Αισχροκέρδεια και πατριωτισμός

Ενημέρωση στις July 2, 2023

Σε μια δυναμική εκδήλωση οι πρατηριούχοι πετρελαιοειδών έκλεισαν το οδόφραγμα του Αγ. Δομετίου διαμαρτυρόμενοι για την επιλογή πολλών Ελληνοκυπρίων να προμηθεύονται καύσιμα από τον Βορρά. Τα αιτήματά τους συνοψίζονται (α) στη μείωση της φορολογίας των καυσίμων στον Νότο για να μπορούν να πουλούν σε ανταγωνιστικές τιμές και (β) στον έλεγχο της ποιότητας των καυσίμων που προέρχονται από τον Βορρά για να συνάδουν με τις απαιτήσεις της ΕΕ.

Οι φωνές των πρατηριούχων πρέπει να στραφούν αποκλειστικά προς την Κυβέρνηση και τους φόρους που επιβάλλει στα καύσιμα και την άρνησή της να σταματήσει τις εταιρείες πετρελαιοειδών να αισχροκερδούν. Οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση στη λειτουργία των οδοφραγμάτων αποτελεί πράξη εκφοβισμού των Ε/κυπρίων που επιλέγουν να πηγαίνουν στα κατεχόμενα και να ασκούν τα δικαιώματα που απορρέουν από τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, και δημιουργία κλίματος για μείωση των διακινήσεων από τα σημεία διέλευσης.

Αυτούς που πάντα ενοχλούσε η δοσοληψία των Ε/κυπρίων με τους Τ/κύπριους ήταν τους εθνικιστές και τους κάθε λογής εμπόρους για διαφυγόντα κέρδη.

Πριν το ΓεΣΥ είχαμε διαμαρτυρίες από τους φαρμακέμπορους για τα φάρμακα που αγοράζονταν από το Βορρά, επειδή οι τιμές ήταν πολύ πιο χαμηλές απ’ ό,τι στον Νότο. Με το ΓεΣΥ ο κόσμος ανάπνευσε αφού παίρνει φθηνά τα πλείστα φάρμακα, και οι έμποροι σώπασαν αφού συνεχίζουν να αισχροκερδούν μέσω του ΓΕΣΥ.

Τώρα στο προσκήνιο είναι τα καύσιμα, όπου στην ουσία γίνεται καταλήστευση του λαού. Αντί η Κυβέρνηση και οι εταιρίες εισαγωγής πετρελαιοειδών να μειώσουν τους φόρους και τα κέρδη τους για να χαμηλώσουν οι τιμές, αφήνουν τους πρατηριούχους να διαμαρτύρονται, με ορισμένους να κατηγορούν τον κόσμο που πηγαίνει στον Βορρά για πιο φθηνά προϊόντα και καύσιμα. Στην ουσία εργαλειοποιούν τον εθνικισμό και ενισχύουν τις φωνές για μη λύση.

Οι ίδιοι που κόπτονται για το ελεύθερο εμπόριο ζητούν σήμερα να ορθωθούν προστατευτικά τείχη, τα οποία μάλιστα να παραβιάζουν τον συμφωνημένο Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, για να μείνουν ανενόχλητοι από τον ανταγωνισμό από τον Βορρά και να συνεχίσουν να συσσωρεύουν τα κέρδη τους.

Αυτό που καταδεικνύει τόσο η παλαιότερη περίπτωση με τα φάρμακα όσο και η τωρινή με τα καύσιμα, είναι ότι μέσα από τον μεγάλο αριθμό διελεύσεων από και προς τον Βορρά καταρρέει η ίδια η έννοια του διαχωρισμού. Το άνοιγμα όσο πιο πολλών σημείων διέλευσης, αλλά κυρίως η λύση και επανένωση της χώρας μας, και όχι η παρεμπόδιση της ελεύθερης διακίνησης με εθνικιστικά προσχήματα, μπορεί να προσφέρει πολλά στις μάζες των Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων, κόντρα στις ελίτ και τα προνόμιά τους και κόντρα σε εκείνα τα καρτέλ των εμπόρων που θέλουν περιχαρακωμένο και αποπροσανατολισμένο τον κόσμο σε σχέση με το ποιοι είναι οι πραγματικοί εκμεταλλευτές του.

Η Αριστερά στο σύνολό της πρέπει να καταδικάσει απερίφραστα την υποκρισία της Κυβέρνησης και την αισχροκέρδεια των εταιρειών και να καθοδηγήσει τους πολίτες να αντισταθούν στον εκφοβισμό και τα μέτρα παρεμπόδισης της ελεύθερης διακίνησης σε ολόκληρη την Κύπρο.

Αριστερή Πτέρυγα
30/6/23