ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Ενημέρωση στις May 16, 2022

Η απόφαση της ΚΕ του ΑΚΕΛ να προτείνει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ως υποψήφιο πρόεδρο που θα υποστηριχτεί από το κόμμα προκαλεί απογοήτευση σε πολλούς αριστερούς που πρόσβλεπαν σε μια ριζική ρήξη με τις πολιτικές που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια ο Νίκος Αναστασιάδης και η διακυβέρνηση της Δεξιάς. Έχει προκαλέσει ακόμα διχαστικές τάσεις στους κόλπους της Αριστεράς με συγκρουσιακές συμπεριφορές που απειλούν να υποσκάψουν ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες της Αριστεράς να αποτελεί ανάχωμα προστασίας στις επιθέσεις ενάντια στο βιοτικό επίπεδο του κυπριακού λαού και την καταβαράθρωση οποιασδήποτε προοπτικής για λύση του Κυπριακού. Αυτά σε μια συγκυρία όπου μέσα στη γενική απελπισία και με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Δεξιά έχει εξαπολύσει μια κυνική αντι-ΑΚΕΛική και γενικότερα αντι-αριστερή εκστρατεία με αιχμή της τη σύμπλευση με το ΝΑΤΟ στις παγκόσμιες επιθετικές του πολιτικές και ενέργειες.

Ποια είναι τα ζητήματα που μπαίνουν μπροστά στην Αριστερά στη σκιά αυτής της απόφασης;

1. Η διατήρηση της προοπτικής λύσης του Κυπριακού.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπήρξε ο κατ’ εξοχήν συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη στην πορεία των διαπραγματεύσεων και δεν αντιτάχτηκε στην καταβαράθρωσή τους στο Κραν Μοντανά. Η σύμπλευσή του στη διαμόρφωση της πολιτικής λύσης μέχρι και τη στροφή Αναστασιάδη δεν αποτελεί εχέγγυο για την τοποθέτησή του στο Κυπριακο. Επιβεβαιώνει τη συμπεριφορά του ως διπλωμάτη, όχι ως πολιτικού προσώπου. Ακόμα και σήμερα δηλώνει ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές με τον Αναστασιάδη για το Κυπριακό. Για τη λύση του Κυπριακού χρειάζονται πολιτικές προσεγγίσεις, όχι διπλωματικοί χειρισμοί.

2. Η χάραξη μιας κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής που να προστατεύει τον πολίτη.

Η κυπριακή οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο. Ολόκληρη η Δεξιά βλέπει τη «διάσωση της Οικονομίας» ως τη διάσωση της οικονομικής ελίτ και, ως μέσο για αυτή τη διάσωση, τη μείωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των μέτρων κοινωνικής πρόνοιας. Δεν υπάρχει κανένα δείγμα από τον προτεινόμενο υποψήφιο για διάθεση απόκλισης από αυτή τη φιλοσοφία. Αυτό που χρειάζεται όμως είναι ακριβώς μια οικονομική πολιτική που να ξεκινά από τη θέση της προστασίας των αδυνάτων και τη διαμόρφωση πολιτικών με βάση αυτή την ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

3. Στάση αρχών στην εξωτερική πολιτική και τη μετανάστευση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε την ευκαιρία να αποκαλυφτεί η υποκρισία της Δεξιάς στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής και της μετανάστευσης. Η Δεξιά βρίσκει την τραγωδία της Ουκρανίας και τη συνεπακόλουθη αύξηση της τιμής της ενέργειας σαν ευκαιρία αναβίωσης των φαντασιώσεων των «τριμερών συμμαχιών» και του EastMed. Έδειξε ακόμα τη ρατσιστική της προσέγγιση διαχωρίζοντας τους Ουκρανούς από τους Σύρους πρόσφυγες, και στις δυο περιπτώσεις θύματα πολέμου που θα έπρεπε να βοηθηθούν με κάθε τρόπο. Δεν έχουμε ακόμα καμμιά ένδειξη για τη θέση του προτεινόμενου υποψήφιου απέναντι σε αυτές τις πολιτικές.

4. Προστασία της ενότητας της Αριστεράς.

