Σωσίβιο στον Αναστασιάδη

Ενημέρωση στις July 18, 2019

Η ομόφωνη απόφαση των κομμάτων για απόρριψη της πρότασης του Ακκιντζί για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων του νησιού, έρχεται να δώσει σωσίβιο στον Αναστασιάδη και να τον βγάλει από τα αδιέξοδα και την γύμνια της πολιτικής του που καταρρέει με πάταγο την τελευταία περίοδο. Την ίδια ώρα αυτή η απόφαση συντηρεί και κορυφώνει την ένταση με την Τουρκία, και την πλήρη στασιμότητα των τελευταίων δύο χρόνων στο Κυπριακό.

Μέσα στο σημερινό αδιέξοδο η πρόταση Ακκιντζί μπορούσε να αποτελέσει κανάλι επικοινωνίας και να ξανανοίξει το δρόμο των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού. Η πιθανή ύπαρξη στοιχείων που δεν μπορούσαν να είναι αποδεκτά, μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τροποποίησή τους που να αποτελέσει αντιπρόταση προς τον Ακκιντζί.

Έτσι, ενώ ο Ακκιντζί για άλλη μια φορά δείχνει την τόλμη να προτείνει πραγματικές διεξόδους από την επικίνδυνη διολίσθηση στην ένταση και τη σύγκρουση, η τοποθέτηση της Ελληνοκυπριακής ηγεσίας είναι αρνητική και κοντόφθαλμη. Παραβλέποντας την επιτυχία του Ακκιντζί να πείσει την Τουρκία να δεκτή επίσημα την άμεση εμπλοκή των ΗΕ και της ΕΕ στη διαδικασία, έδρασε φοβικά και παράλογα σπρώχνοντας την τ/κ κοινότητα ακόμα περισσότερο στην εξάρτηση από την Τουρκία και την απομάκρυνσή της από τους ε/κ.

Η πρόταση Ακκιντζί και η κατάληξη για συνδιαχείριση θα έφερνε ακόμα τις δύο κοινότητες σε συμμαχία, στις αναπόφευκτες συζητήσεις που θα προκύψουν μελλοντικά με την Τουρκία για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας.

Η απόρριψη παρόμοιας πρότασης το 2011 που προτάθηκε από τον Έρογλου, μπορεί να είχε νόημα στο βαθμό που ήθελε να αποπροσανατολίσει από την κύρια προσπάθεια προς τη Λύση. Σήμερα σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, μετά από το ροκάνισμα άλλων οκτώ χρόνων και ένα ναυάγιο στο Κραν Μοντανά - λόγω άρνησης του Αναστασιάδη για πολιτική ισότητα των τ/κυπρίων και αποτελεσματικής συμμετοχής τους στις αποφάσεις των ομοσπονδιακών οργάνων - έρχεται μια τέτοια πρόταση να βγάλει από την απραξία και να προσανατολίσει προς τη Λύση κάνοντας πράξη το σεβασμό της πολιτικής ισότητας .

Η συνυπογραφή της κοινής απόφασης από το ΑΚΕΛ αποτελεί σφάλμα γιατί εκπέμπει την εικόνα ανοχής της πολιτικής Αναστασιάδη και τείνει να στερήσει την αριστερά από τη μεγάλη στροφή στη συνείδηση τόσο των ε/κ αλλά και των τ/κ μαζών που προκάλεσε η τολμηρή στάση του κόμματος απέναντι στην καταστροφική πορεία της πολιτικής Αναστασιάδη τα τελευταία χρόνια. Η διαφοροποίηση που σαφώς υπάρχει στις δηλώσεις του κόμματος μετά την κοινή ανακοίνωση μπορεί μόνο να μετριάσει αυτή τη ζημιά.

Η εικόνα σύμπλευσης με την «εθνική ενότητα» και τον Αναστασιάδη σήμερα απλά συντηρεί τα μικροσυμφέροντα της Ελληνοκυπριακής κυβερνητικής κάστας, αγνοεί τα συμφέροντα του συνόλου του Κυπριακού λαού και απογοητεύει τους Τουρκοκύπριους, τον μόνο δυνητικά πραγματικό σύμμαχο των Ελληνοκυπρίων.

Αριστερή Πτέρυγα
18 του Ιούλη 2019