Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά

Ενημέρωση στις April 30, 2021

Τιμούμε και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά, την παγκόσμια μέρα αγώνα και αλληλεγγύης των εργαζομένων. Την τιμούμε ως μέρα αντίστασης στον αποθρασυμένο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό που έχει εξαπολύσει σκληρή και εξοντωτική επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους. Την τιμούμε ως μέρα αντίστασης ενάντια στην ταξική, εθνοτική και έμφυλη καταπίεση.

Η φετεινή Πρωτομαγιά βρίσκει την ανθρωπότητα να ζει μέσα στη βαρβαρότητα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που συνεχίζουν να συρρικνώνουν, ή και εξανεμίζουν, εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί με συνεχείς και σκληρούς αγώνες και που πληρώθηκαν με αίμα. Ύφεση, πολιτικές λιτότητας, απορρύθμιση της εργασίας με συρρίκνωση μισθών και ωφελημάτων, αύξηση των ωρών εργασίας και κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, δραματική αύξηση της επισφαλούς εργασίας και της ανεργίας, διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, αύξηση της φτώχειας, αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, περικοπές στην παιδεία, περικοπές στην υγεία, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, ιδιωτικοποιήσεις σε ζωτικούς χώρους και αγαθά, εκποιήσεις, είναι οι εκφράσεις αυτών των πολιτικών και στην Κύπρο όπως και παγκόσμια.

Η βαρβαρότητα και τα αδιέξοδα του συστήματος ξεσκεπάστηκαν πρώτα με την οικονομική κρίση και τον τελευταίο χρόνο με την πανδημία, όπου το σύστημα οδηγείται σε μια ακόμα χειρότερη εργασιακή ζούγκλα, σε ακόμα βαθύτερη μαζική φτώχεια και ακόμα μεγαλύτερη απόγνωση που θα στρώνουν το έδαφος για παραπέρα άνοδο του εθνικισμού και του φασισμού. Η πανδημία ξεσκέπασε περίτρανα το ληστρικό χαρακτήρα του συστήματος και της ιδεοληψίας του για την "ελευθερία της αγοράς" και το "λιγότερο κράτος". Τα κέρδη των ολίγων από την πανδημία είναι τεράστια και σε όλα τα επίπεδα, με την ευλογία κυβερνήσεων. Το πιο κραυγαλέο είναι τώρα η εμπορευματοποίηση των εμβολίων και οι ανταγωνισμοί μεταξύ των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών σε βάρος όλων των λαών. Παράλληλα, η περίθαλψη των νοσούντων ανατέθηκε αποκλειστικά στα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία εδώ και καιρό οι κρατούντες συρρίκνωναν, με αποτέλεσμα και την τεράστια επιβάρυνσή τους. Αντί να τα ενισχύσουν και να δημιουργήσουν ένα αξιόπιστο σύστημα δημόσιας υγείας, οι κρατούντες χρησιμοποιούν την σχεδόν 100% πληρότητά τους για να φορτώνουν στους πολίτες την ευθύνη για τα κρούσματα και να επιβάλλουν αυταρχικές απαγορεύσεις διά διαταγμάτων.

Η κοινωνική οργή συσσωρεύεται, και είναι μεγάλη η ευθύνη όλων μας, όλων των προοδευτικών δυνάμεων, να της δώσουμε ουσιαστική διέξοδο έκφρασης και να την οργανώσουμε στην πάλη για ένα καλύτερο αύριο.

Παράλληλα, στέλλουμε και μήνυμα αγωνιστικής αλληλεγγύης στους Τ/Κύπριους συμπατριώτες μας, πάνω από τα οδοφράγματα και τα συρματοπλέγματα της ντροπής και ενάντια στις διχοτομικές πολιτικές. Οι τελευταίες κοινές κινητοποιήσεις και δράσεις δείχνουν ότι έφτασε η ώρα να δώσουμε μαζί τον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου, την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων και την ανατροπή ενός συστήματος που μόνο δεινά μπορεί να προσφέρει στην εργατική τάξη και το λαό μας.

