marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17

 

9

2020 - Περίοδος Ι

 

 

 

 

 

 

 

 

Μια δεκαοχτάχρονη Βρετανίδα ήλθε στην Κύπρο για εργασία και διακοπες. Η σχέση-της με νεαρο Ισραηλίτη εξελίκτηκε σε εφιάλτη ομαδικου βιασμου. Η καταγγελία-της στην Αστυνομία οδήγησε στη σύλληψη δώδεκα νεαρων Ισραηλινων, υπόπτων για ομαδικο βιασμο. Μετα απο κινητοποίηση της Ισραηλιτικης πρεσβείας και άλλων παραγόντων, η Αστυνομία απέσπασε απο τη δεκαοχτάχρονη Βρετανίδα αναίρεση της καταγγελίας-της μετα απο πολύωρη ανάκριση. Οι δώδεκα Ισραηλινοι αφέθηκαν ελεύθεροι και επέστρεψαν στη χώρα-τους ενω η Βρετανη δεκαοχτάχρονη κατηγορήθηκε για «δημόσια βλάβη» και συρόταν στα δικαστήρια για μήνες και καταδικάστηκε σε φυλάκιση με αναστολη.

Δυο πρώην Γενικοι Εισαγγελεις, ο Αλέκος Μαρκίδης και ο Πέτρος Κληρίδης, και ένας πρώην Υπουργος Δικαιοσύνης, ο Κύπρος Χρυσοστομίδης εκφράστηκαν δημόσια ενάντια στην διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Ο Πέτρος Κληρίδης μιλα στο Καφενείο της Πέμπτης για τα ηθικα και νομικα θέματα που προκύπτουν απο τη δίωξη της Βρετανίδας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Αδάμ Αδάμαντος υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες μορφές της Αριστεράς στην Κύπρο, ο πρώτος αριστερός Δήμαρχος της Αμμοχώστου (1943-1953), σύμβολο αγώνα και συναδέλφωσης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ο Αδάμ Αδάμαντος ήταν ένας φωτεινός άνθρωπος και παιδαγωγός στου οποίου το μνήμα αναγράφεται η εξής φράση: “Ως χαρίεν εστίν άνθρωπος, όταν άνθρωπος ή” (“Πόση χάρη έχει ο άνθρωπος, όταν είναι άνθρωπος”)

Η παρουσίαση για τη ζωή και το έργο του Αδάμ Αδάμαντος έγινε στο Καφενείο της Πέμπτης στις 12 Μαρτίου αε κείμενο και έρευνα από τον Παύλο Καραγιώργη, ο οποίος υπήρξε εκπαιδευτικός και διετέλεσε διευθυντής Τεχνικής Σχολής.

 

ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Μετα τα τελευταία μέτρα της Κυβέρνησης σε σχέση με την αντιμετώπιση του κορωνοϊου είμαστε αναγκασμένοι να αναστείλουμε τη λειτουργία του Καφενείου μέχρι το τέλος του Απρίλη. Απολογούμαστε σε όσους αγκάλιασαν και αγκαλιάζουν με τόση αγάπη τη δουλεια-μας και ελπίζουμε ότι θα είναι σύντομα εφικτό να επαναρχίσει η λειτουργία του Καφενείου.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τόσο η Κυπριακη Κυβέρνηση όσο και άλλες Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αντιδρουν σπασμωδικα με αποτέλεσμα να προκαλουν σύγχιση και πανικο, κάτι που δεν βοηθα στην αποτελεσματικη αντιμετώπιση του προβλήματος. Τα μέτρα που προτείνουν είναι αμφίβολο αν είναι εφαρμόσιμα και ο κίνδυνος να αποδεικτουν μη βιώσιμα για το απαραίτητο χρονικο διάστημα που χρειάζεται για την αντιμετώπιση του ιου είναι μεγάλος. Είναι μέτρα που θα προκαλέσουν μεγάλη ταλαιπωρία στα πιο φτωχα στρώματα της κοινωνίας και θα πλήξουν καίρια την οικονομία. Είναι ακόμα σίγουρο πως τόσο η Κυπριακη Κυβέρνηση όσο και άλλες Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα αξιοποιήσουν την κρίση του κορωνοϊου για να συγκαλύψουν το γεγονός ότι η καπιταλιστικη οικονομία αντιμετώπιζε το φάσμα μιας νέας κατάρρευσης έτσι κι αλλοιως.

Παρόλα αυτα, η συμμόρφωση με τα μέτρα της Κυβέρνησης δεν είναι μόνο θέμα τήρησης του νόμου, είναι και η μόνη ελπίδα να εφαρμοστει μια ενιαία πολιτικη που να αντιμετωπίσει συντεταγμένα μια πραγματικη κρίση, μια πολιτικη για την οποία την ευθύνη έχει και πρέπει να έχει η Κυβέρνηση. Την ίδια στιγμη που θα συνεχίσουμε να επικρίνουμε κάθε μέτρο που εκτιμούμε ως λανθασμένο, υπερβολικο ή πολιτικα υποκινούμενο, έχουμε την υποχρέωση να δράσουμε υπεύθυνα και να εφαρμόζουμε τις οδηγίες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας και τη μείωση των επιπτώσεών της.

 

 

 

 

Με τις δίκην στρατιωτικού καθεστώτος απαγορεύσεις, το Καφενείο της Πέμπτης αγωνίζεται να ξαναπροσφέρει στους θαμώνες-του την τόσο αναγκαία επαφή που έχουμε χάσει. Αυτή την Πέμπτη, 2 του Απρίλη, θα κάμουμε την πρώτη-μας διαδικτυακή απόπειρα με μια παρουσίαση του Θέμου Δημητρίου για, τί άλλο, τον κορωνοϊό. Πάρτε λοιπόν τον καφέ-σας ή τη ζιβανία-σας, καθήστε στον υπολογιστή-σας και ενωθείτε μαζί-μας στο Zoom.

 

Τα μέτρα «κοινωνικής αποστασιοποίησης» και ουσιαστικής παράλυσης κάθε οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μια χωρίς προηγούμενο οικονομική κρίση και αποδόμηση των κοινωνικών και πολιτικών δομών και θεσμών. Ο Σταύρος Τομπάζος δίδει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης όπως εξελίσσεται και της αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει τους λαούς των Ευρωπαϊκών χωρών που δοκιμάζονται σήμερα.

 

 

 

 

Η ελληνική συντυσ̌ά των Κυπραίων

Είνταλοής να γράφουμεν για να δκιαβάζουμεν ότιλως συντυχάννουμεν

Μια (διαδικτυακή) παρουσίαση του Αλέκου Τριγγίδη. Εισήγηση για την προφορά και τη γραφή της κυπριακής διαλέκτου. Συζήτηση για την αποκατάσταση της ελληνικής κυπριακής γλώσσας.

Η Κυπριακή ελληνική διάλεκτος καταπολεμήθηκε δια σχολικού αποκλεισμού, λοιδορείται ως ανθελληνική και ως χωρκάτιτζ̌η που πρέπει να αποφεύγεται... Η έλλειψη παιδείας για την φυσική γλώσσα καταστέλλει την γλωσσική ικανότητα των κυπρίων με αποτέλεσμα να περιπέσουν σε γλωσσική πενία και ανεπάρκεια έκφρασης της Ελληνικής.

Η Θεραπεία με την μαγικήν κουππούδαν...

 

 

 

 

 

 

 

 

9

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17