marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17

 

6

2018 - Περίοδος ΙΙ

 

 

 

 

 

 

 

 

Για πρώτη φορα η Ενωση Συντακτων Κύπρου και η Ενωση Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων και η Basin Sen συνομιλουν μεταξυ-τους και προσπαθουν να βρουν τρόπους συνεργασίας. Η παρουσία-τους στην παρουσίαση του "Γλωσσαρίου για δημοσιογράφους" που ετοίμασε ομάδα δημοσιογράφων σε συνεργασία με τoν OSCE αποτέλεσε την αφορμη για μια φασιστικη επίθεση απο τους εθνικιστες που προσπαθουν να φιμώσουν κάθε άλλη άποψη και να σταματήσουν κάθε απόπειρα συνεργασίας ανάμεσα σε ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους. Ο Χρίστος Χριστοφίδης και οι συνάδελφοί-του στην ομάδα που σύνταξε το γλωσσάρι αναλύουν την προσπάθειά-τους και σχολιάζουν τις αντιδράσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για πολλα χρόνια τώρα οι επιστήμονες αγωνίζονται να συμβιβάσουν δυο εξ ίσου πετυχυμένες αλλα ασυμβίβαστες μεταξυ-τους θεωρίες: τη Θεωρία της Σχετικότητας και την Κβαντομηχανικη. Σ’ αυτή την προσπάθεια χτίζουν γιγάντιους επιταχυντες για να «σπάζουν» τα «άτομα» και να εντοπίζουν ολοένα και περισσότερα υπο-ατομικα σωματίδια. Εφευρίσκουν νέες έννοιες και προτείνουν πολύπλοκες θεωρίες με πολλες διαστάσεις και παράξενες ουσίες όπως η «σκοτεινη ύλη» και η «σκοτεινη ενέργεια».

Όλα στην μεγάλη προσπάθεια της διαμόρφωσης μιας «Θεωριας των Πάντων» Τί σημαίνουν όλα αυτά; Ο Πέτρος Γιασεμίδης προσπαθει να μας δώσει τη δικη-του αντίληψη για το στάδιο που βρίσκεται η προσπάθεια του ανθρώπου να κατανοήσει το Σύμπαν και τη θέση-του σ’ αυτό.

 

Η Ελλάδα έχει βγει απο τα μνημόνια. Αλλάζει όμως καθόλου η οικονομικη κατάσταση της χώρας ή η εξάρτησή-της απο τους «θεσμους»; Πώς αντιδρα ο κόσμος και πώς συμπεριφέρονται οι πολιτικες δυνάμες; Τί συμβαίνει στο χώρο της Αριστερας; Ο Σωτήρης Βλάχος ζει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και αρθρογραφει στον Ελληνικο και Κυπριακο τύπο. Η παρουσίασή-του θα προσπαθήσει να δώσει απο μια διαφορετικη οπτικη την κατάσταση στην Ελλάδα .

 

 

 

Ο Κώστας Λυμπουρής, γεννημένος το 1950, μεγάλωσε στο Κάτω Δίκωμο. Υπηρέτησε ως φιλόλογος στη Μ. Εκπαίδευση φτάνοντας στο βαθμό του Λυκειάρχη, και μεταξύ 2008 και 2011 ως Μορφωτικός Σύμβουλος στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα. Με πλούσια συνδικαλιστική δράση στην ΟΕΛΜΕΚ, στο Σύνδεσμο Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων και στον Εκπαιδευτικό Μεταρρυθμιστικό Όμιλο Κύπρου, διετέλεσε επίσης μέλος στα συμβούλια άλλων, εκπαιδευτικών κυρίως, ομίλων και συνδέσμων. Διηγήματά του δημοσιεύτηκαν σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά. Εξέδωσε τη μελέτη «Η ίδρυση της ΟΕΛΜΕΚ και η λειτουργία της από το 1953 μέχρι το 1960» (2005), τις συλλογές διηγημάτων «Προσωρινά κλειστό» (2006), «Για μια μικρή παύλα» (2011) και «Των ημετέρων άλλων» (2014) – για το οποίο πήρε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας – και το μυθιστόρημα «Επιβάτες φορτηγών» (2017).

 

 

 

Η Ευρώπη μαστίζεται απο το πρόβλημα της μετανάστευσης, ή έτσι θέλουν να μας παρουσιάσουν οι ακροδεξιες δυνάμεις που την απειλουν. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα και πόσο απειλουν οι μετανάστες τις Ευρωπαϊκες κοινωνίες;

Ο Νίκος Τριμικλινιώτης έχει ασχοληθει εκτενως με το θέμα και πρόσφατα έχει επισκεφτει το κέντρο υποδοχης στης Μόρια στην Μυτιλήνη. Η παρουσίασή-του επειχειρει να δώσει μια διαφορετικη εικόνα της πραγματικότητας.

Ο Νίκος Τριμικλινιώτης είναι Καθηγητής Κοινωνιολογίας και επικεφαλής του Κέντρου για Θεμελιώδη Δικαιώματα, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

 

Η μετάφραση ποίησης προϋποθέτει μια μακρά και απαιτητική κυοφορία και ένα επίσης απαιτητικό τοκετό, που μόνο Ποιητές μπορούν να αναλάβουν και να βιώσουν. Η μετάφραση ποίησης Τουρκοκυπρίων ποιητών προϋποθέτει, επιπλέον, τη βαθειά προσήλωση στην επανένωση του κυπριακού λαού και την πεποίθηση πως θεμελιώδες στοιχείο της είναι να (ξανα)γνωριστούμε μεταξύ μας. Ο Γιώργος Μολέσκης πληρεί σε ύψιστο βαθμό και τις δύο προϋποθέσεις. Η παρουσίασή του στο Καφενείο της Πέμπτης μας κάνει κοινωνούς σε αυτή του την ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

 

Στις 21 του Απρίλη 1967, την ημέρα του στρατιωτικου πραξικοπήματος στην Ελλάδα, μια ομάδα δημοκρατων στην Κύπρο δημιούργησε την Επιτροπη για Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Αυτη η μικρη κίνηση έσπαζε την γενικη τάση υποταγης και δημιουργούσε προβλήματα στην επικράτηση της Χούντας και της νοοτροπίας-της σε βαθμο που η αντίδραση των στρατιωτικων στην Κύπρο έφτασε σε βίαια επίπεδα.

Αυτη η Επιτροπη αποτέλεσε λίγο αργότερα μια απο τις σημαντικότερες πηγες στελεχων και ιδεων για τη σύσταστη της ΕΔΕΚ που έμελλε να αποτελέσει τον πόλο συσπείρωσης για τον αγώνα ενάντια στη Χούντα και τους εγκάθετούς-της στην Κύπρο. Ο Τάκης Χατζηδημητρίου, ένα απο τα ιδρυτικα στελέχη της ΕΑΔΕ, παρουσιάζει την ίδρυσή-της και το ρόλο-της στην Κυπριακη πολιτικη σκηνη.

 

Ο Μάριος Τεμπριώτης αποτελει μια εικονικη προσωπικότητα της αγωνιστικης περιόδου της ΕΔΕΚ και της Κυπριακης Αριστερας. Δυο χρόνια μετα το θάνατό-του η Ελλη Μόζορα και ο Θέμος Δημητρίου αναφέρονται στον μεγάλο αγωνιστη της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμου και τους αγώνες που έζησαν μαζι-του.

 

Ο Αλέκος Τριγγίδης σε μια ακόμα παρουσίαση της φιλοσοφίας των αρχαίων Ελλήνων.

 

 

 

 

 

 

 

 

6

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17