marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

SE_Books
eras logo

"...Οι συγγραφείς αυτού του βεβλίου και το ρεύμα που εκπροσωπούν έδειξαν στην πράξη ότι έχουν μια πραγματική ταξική αντίληψη. Από την πρώτη στιγμή συμμετείχαν άμεσα στα γεγονότα, συναντήθηκαν με τους εξεγερμένους, παρακολουθώντας καθημερινά την ανάπτυξη της συνείδησης τους που έφτασε σε επίπεδα που μόνο μεγάλες ιστορικές στιγμές μας έχουν δώσει.

Γι΄αυτό το λόγο το βιβλίο αυτό δεν είναι μόνο μια συγκλονιστική βιωματική μαρτυρία αλλά και η μοναδική μέχρι στιγμής πολιτική ανάλυση και θέση που από τη σκοπιά του επιστημονικού μαρξισμού μας δείχνει ένα σχέδιο για συνολική δράση.

Η εξέγερση των Τουρκοκυπρίοων ήταν θα λέγαμε μια κλασική εξέγερση που χωρίς καμιά διάθεση υπερβολής συγκρίνεται με τις μεγάλες στιγμές της ταξικής ιστορίας. Χωρίς αμφιβολία ήταν σε μέγεθος ασύγκριτα πιο δυναμική (σε σχέση με την ιστορία και τη δύναμη της εργατικής τάξης του χώρου) για το μέγεθος της περιοχής και την δυνατότητα του να επηρεάσει διεθνείς εξελίξεις.

Προήλθε από τα προβλήματα της "καθημερινής ζωής", από την απομόνωση, την καταπίεση, τον άγριο εθνικισμό, την φτώχεια και την ανέχεια.

Προετοιμάστηκε, στηρίχθηκε και οργανώθηκε από τις οργανώσεις της εργατικής τάξης, συνδικάτα και κόμματα, και είχε μια απίστευτη συμμετοχή μαζών σε πολύμηνη καθημερινή βάση.

Η εξέγερση αυτή έδειξε για μια ακόμη φορά κάτι που όλοι οφείλουν ξανά και ξανά να αντιληφθούν. Ότι οι εργαζόμενοι κινούνται από τις οργανώσεις τους (που οι ίδιοι έχουν με αγώνες χτίσει) υπό την ηγεσία και τη σημαία που γνωρίζουν και αποδέχονται..."

Γλώσσα Βιβλίου: Ελληνικά

Τιμή με ταχυδρομικά: €17


ihanete-ugramis-ayaklanma_1

ihanete-ugramis-ayaklanma_2

Γλώσσα Βιβλίου: Τούρκικα

Τιμή με ταχυδρομικά: €17

100.xronia.meta-gr.gif

Τον Γενάρη του 2010 μια νέα εσωτερική διαμάχη ξέσπασε στους κόλπους της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (International Marxist Tendency ή ΙΜΤ). Πολύ γρήγορα η διαμάχη οδήγησε στη διάσπαση, με την αποχώρηση πολλών σημαντικών στελεχών από διάφορες χώρες και σε μερικές περιπτώσεις ολόκληρων εθνικών τμημάτων. Το επίκεντρο της διαμάχης ήταν κύρια ο τρόπος της εφαρμογής του Δημοκρατικού Συγκεντρωτισμού από την ηγεσία της Οργάνωσης, αλλά και άλλες διαφωνίες σε πολιτικό επίπεδο.

Η ΙΜΤ ήταν με τη σειρά της κι αυτή μια διάσπαση από την Επιτροπή για την Εργατική Διεθνή (Committee for a Workers’ International ή CWI). Η Αριστερή Πτέρυγα είχε για μια σύντομη περίοδο στη δεκαετία του 1980 συνδεθεί με τη CWI και είχε την ψυχοφθόρα εμπειρία της διάσπασης στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Μετά από μια σύντομη περίοδο συνεργασίας με την ΙΜΤ αποστασιοποιήθηκε, απογοητευμένη με τη συμπεριφορά και της νέας ηγεσίας.

Για είκοσι σχεδόν χρόνια παρακολουθήσαμε την πορεία των διαφόρων μαρξιστικών ομάδων να περνά από αποτυχία σε αποτυχία, από διάσπαση σε διάσπαση, με παντελή σχεδόν έλλειψη σοβαρής πολιτικής ανάλυσης
και, πολύ περισσότερο, δημιουργικής οργανωτικής δου-λειάς και παρέμβασης στην κοινωνία. Όταν λοιπόν μας πλησίασαν για συμμετοχή στη συζήτηση ανάμεσα στα στελέχη που αποχώρησαν από την ΙΜΤ, με στόχο τη διερεύνηση της δυνατότητας ύπαρξης κοινών θέσεων, αντιμετωπίσαμε το θέμα με μεγάλη επιφύλαξη. Αποφασίσαμε λοιπόν να πάρουμε μέρος στη συζήτηση χωρίς καμιά δέσμευση ή υποχρέωση απέναντι σε οποιουσδήποτε.

