21η Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα Δράσης Ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό

Ενημέρωση στις March 18, 2020

Η φετινή 21η Μαρτίου, Διεθνής Μέρα Δράσης Ενάντια στο Ρατσισμό, βρίσκει την παγκόσμια κοινωνία μουδιασμένη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και επικεντρωμένη σχεδόν αποκλειστικά σε αυτό τον κίνδυνο και στις προφυλάξεις από αυτόν. Οι φετινές πορείες διαμαρτυρίας και αντίστασης ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό ακυρώθηκαν, και εξαιτίας των μέτρων που προκρίθηκαν από τις κυβερνήσεις. Όμως παραμένουν στη διάθεσή μας άλλα μέσα, τα οποία οφείλουμε να χρησιμοποιούμε, για να υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στη ρατσιστική βία και τις ακραίες εγκληματικές συμπεριφορές, που συνιστούν μια ολοένα και πιο διογκούμενη απειλή για τη χώρα μας και την Ευρώπη. Η έκρηξη ρατσισμού, ξενοφοβίας, εθνικισμού, μισαλλοδοξίας, μισανθρωπίας και εκμετάλλευσης, οι χωρίς ηθική υπόσταση πολιτικές, ο θεσμικός ρατσισμός που δηλητηριάζει την κοινωνία και τη μαθαίνει να διώχνει και να απομονώνει τον πρόσφυγα και τον μετανάστη και που την χειραγωγεί κατασκευάζοντας ένα εχθρό, τον "ξένο", είναι και αυτή μια "πανδημία", με χιλιάδες θύματα.

Η εγκληματική συμπεριφορά απέναντι στους πρόσφυγες στον Έβρο, οι εγκληματικές συνθήκες στη Μόρια και σε άλλα "γκέτο", τα τείχη σε ξηρά και θάλασσα για να εμποδίσουν το πέρασμα μεταναστών και προσφύγων σε ασφαλές έδαφος, τα καθημερινά εγκλήματα και βία ενάντια σε προσφυγικές και μεταναστευτικές ομάδες και σε όσους τους συμπαραστέκονται, όπως και όλες οι άλλες εκφράσεις θεσμικού και μη ρατσισμού, απαιτούν την ανυποχώρητη αντίδρασή μας. Ή, τουλάχιστον, μια διαρκή υπόμνηση προς την κοινωνία ώστε να αντισταθεί στην εσωστρέφεια στην οποία την εξωθεί σήμερα, επιτείνοντας τον ατομικισμό, ο κορωνοϊός και οι λανθασμένες πολιτικές αντιμετώπισής του.

Ο ρατσισμός δεν εκφράζεται μόνο ενάντια στον πρόσφυγα και τον μετανάστη. Ρατσισμός είναι και η εγκατάλειψη πληθυσμών στην πείνα και τις αρρώστειες με χιλιάδες καθημερινούς θανάτους. Ρατσισμός ήταν και το κλείσιμο των οδοφραγμάτων καθώς, πέρα από εξυπηρέτηση ακροδεξιών και δεξιών εθνικιστών, υπονοούσε ότι οι Τουρκοκύπριοι υπολείπονται σε ικανότητα να διαχειριστούν το πρόβλημα του κορωνοϊού. Ρατσισμός εκδηλώνεται σήμερα και σε συμπεριφορές απέναντι σε φορείς του κορωνοϊού. Ρατσισμός είναι και η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας που, λιγότερο ικανή ή και ανίκανη να περιθάλψει όλους τους νοσούντες, θα οδηγήσει σε επιλογή όσων θα τύχουν περίθαλψης αφήνοντας τους άλλους αβοήθητους.

Κοινωνίες που οδηγήθηκαν να συμφιλιωθούν με το ρατσισμό ενάντια στον "ξένο", κινδυνεύουν να ανεκτούν και κάθε άλλη έκφραση ρατσισμού. Η εγρήγορση των προοδευτικών δυνάμεων μέσα σε αυτές τις συνθήκες γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, όπως και η αντίστασή τους σε όλα τα μέτωπα, ενάντια σε κάθε μορφής ρατσισμό, φανερό και υποβόσκοντα.

Αριστερή Πτέρυγα
18/03/2020