Ενημέρωση στις May 14, 2025
Ο Χριστοδουλίδης ούτε ένα επιπλέον οδόφραγμα δεν ανέχεται να ανοίξει. Πρώτιστή του προτεραιότητα η στασιμότητα στο Κυπριακό, το βάθεμα της διαίρεσης και, ει δυνατόν, η επίρριψη ευθυνών στην άλλη πλευρά.
Η Μ.Α. Ολγκίν (Προσωπική απεσταλμένη του Γκουτιέρες) το είπε ξεκάθαρα σε συνέντευξή της στην εφ. Καθημερινή στις 13/5/24: «Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα, η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη έχει μία πολύ καθαρή εικόνα και ξέρει τι θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη διαδικασία». Και φυσικά εννοούσε την αποδοχή των συγκλίσεων στο κεφάλαιο «διακυβέρνηση», όπως έκλεισαν στο Κραν Μοντανά. Την αποδοχή δηλαδή της πολιτικής ισότητας με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη διακυβέρνηση με τη μία θετική τους ψήφο στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο κ. Χριστοδουλίδης, χωρίς να έχει κάνει τα αυτονόητα (όπως του συνιστούσε και η Ολγκίν), πορεύτηκε την τελευταία περίοδο με την ελπίδα και μόνο ότι την απροθυμία του για να κινηθεί έστω και κατά ελάχιστο προς την κατεύθυνση της Λύσης θα την καμουφλάρει η θέση της άλλης πλευράς για κυριαρχική ισότητα και δύο κράτη. Μια θέση που αναπαράγεται από την Τουρκία και τον Τατάρ μετά που πρώτος ο Αναστασιάδης την έριξε σαν ιδέα προς τον Τσαβούσογλου όταν εγκατέλειπε τον Γκραν Μοντάνα το '17, στο παρά πέντε της λύσης.
Ο Χριστοδουλίδης επί δύο χρόνια στην προεδρία δεν έκανε τίποτα που να πείθει εντός ή εκτός Κύπρου ότι εννοεί αυτά που σαν κλισέ επαναλαμβάνει, ότι θέλει συνομιλίες και πρόοδο στο Κυπριακό. Τον πρώτο χρόνο τον ανάλωσε στη δήθεν προσπάθειά του να εμπλέξει την Ευρωπαϊκή Ένωση στη διαδικασία επίλυσης, ενώ η θέση της ΕΕ ήταν και δηλωμένη και συγκεκριμένη μέσα στα πλαίσια που έβαζε ο ΟΗΕ. Τον επόμενο χρόνο τον ανάλωσε πετυχαίνοντας ένα τίποτα. Χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για την πολιτική ισότητα και τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη διακυβέρνηση, κάτω από την πίεση του ΟΗΕ πήγε στη Γενεύη στις 18/3 απλά για να καλύψει τη γύμνια του κάτω από την εμμονή του Τατάρ για δύο κράτη.
Με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισε και τις προσπάθειες που έκανε ο Γκουτιέρες για το άνοιγμα κάποιων νέων σημείων διέλευσης (οδοφραγμάτων) που θα διευκόλυναν την καθημερινή ζωή των δύο κοινοτήτων και την επαφή μεταξύ τους. Αρνούμενος να συζητήσει συγκεκριμένα για τη διάνοιξη οποιουδήποτε οδοφράγματος και ιδιαίτερα αυτού της Μιάς Μηλιάς που θα διευκόλυνε τη Λευκωσία ένθεν και ένθεν με τους 500 χιλιάδες και πλέον κατοίκους, προτίμησε να διαιωνίζεται η υπάρχουσα κατάσταση όπου οι κάτοικοι της Λευκωσίας εξυπηρετούνται μόνο μέσα από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου με τεράστιες τις ουρές και ανείπωτη ταλαιπωρία. Εντέχνως και υποκριτικά πρόβαλε οκτώ άλλα σημεία και προτάσεις, τις οποίες θεώρησε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν σαν πακέτο πετυχαίνοντας την απόρριψη τους από τον Τατάρ και έτσι το δικό του άλλοθι για την απροθυμία του να ανοίξει έστω και ένα οδόφραγμα και ιδιαίτερα με τη σημασία που έχει αυτό της Μιάς Μηλιάς για το οποίο υπήρχε και η βούληση και από την άλλη πλευρά για τη διάνοιξή του.
Ο Χριστοδουλίδης δεν θέλει λύση ούτε και το άνοιγμα έστω και ενός νέου οδοφράγματος. Η συμπεριφορά του εδώ και 12 χρόνια από την εποχή που συμμετείχε στις κυβερνήσεις του Αναστασιάδη είτε σαν Κυβερνητικός εκπρόσωπος είτε σαν Υπουργός Eξωτερικών ήταν πάντα τακτικιστική και αρνητική σε κάθε συγκεκριμένη και θετική εξέλιξη που έφερνε έστω και μισό βήμα πιο κοντά την υπόθεση της λύσης, με πολύ χαμόγελο πάντα και κούφια λόγια. Ιδιαίτερα σήμερα που βρίσκεται στην προεδρία χάριν της ψήφου γενικά των απορριπτικών και φλερτάρει και με το νεοναζιστικό ΕΛΑΜ.
Ο ΟΗΕ και η ΕΕ τον βλέπουν και τον ακούν με τεράστια καχυποψία. Η γύμνια του και οι προθέσεις του θα αποκαλυφτούν και μπροστά στον κυπριακό λαό, ιδιαίτερα αν η Αριστερά σταματήσει να τον πιστώνει με όποια καλή θέληση και να τον νουθετεί. Αντί για νουθεσίες και ευχολόγια η Αριστερά πρέπει να τον ξεσκεπάζει και να καταγγέλλει κάθε βήμα του και κάθε κενού περιεχομένου εξαγγελία του όταν δεν έχει πρώτα και κύρια ξεκαθαρίσει τη θέση του απέναντι στην πολιτική ισότητα και τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στο Γκράν Μοντανά. Πρέπει να τον καταγγέλλει για τους τακτικισμούς του που οδηγούν στην εδραίωση της διχοτόμησης και στα δύο κράτη.
Η ελληνοκυπριακή Αριστερά τότε μόνο θα αναπτερώσει τις ελπίδες μέσα στους Ελληνοκύπριους για την προοπτική της λύσης και ταυτόχρονα και τις ελπίδες μέσα στους ίδιους τους Τουρκοκύπριους, αν ξεσκεπαστεί ο Χριστοδουλίδης ως ένα σημαντικό και βασικό εμπόδιο στην προοπτική της λύσης. Επιβάλλεται η απομάκρυνσή του από την εξουσία.
Αριστερή Πτέρυγα
14 Μαΐου 2025