Ενημέρωση στις August 30, 2021
Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 23 Αυγούστου 2021 για αφαίρεση των διαβατηρίων Τουρκοκύπριων αξιωματούχων δεν ήταν ακριβώς κεραυνός εν αιθρία. Από αίτημα του ΕΛΑΜ, που υιοθετήθηκε κατά καιρούς και από άλλα κόμματα, μπήκε πρόσφατα και στην ατζέντα του Αναστασιάδη, ο οποίος σε συνέντευξή του πριν από περίπου ένα μήνα δήλωσε πως "δεν μπορούν να είναι κάτοχοι διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσοι δεν την αναγνωρίζουν". Ωστόσο, τότε προβληματιζόταν, ή τουλάχιστο αυτό δήλωσε, για τη νομιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας. Ένα μήνα αργότερα και εν μέσω μιας προκλητικά συνεχιζόμενης πολιτικής αδράνειας, ο Αναστασιάδης και το Υπουργικό Συμβούλιο άφησαν κατά μέρος τους όποιους προβληματισμούς και προχώρησαν στην απόφαση, "σε πρώτο χρόνο" όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος (ότι και να σημαίνει αυτό), για "ανάκληση ή μη ανανέωση ή μη έκδοση διαβατήριων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αριθμό προσώπων, τα οποία είτε συμμετέχουν στο ούτω καλούμενο υπουργικό συμβούλιο του ψευδοκράτους είτε αποτελούν μέλη της επιτροπής ανοίγματος Βαρωσίων και οι οποίοι με τις πράξεις ή και τις ενέργειες τους υπονομεύουν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατ’ αντίθεση με τις πρόνοιες του Συντάγματος".
Το ΕΛΑΜ χαιρέτισε άμεσα την απόφαση υπερηφανευόμενο ότι η ιδέα ήταν δική του, και το ΔΗΚΟ ως "υλοποίηση μιας από τις εισηγήσεις της νέας στρατηγικής του Νικόλα Παπαδόπουλου", με εισηγήσεις για αναστολή λειτουργίας του οδοφράγματος Δερύνειας να συμπληρώνουν τους χαιρετισμούς και των δύο κομμάτων. Η απόφαση του Υπουργικού εξόργισε ακόμα και στελέχη του Συναγερμού που αισθάνθηκαν πως δεν μπορούσαν να συμπλεύσουν με την πορεία του Αναστασιάδη, ανεξάρτητα αν τελικά η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ την στήριξε.
Με μόνο το ΑΚΕΛ να διαφωνεί, όλα τα άλλα κόμματα εξέφρασαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την ικανοποίησή τους, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο μέτρο ως "επιβεβλημένο βήμα", ως απόφαση που "κινείται προς την ορθή κατεύθυνση", ως έκφραση "επανατοποθέτησης", ως "άσκηση πίεσης προς την Τουρκία" ή και ως μέτρο που θα προκαλέσει σε αυτήν "πολιτικό και διπλωματικό κόστος".
Ο Πρόεδρος του CTP (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) Τουφάν Ερχιουρμάν χαρακτήρισε την απόφαση για τα διαβατήρια ως νομική ανοησία. Είναι και νομική ανοησία, και το γνωρίζει ο Αναστασιάδης και οι συν αυτώ και γι’ αυτό άλλωστε η απόφασή τους αφορά την αφαίρεση των ταξιδιωτικών εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι της κυπριακής υπηκοότητας, πιστεύοντας ότι έτσι καλύπτοναι νομικά. Ωστόσο, ο χαρακτηρισμός αυτός είναι πολύ επιεικής. Επιεικής θα ήταν και ο ακόμα καυστικότερος χαρακτηρισμός της ως πολιτική μωρία. Διότι η ανοησία και η μωρία είναι εγγενείς ανεπάρκειες που δεν επισύρουν και μεγάλη ευθύνη στους ίδιους τους ανεπαρκείς. Εδώ όμως πρόκειται για μια κίνηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και μια πολύ συνειδητή ενέργεια με στόχο την έξαρση του εθνικισμού και το σαμποτάρισμα της προοπτικής συνομιλιών.
Η Αριστερή Πτέρυγα καταγγέλλει ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι μια πράξη που βαθαίνει το διαχωρισμό, που συμβάλλει στην αναβάθμιση του μορφώματος της ΤΔΒΚ θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ιθαγένεια των Τ/Κυπρίων - και μάλιστα όταν ένας από τους πυλώνες της λύσης που για χρόνια προσδιορίζουμε είναι η "μία ιθαγένεια", που προωθεί την "τουρκικότητά" τους για να επιβιώνουν, που τους σπρώχνει ακόμα περισσότερο στις αρπάγες της Τουρκίας και την εξάρτηση της Τ/κυπριακής κοινότητας από αυτή. Και ενώ στην πράξη δεν προκαλεί κόστος σε κανένα από εκείνους που τους στερεί τα διαβατήρια, τους μετατρέπει σε "κυνηγημένους", με τον κίνδυνο να ενισχύσουν την επισφαλή κυριαρχία τους στην Τ/κυπριακή κοινότητα και να βρουν πρόσφορο έδαφος όταν Τατάρ και Τουρκία προβούν σε προβλεπόμενα αντίποινα.
Όχι μόνο η απόφαση "δεν εξυπηρετεί τον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων", όπως δήλωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, αλλά την ναρκοθετεί, και αυτό είναι που πρέπει να καταγγελθεί. Ο Αναστασιάδης και το πειθήνιο υπουργικό του συμβούλιο, αλλά και αυτοί που τους χειροκροτούν, επιδιώκουν να ανατινάξουν τις όποιες γέφυρες υπάρχουν ακόμα, και το κάνουν συνειδητά και μεθοδευμένα, έχοντας επιλέξει από καιρό την πορεία προς τη διχοτόμηση. Στα ίδια πλαίσια, υποβάλλουν και τα διαπιστευτήριά τους στο ΕΛΑΜ. Το έχουν κάνει επανειλημμένα, κάθε φορά που φαίνεται στον ορίζοντα κάποια δυνατότητα λύσης. Αρκεί να θυμίσουμε, ως παράδειγμα, το πώς ο ΔΗΣΥ με την αποχή του από τη ψηφοφορία στη Βουλή, άφησε τον Φεβρουάριο του 2017 να εγκριθεί κατά πλειοψηφία, με ΕΛΑΜ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων, η τροπολογία του ΕΛΑΜ για να γίνεται αναφορά στα σχολεία για το ενωτικό δημοψήφισμα. Μια απόφαση που τορπίλλισε και τότε τις προσπάθειες για συνομιλίες.
Η Αριστερή Πτέρυγα ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ότι η απόφαση για τα διαβατήρια είναι σαφές και συνειδητό σαμποτάρισμα της λύσης, με παρενέργειες και επιπτώσεις καλά προβλεπτές και αναμενόμενες που μας φέρνουν πιο κοντά στη διχοτόμηση.
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΤΕΡΥΓΑ
30 Αυγούστου 2021