Ο Χριστοδουλίδης στο Ισραήλ, "Κάθε φορά που επιστρέφω στο Ισραήλ αισθάνομαι ότι είμαι στο σπίτι μου"

Ενημέρωση στις May 15, 2023

- Με την Γάζα να φλέγεται από επιθέσεις που εξαπολύει, κατά διαταγή του Νετανιάχου, το Ισραήλ για σειρά ημερών και με δεκάδες Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, να έχουν σκοτωθεί,

- με την ΕΕ "να ανησυχεί βαθύτατα από το νέο κύμα βίας"

- μόλις τρεις μέρες μετά που ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε παλαιστινιακό πρωτοβάθμιο σχολείο κοντά στη Βηθλεέμ, κατεδάφιση για την οποία η ΕΕ είχε παρέμβει προς τις ισραηλινές αρχές για να την αποτρέψει και εξέφρασε τη "φρίκη" της όταν υλοποιήθηκε,

- αλλά και με τον λαό του Ισραήλ να είναι για μήνες μαζικά στους δρόμους ενάντια στην ποδηγέτηση και δικτατόρευση της δικαιοσύνης που μεθοδεύει ο Νετανιάχου,

ο κύριος Χριστοδουλίδης αποφάσισε να τον επισκεφθεί, προσφέροντάς του έτσι και τη μοναδική στήριξη στην απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει εσωτερικά και εξωτερικά.

Και όχι μόνο τον επισκέφθηκε, αλλά και εξέφρασε "την έντονη καταδίκη του για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις", σημειώνοντας ότι "η Κύπρος στέκεται στο πλευρό σας" και "θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί σας για τερματισμό αυτών των απαράδεκτων φαινομένων".

Τις ίδιες μέρες, από τις 7 έως τις 11 Μαΐου 2023, διεξάχθηκε η αεροπορική άσκηση «ΙΑΣΩΝ-1/2023 – BLUE SUN», με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς και της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, κατά την οποία ισραηλινά πτητικά μέσα μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, από την οποία και εκτελούσαν τα διάφορα σενάρια. Η άσκηση αυτή αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης μετατροπής της Κύπρου σε πεδίο ασκήσεων του ισραηλινού στρατού και της θάλασσάς της σε πεδίο βολής για τα ισραηλινά αεροπλάνα, αρχής γενόμενης από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη.

Λίγο πιο πριν έγινε η συνάντηση του Υπουργού Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα με τον Ισραηλινό ομόλογό του, για να εγκαινιάσουν, όπως δήλωσαν "την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ στους τομείς της Άμυνας και της στρατιωτικής συνεργασίας". "Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία ως έμπιστους εταίρους στην προσπάθειά μας να εκσυγχρονίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας και να αναβαθμίσουμε τις αμυντικές και αποτρεπτικές μας ικανότητες", είπε ο κύριος Γιωργάλλας, ο οποίος δήλωσε επίσης: "Καταδικάζουμε το άκριτο κύμα επιθέσεων με ρουκέτες απο τρομοκράτες και εκφράζουμε την υποστήριξή μας στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον ευατό του και τον λαό του".

Η επίσκεψη Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ, συνεπικουρούμενη και από τις δηλώσεις Γιωργάλλα, επιβεβαιώνει, με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο, όσους είχαμε τη ξεκάθαρη θέση ότι δεν θα του δίναμε πίστωση χρόνου. Οι πράξεις του, οι γενικότερες κινήσεις του που γίνονται στο όνομα μιας ουσιαστικά ανύπαρκτης κινητικότητας, μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον γκρεμό, αν δεν αντισταθούμε.

Ούτε η Κύπρος ούτε το Ισραήλ με τους σημερινούς τους ηγέτες αποτελούν "αξιόπιστους εταίρους στην περιοχή", όπως ισχυρίζεται ο κύριος Χριστοδουλίδης, που να έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία ώστε να δημιουργήσουν "ένα σταθερό μέλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή". Οι επαφές του με το Ισραήλ είναι ξεπούλημα της Κύπρου στην εξοπλιστική, τη στρατιωτική και την κατασκοπευτική μηχανή του. Άλλωστε, και ο ισραηλινός υπουργός άμυνας ανέφερε ότι "Κύπρος και Ισραήλ έχουν εκτεταμένη κυβερνητική συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών" και μίλησε για "εταιρική σχέση άμυνας και ασφάλειας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ". Τα περί συνεργασίας με το Ισραήλ σε πολλούς τομείς, "όπως η Ενέργεια, η Έρευνα και η Τεχνολογία, η Οικονομία", καθώς και "περιφερειακές εξελίξεις... και οι σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ" (εκφράσεις του κυρίου Χριστοδουλίδη), ή αλλιώς, "η φιλόδοξη ατζέντα" κατά Γιωργάλλα, είναι μυθεύματα προς εντυπωσιασμό.

Αυτή η χώρα έχει μακρά ιστορία αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό. Ο Αναστασιάδης την ακύρωσε και, παρακάμπτοντας αλλά και εξευτελίζοντας τα αισθήματα του Κύπριου, αποφάσισε "εξ ονόματός του" να κάνει διμερείς και τριμερείς συμμαχίες, τις οποίες μάλιστα να προβάλλει ως τις μέγιστες επιτυχίες της διακυβέρνησής του. Και ο Χριστοδουλίδης, βασιλικότερος του βασιλέως, έσπευσε να επισκεφτεί και να δηλώσει υποταγή στον Νετανιάχου. Με καμάρι υποτελούς, αγνόησε τους χιλιάδες νεκρούς Παλαιστίνιους, τα εκατομμύρια πρόσφυγες, τους αμέτρητους φυλακισμένους, τις επιβληθείσες από το Ισραήλ απάνθρωπες συνθήκες στη Λωρίδα της Γάζας. Αγνόησε τον συνεχιζόμενο βίαιο εποικισμό στα παλαιστινιακά εδάφη, το καθημερινό ξεσπίτωμα των Παλαιστινίων, τη γη και το βιος τους που καταστρέφουν οι έποικοι και ο ισραηλινός στρατός, αγνόησε την άρνηση του Ισραήλ να συμμορφωθεί με τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ για δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Αν ο κύριος Χριστοδουλίδης επιτρέπει στον εαυτό του να τα αγνοεί, εμείς δεν το επιτρέπουμε. Εμείς δεν έχουμε "κοινές αξίες και κοινό όραμα για το μέλλον" με το Ισραήλ (όπως ισχυρίστηκε ο ισραηλινός υπουργός). Ο κύριος Χριστοδουλίδης μπορεί, και το έκανε ήδη, να δηλώνει "Κάθε φορά που επιστρέφω στο Ισραήλ αισθάνομαι ότι είμαι στο σπίτι μου", αλλά όχι εξ ονόματός μας. Δεν του επιτρέπουμε να μας ακυρώνει ως λαό, ούτε πολιτικά ούτε ηθικά.

Αριστερή Πτέρυγα
15/05/2023