Ενημέρωση στις September 29, 2021
Τέσσερα χρόνια μετά τη φυγή του Αναστασιάδη από το Γκραν Μοντάνα και τον τορπιλισμό της Λύσης η τροχοδρόμηση της διχοτόμησης είναι το φυσικό επακόλουθο.
Σήμερα για πρώτη φορά από την εποχή του Ντενκτάς προτείνεται από τον Τατάρ η ιδέα της Λύσης για δύο κράτη, και από την άλλη ο Αναστασιάδης σφυρίζει αδιάφορα -ακόμα και όταν ανοίγει μέρος του Βαρωσιού.
Ο Αναστασιάδης, για αποπροσανατολισμό από τα αδιέξοδα της πολιτικής του στο Κυπριακό και τη διεφθαρμένη εσωτερική διακυβέρνηση και για ροκάνισμα του χρόνου μέχρι να εξαντλήσει τη θητεία του, είτε επιδίδεται σε βερμπαλισμούς που δεν έχουν κανένα νόημα, όπως η αφαίρεση των διαβατηρίων από Τουρκοκύπριους αξιωματούχους, είτε ρίχνει διάφορες ιδέες που είναι εκτός τόπου και χρόνου όπως η ιδέα του για επιστροφή στο ΄60.
Μπροστά σε αυτή την καταθλιπτική εικόνα που βιώνουμε σήμερα η μόνη ελπίδα που απομένει είναι η κινητοποίηση των μαζών και η έκφραση της δικής τους θέλησης.
Είναι για αυτό που η κινητοποίηση-πορεία στις 3 του Οκτώβρη για Λύση και επανένωση που οργανώνεται από το ΑΚΕΛ πρέπει να μας βρει όλους παρόντες . Με τη μαζικότητά της, η εκδήλωση μπορεί να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα, ενάντια στις πολιτικές του Αναστασιάδη και να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα για επανένωση στέλνοντας στους Τουρκοκύπριους μήνυμα φιλίας και επαναβεβαίωση της θέλησης κοινό αγώνα.
Αριστερή Πτέρυγα
29/9/2021
Ενημέρωση στις September 22, 2021
Πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ισότητας μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, με θέμα το «Αίτημα για άδεια εισόδου στην Κύπρο και υποβολή αίτησης ασύλου για την οικογένεια της Σύριας Kawther Abdalaziz”. Στη συνεδρία συμμετείχε η ΚΙΣΑ όπως και άλλες ΜΚΟ καθώς και αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες και ανεξάρτητες αρχές και θεσμοί.
H Επιτροπή προχώρησε στην πραγματοποίηση της συνεδρίας με τη συμμετοχή της ΚΙΣΑ παρά το ότι ο Υπουργός Εσωτερικών και σημαντικές για τη συνεδρία υπηρεσίες/τμήματα του Υπουργείου του αρνήθηκαν να παρευρεθούν επειδή, σύμφωνα με επιστολή του προς την Επιτροπή, είχε κληθεί να συμμετάσχει και η ΚΙΣΑ που είναι «παράνομη» καθώς έχει διαγραφεί από το Μητρώο Σωματείων. Αυτή η ενέργεια του Υπουργού κρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή ως «απαράδεκτη παρέμβαση στο έργο της». Αυτό καταδεικνύει πλέον πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η διαγραφή της ΚΙΣΑ, για ασήμαντους και τυπικούς λόγους, ήταν εξ αρχής προγραμματισμένη από τον ΥΠΕΣ, ως μια προσπάθεια φίμωσης της οργάνωσης που εδώ και 23 χρόνια αγωνίζεται με συνέπεια για την ισότητα και για στήριξη των μεταναστών και προσφύγων.
Για το θέμα της διαγραφής της, η ΚΙΣΑ επιθυμεί να πληροφορήσει την κοινωνία για τα ακόλουθα:
1. Με κάποια καθυστέρηση, και συγκεκριμένα αμέσως μετά τη Γενική της Συνέλευση τον Ιανουάριο 2021, η ΚΙΣΑ συμμορφώθηκε με όλες τις νομικές της υποχρεώσεις, υποβάλλοντας τους ελεγμένους λογαριασμούς της και το νέο τροποποιημένο καταστατικό της καθώς και τα άλλα στοιχεία που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Εντούτοις δεν έγιναν αποδεκτά από το ΥΠΕΣ.