Αριστερή Πτέρυγα
30 του Απρίλη 2021

Βάσος Λυσσαρίδης: στο καλό Γιατρέ…

Ενημέρωση στις April 20, 2021

Ο Βάσος Λυσσαρίδης ήταν μια από τις πιο σημαντικές παρουσίες στην Κυπριακή πολιτική σκηνή. Η επιρροή του στις πολιτικές εξελίξεις πολύ μεγαλύτερη από το 10% που πετύχαινε το κόμμα του στις εκλογές. Αυτό το 10% ας το θυμούνται όσοι σήμερα υποκριτικά τον εκθειάζουν για τη δράση που προκάλεσε τότε τη δική τους οργή και τις επιθέσεις εναντίον του.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης είχε τη δική του πορεία. Μια πορεία που δεν άρεσε στο υπόλοιπο 90%. Εμείς πορευτήκαμε μαζί του στις πιο λαμπρές στιγμές της πολιτικής μας ζωής. Τις μέρες που ο Βάσος Λυσσαρίδης έδινε τη μάχη του ενάντια στη δικτατορία στην Ελλάδα, ενάντια στο ΝΑΤΟ, ενάντια στον Ιμπεριαλισμό. Πορευτήκαμε μαζί του στη μάχη ενάντια στην ΕΟΚΑ Β’, με το όπλο στο χέρι. Πορευτήκαμε μαζί του στη σύνδεση με τα απελευθερωτικά κινήματα του Τρίτου Κόσμου ενάντια στην αποικιοκρατία, ενάντια στην οικονομική εκμετάλλευση των αναπτυσσόμενων χωρών από τη Δύση, από την Αμερικη, από την ΕΟΚ. Πορευτήκαμε μαζί του στον κοινό δρόμο με τον Παλαιστινιακό λαό στο δικό του γολγοθά.

Είχαμε διαφορές μαζί του. Σοβαρές διαφορές. Γι’ αυτό άλλωστε χώρισαν οι δρόμοι μας τη δεκαετία του ’80. Αυτό που δεν θα μπορέσουν να σβήσουν οι ύστεροι θιασώτες του, ούτε για μας ούτε για τον Κυπριακό λαό, είναι αυτοί οι αγώνες που ζήσαμε μαζί του. Αυτοί οι αγώνες που έδωσαν στον Βάσο Λυσσαρίδη το δικαίωμα να βρίσκεται στην κορυφή των αγωνιστών αυτού του τόπου.

Στο καλό, Γιατρέ.
Αριστερή Πτέρυγα
28 Απρίλη 2021

Βορράς και Νότος και το καθεστώς που καταρρέει!

Ενημέρωση στις April 4, 2021

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη μαζί με το κόμμα που κυβερνά (ΔΗΣΥ), μπροστά στο φάσμα της κατάρρευσής τους κάτω από το βάρος των αδιεξόδων της πολιτικής τους σε όλα τα μέτωπα καθώς και της τεράστιας διαφθοράς που βγαίνει στην επιφάνεια την τελευταία περίοδο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια αποπροσανατολισμού και συσπείρωσης μπροστά στις ερχόμενες εκλογές ανασύρουν, ως συνήθως, από τα ντουλάπια το χαρτί του εθνικισμού και της δήθεν προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ).

Από το 1964, μετά τις διακοινοτικές ταραχές, οι Ελληνοκύπριοι διαχειρίζονται την ΚΔ. Η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε αυτό το στάτους – που συνέχισε να ισχύει και μετά το ΄74 - αλλά σαν κάτι το προσωρινό, μέχρι τη λύση-επανένωση και συνδιαχείριση του κράτους από τις δύο κοινότητες. Η μονομερής διαχείριση της διεθνώς αναγνωρισμένης ΚΔ για 57 τώρα χρόνια έδωσε τεράστια οφέλη στην Ε/κυπριακή κοινότητα γενικά, αλλά και ειδικά στην αστική τάξη και την ελίτ που την εκπροσωπεί με διάφορους τρόπους.

