Για μια ουσιαστική συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας

Ενημέρωση στις February 9, 2023

Η βιβλική καταστροφή στην Τουρκία και τη Συρία, με εκατοντάδες ισοπεδωμένα πολυώροφα κτίρια, ανάμεσά τους και δημόσια κτίρια, με χιλιάδες ανθρώπους παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ξεσπιτωμένους να θρηνούν τους νεκρούς και τους αγνοούμενους, καλεί όλη την ανθρωπότητα να συμπαρασταθεί και να σταθεί έμπρακτα αλληλέγγυα στους δοκιμαζόμενους λαούς.

Ολόκληρος ο κυπριακός λαός, εκτός κάποιων Ελληνοκυπρίων - θλιβερών και κατάπτυστων εξαιρέσεων που επιχαίρουν για τα δεινά του "προαιώνιου εχθρού", συμμερίζεται τη θλίψη και αγωνία των δοκιμαζόμενων γειτονικών μας λαών και αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει και έμπρακτα την αλληλεγγύη του. Η Αριστερή Πτέρυγα καλεί τους εργαζόμενους και όλη την κοινωνία να ανταποκριθούν ενεργά και έμπρακτα στην εκστρατεία αλληλεγγύης του Λαϊκού Κινήματος με τους σεισμόπληκτους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας.

Είναι φυσικό να αισθανόμαστε ακόμα πιο έντονα τον πόνο των δικών μας συμπατριωτών, των Τουρκοκυπρίων, για τα παιδιά τους που χάθηκαν κάτω από τα συντρίμια, και μοιραζόμαστε την αγωνία τους για τα παιδιά τους που αγνοούνται και την ελπίδα τους να βρεθούν σώα.

Οι σεισμοί είναι αναπόφευκτοι. Οι άλλες φυσικές καταστροφές, εκείνες που συνδέονται με την περιβαλλοντική κρίση, είναι βέβαια λιγότερο αναπόφευκτες.

Εκείνο όμως που σίγουρα δεν είναι αναπόφευκτο είναι η έκταση των καταστροφών και της απώλειας ζωών.

Δεν είναι αναπόφευκτη η εγκατάλειψη περιοχών, κυρίως των φτωχότερων, όπου, αντί για μέτρα πρόληψης αλλά και προστασίας των ανθρώπων με επαρκείς κοινωνικές υπηρεσίες και σωστικά συνεργεία, οι πόροι τίθενται κατά προκλητική προτεραιότητα στην υπηρεσία του κεφαλαίου που κερδοσκοπεί σε βάρος της ασφάλειας των ανθρώπων, με σπίτια και νοσοκομεία χωρίς κατάλληλες προδιαγραφές.

Δεν είναι αναπόφευκτο το έγκλημα διαρκείας να αφήνονται εκδικητικά αβοήθητες πολύπαθες περιοχές, όπως στην περίπτωση των περιοχών - κυρίως κουρδικών - που τόσο τραγικά πλήγηκαν και πλήττονται από τους πρόσφατους σεισμούς.

Δεν είναι αναπόφευκτο, αντί για προετοιμασία για ελαχιστοποίηση της έκτασης των καταστροφών, να κατασπαταλούνται τεράστοι πόροι για εξοπλισμούς και στρατιωτικό ανταγωνισμό, για πολέμους με εκατόμβες θυμάτων, καθώς και για φράχτες στα σύνορα για να σταματούν τους ανθρώπους που προσφυγοποιούν οι πόλεμοι και η εξαθλίωση.

Δεν είναι αναπόφευκτα όλα αυτά, νοουμένου όμως πως η ανθρωπότητα παλεύει για ουσιαστική συμπαράσταση και αλληλεγγύη, που είναι η πάλη ενάντια στην απληστία του κεφαλαίου που θέτει το κέρδος πάνω από την προστασία της ανθρώπινης ζωής, ενάντια στους εξοπλισμούς που κατασπαταλούν τους κρατικούς πόρους σε βάρος της κοινωνικής ευημερίας, ενάντια στους πολέμους που καταστρέφουν χώρες και προσφυγοποιούν πληθυσμούς καθιστώντας τους βορά στην εκμετάλλευση από τους ίδιους τους καταστροφείς τους.

Αριστερή Πτέρυγα
8 Φεβρουαρίου 2023