2. Παρά τη διαγραφή της από το Μητρώο Σωματείων, η ΚΙΣΑ δεν έχει διαλυθεί, δεδομένου ότι η διαδικασία διάλυσης σωματείων μπορεί να γίνει μόνο με διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου μετά από αίτημα του Επάρχου, υπό την ιδιότητα του ως Έφορος Σωματείων. Αυτή τη διαδικασία το Υπουργείο Εσωτερικών για ευνόητους λόγους δεν την έχει καν ξεκινήσει ή τουλάχιστον δεν έχουμε ενημερωθεί κατά πόσο έχει προχωρήσει, διατηρώντας την οργάνωση σε μια κατάσταση αβεβαιότητας.
3. Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς και 5 Ειδικοί Εισηγητές του ΟΗΕ, έχουν αποστείλει επιστολές στην κυβέρνηση, με τις οποίες θεωρούν ότι η διαγραφή της ΚΙΣΑ από το Μητρώο Σωματείων συνιστά παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καλούν το υπουργείο να αποκαταστήσει το καθεστώς της ΚΙΣΑ. Επίσης, 39 Ευρωπαϊκές Οργανώσεις και δίκτυα περιλαμβανομένης και της Διεθνούς Αμνηστίας καταδικάζουν τη διαγραφή της ΚΙΣΑ, την οποία θεωρούν μέρος μιας συστηματικής προσπάθειας παρεμπόδισης και ποινικοποίησης της δράσης της οργάνωσης.
4. Η ΚΙΣΑ βρίσκεται σε δικαστική διαδικασία αμφισβήτησης της διαγραφής της από το Μητρώο Σωματείων, και στο παρόν στάδιο εκκρεμεί Έφεση της στο Ανώτατο Δικαστήριο.
5. Κατά παράβαση της νομοθεσίας για τα Σωματεία αναφορικά με τη διαδικασία διάλυσης σωματείων, το Φεβρουάριο 2021 οι τραπεζικοί λογαριασμοί της ΚΙΣΑ παγοποιήθηκαν στη βάση διατάγματος του Υπουργού Εσωτερικών προς τις Τράπεζες. Εκτός άλλων, η παγοποίηση των τραπεζικών μας λογαριασμών παραβιάζει τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού της ΚΙΣΑ αφού η οργάνωση αδυνατεί να πραγματοποιήσει οποιεσδήποτε συναλλαγές, περιλαμβανόμενης και της πληρωμής μισθών.
6. Ως μεταβατικό στάδιο και μέχρι την ανάκτηση του νομικού καθεστώτος του σωματείου και κυρίως για σκοπούς δυνατότητας της να συμμετέχει σε χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ, η ΚΙΣΑ έχει εγγραφεί ως Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία στο Μητρώο Εφόρου Εταιρειών. Σημειώνεται ότι αρκετές άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών γνωστές ΜΚΟ είναι επίσης εγγεγραμμένες ως Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, όπως για παράδειγμα το Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το οποίο επίσης είχε κληθεί και συμμετείχε στη συνεδρία.
Στη βάση των πιο πάνω, η ΚΙΣΑ δεν είναι «παράνομη οργάνωση», είναι και παραμένει ενεργή για την επίτευξη των στόχων της και η στάση του ΥΠΕΣ δεν αποτελεί τίποτα άλλο από ωμό εκβιασμό της ίδιας της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία αποτελεί διακριτή εξουσία της πολιτείας και ενεργεί με τους δικούς τους Κανονισμούς. Ο Υπουργός Εσωτερικών απλώς συνεχίζει τη σπίλωση και τη διαβολή της ΚΙΣΑ και των μελών της μέσω της εργαλειοποίησης της παράνομης διαγραφής της από τον ίδιο.
Διοικητικό Συμβούλιο
ΚΙΣΑ