Όλα αυτά τα χρόνια, οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονταν στο περιθώριο και στην οικονομική απομόνωση, κυρίως λόγω της πολιτικής του Ντενκτάς που διατηρούσε σκληρά σύνορα με τον Νότο και αρνιόταν οποιαδήποτε λύση και επανένωση. Το ισοζύγιο άρχισε να αλλάζει με την ανατροπή του Ντενκτάς και το ΝΑΙ των Τ/κυπρίων στο δημοψήφισμα του 2004 για Λύση και Επανένωση, και μέσα από τον κανονισμό για την πράσινη γραμμή και τη διαφορετική από τότε αντιμετώπιση της Τ/κυπριακής κοινότητας και των θεσμών της από το διεθνή παράγοντα.

Είναι από το 2004 που η Ε/κυπριακή κοινότητα, ως ο διαχειριστής της ΚΔ, αρχίζει να χάνει την έξωθεν καλή μαρτυρία σε σχέση με την επιδίωξη Λύσης, πράγμα που επιτάθηκε με την προεδρία Αναστασιάδη και τις εμφανείς προθέσεις του για διαιώνιση, με κάθε τίμημα, αυτού του στάτους και εκμετάλλευσή του για οφέλη και προνόμια (ξέπλυμα χρήματος, πώληση διαβατηρίων, ναυτική σημαία ευκαιρίας, κονδύλια από την Ευρώπη, τουρισμός με απευθείας πτήσεις, και άλλα).

Η άνοδος του Ακκιντζί και η ισχυρή του θέληση για Λύση έκανε εκκωφαντική την άρνηση και τους τακτικισμούς του Αναστασιάδη για Λύση ΔΔΟ, που θα μετέτρεπε τους Τ/κύπριους σε συνδιαχειριστές της ΚΔ. Ακόμα και οι προτάσεις του Ακκιντζί για συνεργασία για το φυσικό αέριο ή για αντιμετώπιση της πανδημίας βρήκαν την παντελή άρνηση του Αναστασιάδη, την ίδια ώρα που η διαχείριση της ΚΔ γινόταν με τον πιο ληστρικό και μαφιόζικο τρόπο, ιδιαίτερα μέσα από τη βιομηχανία που στήθηκε για πώληση διαβατηρίων.

Ο διεθνής παράγοντας, αλλά και σημαντικό μέρος της ίδιας της Ε/κυπριακής κοινωνίας, συνειδητοποιεί ότι μας κυβερνά σήμερα όχι απλά μια Ε/κυπριακή κυβέρνηση που νοιάζεται μόνο για τον Νότο, αλλά, πολύ περισσότερο, μια μαφιόζικης κοπής κυβέρνηση που νοιάζεται μόνο για τον πλουτισμό των μελών της και ενός πολύ μικρού περίγυρού της.

Την τελευταία περίοδο χιλιάδες κόσμου αυθόρμητα κατεβαίνουν στους δρόμους και διαμαρτύρονται για τη σήψη, τη διαφθορά και τη διχοτομική πολιτική αυτής της Κυβέρνησης και για το ότι, στο βωμό των συμφερόντων της, δεν διστάζει να μιλά για δύο κράτη, αρκούμενη στη διαχείριση της μισής νότιας Κύπρου, γεγονός που την μετατρέπει σε κυβέρνηση του Νότου.

Οι κυβερνώντες, νοιώθοντας το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια τους και δρώντας σπασμωδικά, το μόνο που βρίσκουν να ψελλίσουν μπροστά στην τεράστια αμφισβήτηση που αναπτύσσεται κατά της διακυβέρνησή τους, είναι το τετριμμένο ότι εκπροσωπούν ολόκληρη την Κύπρο και ότι νοιάζονται για προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ίδια στιγμή που ο κόσμος τούς πετά κατάμουτρα ότι την έχουν καταντήσει δημοκρατία του Νότου και δη διεφθαρμένη!

Αριστερή Πτέρυγα
3 Απρίλη 2021