χωρίς προσπάθειες εξευμενισμού των απορριπτικών με υποσχέσεις για κόκκινες γραμμές και απόλυτες απαιτήσεις.

• Να βλέπει τους Τουρκοκύπριους σαν τον κύριο σύμμαχο στον αγώνα για την επανένωση και να απλώνει το χέρι για στενή συνεργασία στην προσπάθεια για τη λύση.

• Να αναφέρει στο πρόγραμμά του το ρόλο και την αντιμετώπιση των Τουρκοκυπρίων σε κάθε κεφάλαιο που τους αφορά, από την υγεία ως την εκπαίδευση, από τα εργασιακά ως τα κοινωνικά θέματα, και γενικά όπου υπάρχει χώρος κοινού αγώνα και κοινής δράσης.

• Να προτείνει ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που να μη βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις υπηρεσίες και ειδικά στις χρηματιστικές δραστηριότητες και τη διαφθορά.

• Να προτείνει τολμηρά ανθρωπιστική αντιμετώπιση των προσφύγων και των αιτητών ασύλου και να καταδικάζει τις πρακτικές της Frontex και τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρες όπως η Τουρκία για τον «έλεγχο» των μεταναστών.

• Να προτείνει τομές στην Παιδεία για μια ουσιαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και απαλλαγή της από εθνικιστικές και θρησκευτικές αγκυλώσεις.

• Να αντιμετωπίζει τον τομέα της υγείας ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης που βρίσκεται σε αλληλεπίδραση με τους τομείς της παιδείας και της οικονομίας και να τους ανασχεδιάσει με τρόπο που να υπηρετούν τα συμφέροντα της κοινωνίας.

• Να προτείνει αποφασιστική στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να εγκαταλείψει τη χίμαιρα της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου.

• Να δίνει προοπτική στους νέους με συγκεκριμένα μέτρα για λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

• Να αγωνίζεται για σοσιαλισμό, όπως ο Μπέρνι Σάντερς στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς να αιχμαλωτίζεται σε προσπάθειες εξευμενισμού της οικονομικής ελίτ.

• Να προτείνει μέτρα, όπως ο Τζέρεμι Κόρπυν στη Μεγάλη Βρετανία, για τους πολλούς, όχι για τους λίγους.

Πολλές από τις πιο πάνω θέσεις περιέχονται στο πρόγραμμα Μαυρογιάννη. Όμως, αρκετές αναιρούνται από άλλα σημεία στο ίδιο κεφάλαιο του προγράμματος ή αντιφάσκουν με θέσεις σε διαφορετικά κεφάλαια. Είτε αυτό γίνεται εκ παραδρομής είτε αποτελεί αποτέλεσμα της προσπάθειας να ικανοποιήσει αντιφατικές απόψεις διαφορετικών ομάδων ψηφοφόρων, αποτελεί αδυναμία που μειώνει τη σημασία του προγράμματος και αφήνει τους αριστερούς ψηφοφόρους εκτεθειμένους σε μια εκστρατεία όπου θα μπορούσαν να αγωνιστούν με πολύ καλύτερο προγραμματικό εξοπλισμό.

Αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης στην ίδια βάση με τους υποψήφιους της Δεξιάς. Η στήριξη της Δεξιάς στους δικούς της υποψήφιους αναγκαστικά συνοδεύεται με ρητές ή σιωπηρές δεσμεύσεις για διατήρηση της τρέχουσας οικονομικής πολιτικής υπεράσπισης των συμφερόντων της άρχουσας τάξης και συνέχισης της εθνικιστικής πορείας στο Κυπριακό. Αντίθετα, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μόνο αν αγνοήσει τις προσδοκίες των υποστηρικτών του θα μπορούσε να ακολουθήσει τέτοιες πολιτικές.

Για την Αριστερή Πτέρυγα η υποστήριξη στον Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι απόφαση και καθήκον απέναντι στις πλατιές μάζες του λαού και θα κάμει ότι μπορεί για να συμβάλει στην επιτυχία του στις εκλογές του 2023. Η στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη και ο αγώνας για την εκλογή του στην Προεδρία είναι αυτή τη στιγμή αναγκαία για την αναχαίτιση της επιθετικότητας της Δεξιάς, την προστασία της κοινωνίας από την επέλασή της και τη διατήρηση της ελπίδας για λύση του Κυπριακού.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΤΕΡΥΓΑ
2 Νοεμβρίου 2022