ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΒΟΡΡΑ: Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Ενημέρωση στις December 28, 2022

Η εκλογή του Ερσίν Τατάρ πριν δυο χρόνια σήμανε μια νέα περίοδο για τον έλεγχο της τουρκοκυπριακής κοινότητας από την Τουρκία του Ερντογάν. Ήταν μια επιτυχία του Τούρκου προέδρου που πραγματοποιήθηκε με ξετσίπωτη παρέμβαση στην προεκλογική περίοδο και συνεχίστηκε με ασύδοτη προσπάθεια επιβολής της Τουρκίας σε κάθε πτυχή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής στο βορρά.

Οι δημοτικές εκλογές της 25ης Δεκεμβρίου αποτελούν την απάντηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας σ’ αυτή την προσπάθεια μηδενισμού της θέλησής της και εξαφάνισης της ανεξάρτητης ύπαρξής της. Η επιτυχία της Αριστεράς σε επτά δήμους, και ιδιαίτερα στους σημαντικούς δήμους της Λευκωσίας, της Αμμοχώστου και της Κερύνειας, δείχνει πως η αντοχή της τουρκοκυπριακής κοινότητας απέναντι στην προσπάθεια του Ερντογάν για εξισλαμισμό και αφομοίωσή της εξακολουθεί να διατηρεί μια δυναμική που φαινόταν να αδυνατίζει και να χάνεται με τη συνέχιση του αδιεξόδου στο Κυπριακό και τις αρνητικές προοπτικές για τις πολιτικές εξελίξεις στην ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν και μια αχτίδα ελπίδας για την ελληνοκυπριακή πολιτική σκηνή. Αποδεικνύουν πως οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν τους πιο σταθερούς και σημαντικούς εν δυνάμει συμμάχους στον αγώνα για τη λύση του Κυπριακού. Αποδεικνύουν ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι άβουλα όργανα της Τουρκίας και του Ερντογάν, αλλά έχουν τη δική τους θέληση και την αποφασιστικότητα να αγωνιστούν για τη διατήρηση της ανεξάρτητης ύπαρξής τους απέναντι στην προσπάθεια επιβολής του Ερτογάν. Αυτή η αποφασιστικότητα είναι και ένα κάλεσμα προς τους Ελληνοκύπριους για ενεργή και ουσιαστική συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους, που θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή τους στον αγώνα ενάντια στις πολιτικές καταπίεσης που αντιμετωπίζουν.

Παράλληλα, η απώλεια των Δήμων Καρπασίας και Κιόνελι από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα δείχνουν πως η ανάγκη για συσπείρωση της Αριστεράς σε κοινό πρόγραμμα και αγώνα εξακολουθεί να είναι αναγκαιότητα για την αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων και την ασύδοτη πολιτική της δεξιάς. Αλλά και η αποτυχία του ΡΤΚ να κερδίσει τον Δήμο Λευκωσίας εκφράζει την απαίτηση για συσπείρωση, και δείχνει πως, μπορεί το ΡΤΚ να είναι ο κύριος αριστερός πόλος στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά δεν μπορεί ούτε να αγνοεί ούτε να υποκαταστήσει τα άλλα κόμματα, τάσεις και ρεύματα της Αριστεράς.

Ειδικά στο θέμα του Κυπριακού, η Αριστερά, ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή, έχουν καθήκον να προχωρήσουν σε αποφασιστικά βήματα ενότητας στην προσπάθεια χάραξης κοινής πολιτικής που να κερδίσει τις δυο κοινότητες σε μια πορεία αγώνα για τη λύση του Κυπριακού.

Αριστερή Πτέρυγα
28 Δεκεμβρίου 2022