ΧΛΩΡΑΚΑ: ΑΥΡΙΟ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ

Ενημέρωση στις August 24, 2023

Τα γεγονότα στη Χλώρακα αποτελούν νέο ορόσημο στην ανάπτυξη του νεοναζισμού στην Κύπρο. Η ρατσιστική υστερία, με την υπόθαλψη των κομμάτων του εθνικιστικού τόξου και τους νεοναζιστές του ΕΛΑΜ, αρχίζει πια να παίρνει μαζικές διαστάσεις, με την πολιτεία και τους θεσμούς της να ανέχονται και να συνδράμουν στην παρανομία και τη ρητορική μίσους.

Τα γεγονότα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τρεις λόγους:

1. Δημιουργούν συνθήκες μίσους και συμπεριφορές λυντσαρίσματος που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε συγκρούσεις και θύματα. Με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να γίνονται θύματα πογκρόμ και να οδηγούνται σε γκέτο, η κατάσταση αναπόφευκτα θα χειροτερεύει.

2. Νομιμοποιείται ο ρατσισμός και διαδίδεται όλο και πιο πλατιά στην κοινωνία με ορατό πια τον κίνδυνο να χάσουμε την ανθρωπιά μας και να οδηγηθούμε σε ένα πολιτισμό της ζούγκλας όπου κάθε έννοια δικαιοσύνης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας θα έχει εκλείψει.

3. Δημιουργείται κλίμα τρομοκρατίας όπου κανένας δεν αισθάνεται άνετα να εκφράσει απόψεις που αμφισβητούν τη ρατσιστική ιδεολογία που τείνει να γίνει κυρίαρχη. Αυτό ισχύει τόσο για άτομα όσο και για οργανωμένα σύνολα. Παρατηρείται διάχυτο ακόμα και στους χώρους της Αριστεράς.

Είναι αλήθεια ότι το ΑΚΕΛ και άλλες οργανώσεις έχουν εκδώσει ανακοινώσεις που διαφωνούν με τη στάση της Κυβέρνησης για το θέμα. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Είναι απαραίτητο η Αριστερά να προχωρήσει σε δράσεις που να αναιρούν το κλίμα της βαρβαρότητας και να χτίσει δομές αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τόσο για να τους βοηθήσει στις δύσκολες στιγμές, αλλά κυρίως για να εμπλακεί ο κόσμος της Αριστεράς ενεργά στο θέμα. Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε τη διοργάνωση ομάδων για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες του Πουρνάρα με τη συλλογή ρουχισμού και άλλης βοήθειας. Όσο μικρή κι αν ήταν αυτή η δραστηριότητα, είχε καταλυτικές επιπτώσεις στο ηθικό της Αριστεράς και βοήθησε αφάνταστα στην αντιμετώπιση του κλίματος ξενοφοβίας που προωθείται.

Η Αριστερά πρέπει σήμερα να παρέμβει:

1. Δημιουργώντας ομάδες στήριξης και νομικής κάλυψης των προσφύγων και μεταναστών που γίνονται θύματα διωγμών και παράνομων ενεργειών όπως στην περίπτωση της Χλώρακας.

2. Χτίζοντας δομές παρακολούθησης της κατάστασης και διανομής πληροφόρησης για τα πραγματικά γεγονότα που διαστρεβλώνονται από τους νεοναζί.

3. Θεμελιώνοντας ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών και της κυπριακής κοινωνίας.

4. Καταγγέλλοντας, από κάθε βήμα, την κάθε φασιστική εκδήλωση και την κάθε ρητορική μίσους.

5. Απαιτώντας τη ριζική αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης για τη μετανάστευση και το άσυλο, στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των ανθρώπων.

Δεν υπάρχει κανένας άλλος που να είναι σε θέση να σταματήσει τη διολίσθηση στον φασισμό εκτός από την Αριστερά. Η Αριστερά οφείλει να αναλάβει αυτό το καθήκον σε μόνιμη βάση γιατί το πρόβλημα δεν είναι ούτε αμελητέο ούτε πρόσκαιρο. Να το αναλάβει τώρα, αύριο ίσως να είναι αργά.

Αριστερή Πτέρυγα
24 Αυγούστου 2023