Η ενότητα της Αριστεράς πρέπει να προστατευτεί με κάθε θυσία. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε κατ' ανάγκην να λύσουμε τις διαφορές μας ή να δώσουμε όλοι τις ίδιες απαντήσεις στους προβληματισμούς που προκαλεί η επιλογή της πρότασης της ΚΕ του ΑΚΕΛ. Οι προβληματισμοί μας και οι ανησυχίες μας πρέπει να εκφραστούν με σοβαρότητα και να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να πείσουμε για την ορθότητα των απόψεών μας. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει με δημιουργικό τρόπο και να πάρουμε τα μαθήματα της πορείας προς τις εκλογές του 2023 και ακόμα πιο πέρα. Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του καθενός από εμάς, πρέπει να ξέρουμε πως για να δώσουμε τον αγώνα της Αριστεράς θα βρεθούμε ξανά και ξανά στο ίδιο χαράκωμα. Οι διαφωνίες μας δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε μόνιμη ρήξη αλλά σε ουσιαστική συζήτηση όπου ο καθένας θα πάρει τις ευθύνες του και θα κριθεί από την πορεία των γεγονότων.

Η Αριστερή Πτέρυγα πιστεύει πως ακόμα και τώρα η καλύτερη προοπτική για το ΑΚΕΛ και την Αριστερά είναι η διεκδίκηση της Προεδρίας με Αριστερό υποψήφιο και Αριστερό πρόγραμμα. Θεωρεί ότι μια Πορεία προς το Λαό, με τις θέσεις της Αριστεράς στο Κυπριακό, με ένα πρόγραμμα όπου προτεραιότητα θα είναι η προστασία των πολλών από την απειλή της οικονομικής δυσπραγίας, έχει τη δυναμική να φέρει πολύ περισσότερες ψήφους στην Αριστερά παρά οποιαδήποτε συμμαχία με αμφιβόλου πολιτικού προσανατολισμού δεξιό υποψήφιο. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να δίνουμε τη μάχη μας γι’ αυτό που θεωρούμε σωστό. Πάντα με πλήρη επίγνωση των δικών μας δυνατοτήτων και με σεβασμό σε όσους έχουν διαφορετική άποψη. Μόνο με σοβαρή και ειλικρινή συζήτηση μπορούμε να προσβλέπουμε σε αποτελεσματική, κοινή δράση.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΤΕΡΥΓΑ
15 ΜΑΪΟΥ 2022

Για τη δίκη των 11 του Πάρκου Κολοκάση

Ενημέρωση στις May 9, 2022

Την Τετάρτη 11 του Μάη αρχίζει η δίκη των 11 κατηγορούμενων για τα γεγονότα της 13ης του Φεβράρη 2021. Μία δίκη των ΘΥΜΑΤΩΝ της ωμής αστυνομικής αλλά και πολιτικής βίας. Μία δίκη που αποτελεί πρόκληση απέναντι στην κοινωνία, η οποία αντέδρασε άμεσα, με 10000 διαδηλωτές στις 20 του Φεβράρη, παρακούοντας τα αντισυνταγματικά διατάγματα απαγόρευσης των διαδηλώσεων, και που έκτοτε αναμένει να δικαστούν και να τιμωρηθούν όχι μόνο οι αστυνομικοί που βιαιοπράγησαν αλλά και οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους που διέταξαν και μεθόδευσαν τη βία.

Η βία που ασκήθηκε με τη βάναυση, βάρβαρη και παντελώς απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας ενάντια στους διαδηλωτές ήταν έκδηλα αποκαλυπτική της σήψης του καθεστώτος, αλλά και της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στα δώματα της εξουσίας με ένα πρόεδρο που βρίσκεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα ανυποληψίας.

Οι κατηγορίες είναι ξεκάθαρα ανυπόστατες, κατασκευασμένες από εκείνους που θα έπρεπε να βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους 11 κατηγορούμενους και απαιτούμε την άμεση απόσυρση των κατηγοριών και τον τερματισμό της δίκης-παρωδίας.

Αριστερή Πτέρυγα
9 Μαΐου 2022

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

Ενημέρωση στις May 6, 2022

Η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ να προτείνει επιλογή δύο δεξιών υποψηφίων για τις Προεδρικές εκλογές του 2023 αποτελεί το μεγαλύτερο σφάλμα εκτίμησης της πολιτικής κατάστασης μετά την επιλογή του Τάσου Παπαδόπουλου για το 2003. Υποτιμά τις δυνατότητες της Αριστεράς να στρατευτεί σε ένα προεκλογικό αγώνα με σοβαρές δυνατότητες επιτυχίας απέναντι σε μια καίρια διαιρεμένη Δεξιά, με ένα δικό της υποψήφιο που να μπορέσει να ενθουσιάσει τις αριστερές μάζες και να δώσει με αξιώσεις τη μάχη. Παράλληλα, υπερτιμά τις δυνατότητες των δυο πιθανών υποψηφίων να προσθέσουν στις ψήφους της Αριστεράς σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων πέρα από τον αριστερό χώρο.