Η συζήτηση αποδείχτηκε πολύ πιο πολύπλοκη διαδικασία απ’ ό,τι περίμεναν οι οργανωτές της. Η μεγάλη διάσταση απόψεων ανάμεσα στους συζητητές δημιουργούσε προβλήματα και πικρίες, ενώ μερικοί βιάζονταν να δημιουργήσουν μια νέα οργάνωση, λίγο πολύ στα μέτρα της παλιάς. Γενικά, όμως, επικράτησε καλό κλίμα και γράφτηκαν σημαντικά κείμενα, που σε μερικές περιπτώσεις αφήνουν πίσω την κακή παράδοση της δογματικής επιμονής σε ξεπερασμένα σχήματα και τυποποιημένες συνταγές. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, έχουν γραφτεί και τα κείμενα που περιέχονται σ’ αυτό τον τόμο, που δίνουν μια γενική ιδέα της σκέψης που επικρατεί στην οργάνωση της Αριστερής Πτέρυγας στα συγκεκριμένα θέματα.

Τα κείμενα αποτελούν στην πλειοψηφία τους αντίδραση σε τοποθετήσεις στελεχών που συμμετείχαν στη συζήτηση και παρουσιάζονται εδώ αυτούσια, όπως γράφτηκαν στην αρχική τους μορφή.

Γλώσσα Βιβλίου: Ελληνικά

Τιμή με ταχυδρομικά: €12

100.years.after-eng

In January 2010 a new internal crisis erupted in the ranks of the International Marxist Tendency (IMT). Very quickly the crisis led to a split with many important cadres from various countries and in some cases whole national sections leaving the organization. Central in the crisis was the implementation of Democratic Centralism by the leadership of the Organisation and other disagreements on political issues.

IMT was in turn itself a split from the Committee for a Workers’ International (CWI). The Left Wing was for a short period in the ’80s associated with CWI and had the agonising experience of the split in the early ’90s. After working for a short period with the IMT the Left Wing distanced itself, disap-pointed with the behaviour of the new leadership.

For almost twenty years we watched the work of various Marxist groups to move from failure to failure, from split to split, displaying almost total lack of serious political analysis and even less creative organizational intervention in society. So, when we we were approached for participation in a discussion among the cadres that left the IMT in search of a common position, we were highly skeptical. We decided to take part in the discussion with no commitment or obligation towards anybody.

The discussion proved a much more complicated process than its organisers expected. The wide spectrum of opinions among the discussants was creating problems and bitterness; some were eager to create a new organisation, more or less in the old tradition. In general, however, the climate of the discussion was good and important documents were produced that in some cases leave behind them the bad tradition of dogmatic insistence on obsolete structures and stale recipies. It was in this context that the documents in this volume were written. These documents provide a general idea of the thinking of the Left wing in the matters that are discussed in them.

Most of the documents are replies to ones written by people taking part in the discussion and are here presented in their original form.

Γλώσσα Βιβλίου: Αγγλικά

Τιμή με ταχυδρομικά: €12

 

 

 

Γλώσσα Βιβλίου: Ελληνικά

Τιμή με ταχυδρομικά: €17

wolff

Το 2006 ο υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν τολμηρά διακήρυξε το τέλος της άνθησης και ύφεσης. Δύο χρόνια αργότερα, ο κόσμος βυθίστηκε σε μία από τις πιο σοβαρές υφέσεις ποτέ. Οι οικονομικές μετασεισμικές δονήσεις εξακολουθούν να είναι αισθητές και είναι αισθητές για πολλά χρόνια. Παρά τις τεράστια προόδο της επιστήμης, της ιατρικής και της τεχνολογίας, το βιοτικό επίπεδο πέφτει κατακόρυφα σε παγκόσμια κλίμακα.

Το βιβλίο αυτό μας ταξιδεύει, χρησιμοποιώντας τη μαρξιστική μέθοδο, από το παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον. Συζητά πιθανές δυνατότητες και κινδύνους που βρίσκονται μπροστά μας. Πόσο αυτό το χάος μας κοστίσει μέχρι στιγμής; Είναι μιά χωρίς προηγούμένο οικονομική κρίση; Ή μήπως είναι μια κλασική κρίση του καπιταλισμού; Ποιες είναι οι προοπτικές για το μέλλον, υπό το πρίσμα του παρελθόντος; Θα υπάρξει αποπληθωρισμός ή πληθωρισμός; Μπορούν αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα, να ακολουθήσουν μια διαφορετική πορεία; Μπορούμε να βγούμε έξω από το χρέος; Μπορεί το ευρώ να επιβιώσει; Πάνω απ' όλα, διερευνούμε κατά πόσον ο Καρλ Μαρξ είχε δίκιο με τη θεωρία του πάνω στη καπιταλιστική κρίση, καθώς, επίσης, και άλλα ζητήματα που συζητούνται μέσα στο μαρξισμό.

