ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ

Ενημέρωση στις August 25, 2022

Επειδή την τελευταία περίοδο παρατηρούμε μια άκρως επιθετική και απαξιωτική αρθρογραφία, κυρίως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, από μέλη και οπαδούς του ΑΚΕΛ για τη στάση της «Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς» σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2023, θεωρούμε υποχρέωσή μας να επαναλάβουμε τη θέση μας:

1. Η Αριστερή Πτέρυγα θεωρεί ότι ήταν λάθος του ΑΚΕΛ να επιμένει στη συνεργασία με το ΔΗΚΟ σαν την πρώτη επιλογή για τη διεκδίκηση της Προεδρίας. Η ΑΠ τοποθετήθηκε επανειλημμένα στο θέμα προειδοποιώντας ότι αυτό θα έδινε σωσίβιο στο ΔΗΚΟ που θα αποκτούσε τη δύναμη να ροκανίζει τον χρόνο και να επιβάλει τη δική του ατζέντα για τις εκλογές. Αυτή η τοποθέτηση δικαιώθηκε με την εγκατάλειψη της προσπάθειας συνεργασίας από το ΔΗΚΟ και την τελική υποστήριξή του προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

2. Μετά την κατάρρευση της προσπάθειας συνεργασίας με το ΔΗΚΟ η ΑΠ εξέφρασε τη διαφωνία της με την αναζήτηση δεξιού υποψηφίου απο το ΑΚΕΛ, προτείνοντας την αυτόνομη κάθοδο του ΑΚΕΛ με υποψηφιότητα του Γενικού του Γραμματέα ή άλλης αριστερής προσωπικότητας. Είναι άποψη της ΑΠ ότι το πρώτο ζητούμενο για μια εκλογική επιτυχία του ΑΚΕΛ στις εκλογές είναι η αποφασιστικότητα με την οποία τα μέλη και τα στελέχη του ΑΚΕΛ αλλά και η ευρύτερη Αριστερά θα στρατευτούν στον προεκλογικό αγώνα. Το κέρδισμα των ψηφοφόρων πέρα από το χώρο της Αριστεράς δεν θα επιτευχθεί μέσα από συμφωνίες με κομματικές ηγεσίες αλλά με την αποτελεσματική προσέγγισή τους στη βάση ενός προγράμματος που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους και να προσφέρει πειστικές λύσεις στα προβλήματά τους.

3. Η ΑΠ έχει επεξεργαστεί ένα Σχέδιο Προγράμματος της Αριστεράς με στόχο να συμβάλει στη συζήτηση για τον καλύτερο τρόπο προσέγγισης των ψηφοφόρων και την επιτυχία στις Προεδρικές Εκλογές. Αυτό το Σχέδιο Προγράμματος έχει δοθεί για συζήτηση και έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της Σοσιαλιστικής Έκφρασης. 'Εχει επίσης παρουσιαστεί δημόσια μέσα από Το Καφενείο της Πέμπτης. Η παρουσίαση του προγράμματος και η συζήτηση που ακολούθησε βρίσκεται αναρτημένη στη σελίδα της Σοσιαλιστικής Έκφρασης στο ΦΒ.

4. Το ΑΚΕΛ επέλεξε να ακολουθήσει διαφορετική πολιτική, επιλέγοντας να υποστηρίξει για την Προεδρία τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ένα διπλωμάτη χωρίς ιδιαίτερα ξεκάθαρη πολιτική ιστορία και δράση. Η ΑΠ έχει τις αμφιβολίες της κατά πόσο ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα μπορέσει να εκφράσει τα οράματα του Κυπριακού λαού και ιδιαίτερα της Αριστεράς με κίνδυνο είτε να έχουμε μια ακόμα εκλογική ήττα της Αριστεράς ή να έχουμε μια διακυβέρνηση που θα αποτύχει να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία.

5. Τόσο η ΑΠ όσο και η υπόλοιπη «Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά», αλλά και μεγάλο μέρος των μελών και ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ καλούνται να ψηφίσουν ένα υποψήφιο για τη σοφία της επιλογής του οποίου δικαιολογημένα έχουν τις αμφιβολίες τους. Η ευθύνη για να πειστούν βρίσκεται αποκλειστικά στην πλευρά του ίδιου του κ. Μαυρογιάννη και στην ηγεσία και τα στελέχη του ΑΚΕΛ. Οι επιθέσεις και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί δεν βοηθούν καθόλου στη δημιουργία κλίματος συνεννόησης και συσπείρωσης για μια πετυχημένη προεκλογική εκστρατεία. Αντίθετα, απομονώνουν ακόμα περισσότερο το ΑΚΕΛ που για πρώτη φορά κινδυνεύει να αποτύχει να περάσει τον υποψήφιο της επιλογής του στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

6. Η ΑΠ έχει εξηγήσει με σαφήνεια τις προθέσεις της σε σχέση με τις Προεδρικές Εκλογές. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει τα δεδομένα για να προχωρήσει σε στήριξη του κ. Μαυρογιάννη. Αναμένουμε να δούμε το προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Μαυρογιάννη προτού πάρουμε τελικές αποφάσεις. Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να συζητούμε ελεύθερα και να εκφράζουμε τις απόψεις μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας στερήσει αυτό το δικαίωμα.