Η Κύπρος αυτή τη στιγμή περνά μια πρωτόγνωρη κρίση. Οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν καταβαραθρωθεί, το Βαρώσι βρίσκεται ένα βήμα πριν τον εποικισμό, η κυπριακή ΑΟΖ έχει ουσιαστικά καταληφθεί από την Τουρκία και η απαισιοδοξία για οποιαδήποτε διέξοδο στο Κυπριακό είναι κυρίαρχη τόσο στην Ελληνοκυπριακή όσο και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η διαφθορά βρίσκεται στα πιο ψηλά επίπεδα που είδαμε ποτέ στην Κύπρο με τη διαπλοκή της πολιτικής ηγεσίας και ιδιαίτερα του Προέδρου Αναστασιάδη να αποτελεί την κορυφή της. Η οικονομική κατάσταση των απλών ανθρώπων είναι απελπιστική την ίδια στιγμή που η διαπλεκόμενη οικονομική ελίτ θησαυρίζει.

Για όλα αυτά άμεσα υπεύθυνη είναι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και η στήριξή της από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και τη δεξιά γενικότερα. Όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου που για πρώτη φορά μπορεί να δει τόσο ξεκάθαρα το τί συμβαίνει και ποιοι είναι οι υπαίτιοι της κρίσης. Και όμως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι επικρατέστεροι για την Προεδρία είναι δυο Συναγερμικοι υποψήφιοι, δυο άτομα που στήριξαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε κάθε βήμα στην καταστροφική του πορεία. Το ΑΚΕΛ, αποτυγχάνοντας να διεξαγάγει πειστική αντιπολίτευση, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τις δυνάμεις του και έδωσε την ευκαιρία στη Δεξιά να περάσει σε μια ανελέητη αντι-ακελική επίθεση, συγκαλύπτοντας τις δικές της ευθύνες.

Η αποτυχία του ΑΚΕΛ δεν οφείλεται στην αριστερή πολιτική του. Στην προσπάθειά του να διασφαλίσει συμμαχία με το ΔΗΚΟ προσπάθησε να υποβαθμίσει όλα τα στοιχεία πολιτικής που θα έρχονταν σε σύγκρουση με την εθνικιστική πολιτική και την οικονομική φιλοσοφία αυτού του κόμματος. Με την κατάρρευση της προσπάθειας, το ΑΚΕΛ βρίσκεται σήμερα μπροστά σε δύσκολες επιλογές που οδηγούν σε αποφάσεις όπως αυτή του Πολιτικού Γραφείου. Όμως, κανένας από τους δυο υποψήφιους δεν έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας από μια αριστερή προσωπικότητα που θα ήταν η μόνη απάντηση στις καταστροφικές πολιτικές της Δεξιάς διακυβέρνησης. Μια αριστερή προσωπικότητα είναι η μόνη που θα μπορέσει να επουλώσει τον εσωτερικό διχασμό της Αριστεράς, είναι η μόνη που θα μπορέσει να προτείνει ένα Πρόγραμμα που να συσπειρώσει τόσο τον κόσμο της Αριστεράς όσο και μεγάλες μάζες πέρα από την Αριστερά.

Κάμνουμε έκκληση προς την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ να ξανασκεφτεί τις δυνατότητές της και να μην περιορίσει την επιλογή των μελών του ΑΚΕΛ και της ευρύτερης Αριστεράς ανάμεσα σε δυο δεξιούς υποψήφιους. Πιστεύουμε πως η βάση του κόμματος και η Αριστερά γενικότερα θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις πραγματικές τους προτιμήσεις αν στον κατάλογο των πιθανών υποψηφίων περιλαμβάνονται και αριστερές προσωπικότητες που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την εκλογική μείωση του ΑΚΕΛ. Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο για το μέλλον της Αριστεράς και πρέπει να δώσουμε τη μάχη σωστά – με τις πραγματικές μας θέσεις και επιδιώξεις.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΤΕΡΥΓΑ
6 Μαΐου 2022