Ενημέρωση στις November 22, 2022
Υπουργείο Παιδείας: Δεν είναι η πληροφόρηση της ΚΥΣΟΑ εσφαλμένη αλλά η αντίληψη του ΥΠΑΝ για τον αποκλεισμό και τις διακρίσεις
Μετά από ενημέρωση για «Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την περίπτωση μαθήτριας για την οποία εσφαλμένα η ΚΥΣΟΑ κάνει λόγο για αποκλεισμό» ημερομηνίας 21 Νοεμβρίου 2022, στην οποία αναφέρεται παραπλανητικά και με αλαζονεία ότι η 8χρονη μαθήτρια με αναπηρία που αποκλείστηκε από τη γενική τάξη «θα συνεχίσει τη φοίτησή της στο σχολείο της κοινότητάς της, χωρίς να αποκλείεται από το περιβάλλον της τάξης» σύμφωνα με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής, ευελπιστώντας να δημιουργήσει στον αναγνώστη την αίσθηση του «όλα βαίνουν καλώς», επιβεβαιώνεται σε αυτή ότι: με απόφασή της στις 21 Οκτωβρίου 2022 απέρριψε την ένσταση των γονέων και αποφάσισε ετσιθελικά τη φοίτηση του παιδιού «ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ» που στεγάζεται στο ίδιο σχολείο.
Προσοχή όμως!
Δεν λέει ότι μπορεί να φοιτήσει στην «τάξη της» αλλά στο σχολείο της σε ένα δωμάτιο με πέντε άλλα παιδιά με αναπηρίες. Εν ολίγοις παραδέχεται το Υπουργείο ότι η μαθήτρια ξεριζώνεται από την τάξη της και θα επανέρχεται ως «επισκέπτρια» και υπό άλλο καθεστώς σε αυτήν «για τα υπόλοιπα μαθήματα» και για τα υπόλοιπα δέκα χρόνια της σχολικής περιόδου, ενώ τις πολυάριθμες ώρες των Ελληνικών και των Μαθηματικών θα εξαναγκαστεί να είναι σε Ειδική Μονάδα, μια δομή διαχωρισμού και αποκλεισμού για την οποία οι μαρτυρίες και οι επιστημονικές έρευνες είναι πάμπολλες ως προς την καταστροφική επιρροή που έχει σε όλα τα επίπεδα της ανάπτυξης ενός παιδιού. Πέραν, δηλαδή, του γεγονότος ότι αποτελεί τον ορισμό του αποκλεισμού και του διαχωρισμού.
Στην ανακοίνωση του το Υπουργείο δε λέει τι θα παρέχεται στο παιδί στην Ειδική Μονάδα και πώς και πόσα λεπτά θα της αναλογούν (μόνο ότι «θα διδάσκεται τα Ελληνικά και Μαθηματικά» - τα μαθήματα που καταλαμβάνουν ένα τεράστιο αριθμό ωρών μάθησης/ φοίτησης/ συμμετοχής στην τάξη), για τα οποία σε παρόμοιες περιπτώσεις παρέχεται ενισχυτική διδασκαλία και τα παιδιά φοιτούν μέσα στη γενική τάξη με τους συμμαθητές τους και όχι σε Ειδική Μονάδα, όπου άλλωστε δεν υπάρχουν Εκπαιδευτικοί που διδάσκουν Ελληνικά και Μαθηματικά.
Στην ανακοίνωση του Υπουργείου δεν αναφέρεται, εσκεμμένα, τι απολυτήριο θα λάβει «αποφοιτώντας» από «Ειδική Μονάδα», (οπόταν και θα λάβει το μη απολυτήριο!) ούτε ότι το μέλλον της μαθήτριας (κοινωνική και επαγγελματική ενσωμάτωση και συμμετοχή στην κοινότητα) θα καταδικασθεί μια για πάντα. Δε λέει ότι μετά τα 21 η μοναδική επιλογή της μαθήτριας θα είναι ένα κλειστό ίδρυμα ή στην καλύτερη περίπτωση ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας, με όλες τις συνέπειες που αυτό θα συνεπάγεται.
Δεν λέει ότι καμία «επαναξιολόγηση» δεν υφίσταται στην πραγματικότητα με τις τελευταίες αξιολογήσεις να είναι αυτές απ' όταν το παιδί ήταν στην προσχολική ηλικία. Αντί αυτού ονομάζει «επαναξιολόγηση» μία συνεδρίαση στην οποία δόθηκαν οδηγίες από τους εκπροσώπους του ΥΠΑΝ με τη σύμφωνη άποψη της Διεύθυνσης του Σχολείου να φοιτήσει το παιδί στην Ειδική Μονάδα.
Το άμεσο αποτέλεσμα είναι η μαθήτρια να βιώνει στο πετσί της, όπως πολλά άλλα παιδιά με αναπηρίες της ηλικίας της, τη με ρατσιστικές προσεγγίσεις στέρηση των δικαιωμάτων της και να κλαίει μέρα και νύκτα, διερωτώμενη ποιο είναι το κακό που έκανε και πρέπει να τιμωρηθεί επειδή απλώς και μόνο έχει μια αναπηρία.
Απορρίπτουμε, τέλος, τις νουθεσίες του Υπουργείου προς την ΚΥΣΟΑ, το δια νόμου θεσμοθετημένο και επίσημο εκπρόσωπο των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους σε εθνικό επίπεδο, που είναι ασφαλώς αποτέλεσμα της υπεροψίας του Υπουργείου και της αντίληψης ως οι «αυθεντικοί άρχοντες της αρτιμέλειας», που ως «ανώτερα όντα» θεωρούν ότι είναι οι μόνοι που γνωρίζουν τα συμφέροντα των παιδιών με αναπηρίες και των οικογενειών τους, που, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, ταυτίζονται με συμφέροντα επαγγελματικών ομάδων και πολιτικών, καταφεύγοντας μάλιστα σε ανακρίβειες και απαξίωση του κινήματος των ατόμων με αναπηρίες και των αξιωματούχων του που περιφρονούν σκόπιμα και καταπατούν τα δικαιώματα τους.
Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων
Λευκωσία, 21 Νοεμβρίου, 2022