Κάτω τα χέρια από τη Δημόσια Εκπαίδευση - Όχι στα νεοφιλελεύθερα "κουπόνια"

Ενημέρωση στις November 20, 2022

Μόλις μερικούς μήνες πριν εκπνεύσει η θητεία του, ο Υπουργός Παιδείας επιφέρει, όπως και ολόκληρη η κυβέρνηση, ένα ακόμα πλήγμα στα κοινωνικά δικαιώματα και κεκτημένα. Οι επικίνδυνοι πειραματισμοί αλλά και σχεδιασμοί του Υπουργού κλιμακώνονται με την πρόσφατη απόφασή του για ιδιωτικοποίηση ουσιαστικά της Προδημοτικής Εκπαίδευσης.

Η απόφαση για επέκταση της Προδημοτικής Εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων χρόνων, χωρίς να έχει προϋπάρξει πρόνοια για επέκταση των δημόσιων νηπιαγωγείων, είναι μια πασιφανής και προκλητική υπονόμευση του Δημόσιου Σχολείου. Το Υπουργείο Παιδείας υποκλέπτει 12 και πλέον εκατομύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για να πριμοδοτήσει ουσιαστικά τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, μέσω επιχορήγησης των γονιών με μέρος των διδάκτρων που θα πληρώνονται μάλιστα απευθείας στους παρόχους, αντί να τα αξιοποιήσει για να δημιουργηθούν περισσότερα δημόσια. Τέτοιες επιχορηγήσεις είναι γνωστές μεθοδεύσεις νεοφιλελεύθερων πολιτικών, για να αντικαταστήσουν σταδιακά τη δημόσια με την ιδιωτική εκπαίδευση. Μέρος αυτής της μεθόδευσης είναι η παραπλάνηση της κοινής γνώμης με τη δημαγωγική επίκληση πως σκοπός της επέκτασης είναι η παροχή ίσων ευκαιριών στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, και με την τάχα διευκόλυνση των γονιών με τα "κουπόνια".

Η προστασία και ενίσχυση του Δημόσιου Σχολείου αφορά όλη την κοινωνία. Η Αριστερή Πτέρυγα καλεί όλους να ενισχύσουμε τον αγώνα της ΠΟΕΔ και με τη συμμετοχή μας στην εκδήλωση/διαμαρτυρία που οργανώνει την Τετάρτη 23/11/2022 στις 16:00, έξω από το Προεδρικό, με το σύνθημα: "ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΘΩΡΑΚΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ".

Αριστερή Πτέρυγα
19 Νοεμβρίου 2022