7. Επειδή οι επιθέσεις ενάντια στην «Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά» γίνονται συνήθως και αόριστα, δεν συνεισφέρουν στη συζήτηση και δημιουργούν όχι μόνο αντιπαλότητα αλλά και τοξικότητα που παραπέμπει σε εποχές φίμωσης και ολοκληρωτισμού. Καλούμε τα μέλη και τους οπαδούς του ΑΚΕΛ που θέλουν να μας κριτικάρουν να το κάμουν συγκεκριμένα και χωρίς χαρακτηρισμούς. Είναι ο μόνος τρόπος να συμβάλουν στην ενότητα της Αριστεράς και την επίτευξη των στόχων της. Δεν διεκδικούμε την απόλυτη σοφία και έχουμε πλήρη γνώση των αναλογιών. Έχουμε όμως και μια ιστορία όπου αποδείξαμε πως έχουμε κι εμείς να προσφέρουμε στην πορεία της Αριστεράς.

8. Θέλουμε ωστόσο να διευκρινίσουμε ότι η στάση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ δεν έχει καμμιά σχέση με τις ανοίκειες επιθέσεις που αναφέρουμε πιο πάνω. Παρά την κριτική και τις όποιες διαφωνίες μας, η στάση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, τόσο απέναντι στην ΑΠ όσο και απέναντι στην υπόλοιπη «Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά» είναι στάση σεβασμού και συνεργασίας. Αναμένουμε ότι θα συμβάλει στο να σταματήσει αυτή η επίθεση και να δημιουργηθεί κλίμα σοβαρής συζήτησης και συνεργασίας ανάμεσα σε όλα τα αριστερά ρεύματα της Κύπρου.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΤΕΡΥΓΑ
24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Ενημέρωση στις August 7, 2022

Η 12ωρη ανάκριση της Άννας Αριστοτέλους από την Αστυνομία για την υποτιθέμενη διαρροή μυστικών πληροφοριών αποτελεί νέο επίπεδο αστυνομικού εκφοβισμού. Είναι φανερό πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια από τις πιο γυμνές επιδείξεις αυταρχισμού από ένα κράτος που έχει διαβρώσει κάθε έννοια νομιμότητας, κάθε έννοια δικαιοσύνης, κάθε έννοια χρηστής διοίκησης. Ένα κράτος που έχει διαβρώσει κάθε θεσμό και έχει απλώσει τα πλοκάμια της διαπλοκής για να περιλάβει την οικονομική ελίτ, τη δικαιοσύνη σε κάθε επίπεδο, τα μέσα πληροφόρησης και ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό.

Η Άννα Αριστοτέλους ανέλαβε τη Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών όταν η κατάσταση του σωφρονιστικού ιδρύματος ήταν άθλια, όταν οι αυτοκτονίες φυλακισμένων ήταν συχνό φαινόμενο. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να αλλάξει την κατάσταση και να μετατρέψει τις Κεντρικές Φυλακές σε μια υποδειγματική δομή με παγκόσμια αναγνώριση. Αυτή η μεταμόρφωση δεν άρεσε στην Αστυνομία που ανέλαβε δράση για την υπόσκαψή της με συκοφαντίες και προσπάθειες παρέμβασης. Όταν ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας έφτασε στο σημείο να συνωμοτεί με κρατούμενο για την υπόσκαψή της και η Άννα Αριστοτέλους κατάγγειλε επίσημα το ζήτημα, η Αστυνομία, με τις ευλογίες της Γενικής Εισαγγελίας, αντί να το διερευνήσει, πέρασε στην αντεπίθεση με στημένες κατηγορίες και εκφοβισμό.

Η συμπεριφορά της Αστυνομίας δεν είναι τυχαία. Βασίζεται στην αντίληψή της ότι έχει το δικαίωμα να παρανομεί χωρίς να φοβάται ότι θα υποστεί οποιαδήποτε συνέπεια. Ξέρει ότι η Εισαγγελία, τα δικαστήρια, οι διάφορες ερευνητικές επιτροπές που διορίζει αυτή η Κυβέρνηση είναι βαθιά διαβρωμένα σώματα που θα κάμουν ό,τι μπορούν για να προστατέψουν τις παρανομίες της. Έχουμε μπροστά μας τη συμπεριφορά ενός αυταρχικού ολοκληρωτισμού που αν αφεθεί ανεξέλεγκτος θα γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό της κυπριακής κοινωνίας.

Παρόμοιο δείγμα ολοκληρωτισμού αποτελεί και η στοχοποίηση του Θωμά Αντωνίου. Η επίθεση εναντίον του ΓεΣΥ, που εκδηλώθηκε με την απόπειρα διορισμού του κ. Αγαθαγγέλου στο Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας απέτυχε χάρις στη γενική κατακραυγή που προκάλεσε. Η επίθεση όμως συνεχίστηκε με την παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή και τον ισχυρισμό για την ύπαρξη ασυμβίβαστου σε σχέση με τη θέση του Θωμά Αντωνίου ως Προέδρου του Δ.Σ. του ΟΑΥ. Σε αυτή την περίπτωση, έχουμε την εργαλειοποίηση των θεσμών στην υπηρεσία της άρχουσας ελίτ και των διαπλεκόμενων μερών της για την υπόσκαψη του θεσμού του ΓεΣΥ.

Τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Δεν μπορούμε πια να έχουμε εμπιστοσύνη στο θεσμό της Δικαιοσύνης, δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε την Αστυνομία ή την Κυβέρνηση ή οποιοδήποτε άλλο θεσμό του Κράτους. Χρειαζόμαστε τέτοιες αντιδράσεις που να σταματήσουν αυτές τις αυθαιρεσίες, που να σταματήσουν τη διολίσθηση προς τον ολοκληρωτισμό. Ο αγώνας συμπαράστασης προς την Άννα Αριστοτέλους αποτελεί κρίσιμη καμπή για τον αγώνα προστασίας της Δημοκρατίας από τη διολίσθηση σε αστυνομικό κράτος.

Αριστερή Πτέρυγα
6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022