Ο Mick Brooks πήρε μεταπτυχιακό στην Πολιτική Οικονομία από το Πανεπιστήμιο του Middlesex, και έκτοτε αφιέρωσε περισσότερα από σαράντα χρόνια της ζωής του στο γράψιμο, τη συζήτηση και την εκπαίδευση σχετικά με τις ιδέες του μαρξισμού, τη φιλοσοφία και την οικονομία, καθώς και την πολιτική και την ιστορία.

Γλώσσα Βιβλίου: Αγγλικά

Τιμή με ταχυδρομικά: €17

socialist network

Καθώς πλησιάζουμε στον 210 αιώνα, οι επιστήμες και η φιλοσοφία βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας τον 20ο αιώνα δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία. Μας δίνουν την δυνατότητα για τη λύση όλων των προβλημάτων του πλανήτη, αλλά παράλληλα και την καταστροφή του. Επικαλούμενοι επιστημονικές θεωρίες τις χρησιμοποιούν για να αποδείξουν ότι η εγκληματικότητα προκαλείται όχι από τις κοινωνικές συνθήκες αλλά από τα εγκληματικά γονίδια. Ισχυρίζονται ότι οι νέγροι μειονεκτούν όχι εξαιτίας των φυλετικών διακρίσεων αλλά εξαιτίας της γενετικής τους κατανομής. Ανάλογα επιχειρήματα χρησιμοποιούνται για τους φτωχούς ανθρώπους, τις ανύπαντρες μητέρες, τις γυναίκες και άλλους. Φυσικά τέτοια "επιστήμη" είναι πάρα πολυ βολική για τους δεξιούς πολιτικούς που η πρόθεση τους είναι η δραστική μείωση του κράτους πρόνοιας.

Στον κλάδο της θεωριτικής φυσικής και της κοσμολογίας υπάρχει μια αναπτυσσόμενη τάση προς τον μυστικισμό. Η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης για την καταγωγή του σύμπαντος χρησιμοποιείται για να αποδείξει την ύπαρξη ενός Δημιουργού όπως το βιβλίο της Γένεσης. Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες η επιστήμη εμφανίζεται να υποστηρίζει τον θρησκευτικό σκοδατισμό. Ακόμη και αυτό όμως είναι μόνο μιά πλεύρα του ξητήματος.

Όλο και περισσότεροι Επιστήμονες έρχονται σε αντίθεση Επστήμονες έρχονται σε αντίθεση με τον παλίο τρόπο θεώρησης των πραγμάτων. Η ταχύτατη εμφάνιση της θεωρίας του Χάους και της Πολυπλοκότητας είναι από τις πιό αξιοσημείωτες κατακτήσεις της επιστήμης στο τέλος του 20ου αιώνα. Πολλές από τις ιδέες που εκφράζονται από το νέο ρεύμα έχει εντυπωσιακή ομοιότητα με τις θεωρίες του διαλεκτικού υλισμού που επεξεργάστηκαν ο Μαρξ και ο Ένγκελς 150 χρόνια πριν.

Ένα αξιοσημείωτο τμήμα της παρούσας εργασίας είναι αφιερωμένο στην επεξήγηση της σχέσης ανάμεσα στην μαρξιστική φιλοσοφία και τις νέες θεωρίες.

Θα μπορέσει ο συνδυασμός αυτός να βάλει τις βάσεις για μιά νέα και συναρπαστική τομή στη μεθολογία της επιστήμης.

Γλώσσα Βιβλίου: Ελληνικά

Τιμή με ταχυδρομικά: €17

infowar

Για πάνω από 40 χρόνια, ο Τεντ Γκραντ ήταν η κύρια φιγούρα του Τροτσκισμού στη Βρετανία και διεθνώς. Στη μεταπολεμική περίοδο, οι επιπτώσεις της παγκόσμιας άνθησης, οι πολιτικές της δεξιάς πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος και ο εκφυλισμός του σταλινισμού συνδυάζονται για να κάνουν μια μαζική επίθεση ενάντια στις ιδέες του μαρξισμού. Ενώ οι σύγχρονοί του Γκραντ βρίκονται τώρα στα δεξιά του κινήματος, σε συννεφιασμένους ακαδημαϊκούς κύκλους ή έχουν βυθιστεί στην αφάνεια, τα άρθρα σε αυτή τη συλλογή δείχνουν τη σαφήνεια της κατανόησης του Γκραντ και την ικανότητά του να εμβαθύνει και να επεκτείνει τις ιδέες του Λέον Τρότσκι.

Γλώσσα Βιβλίου: Αγγλικά

Τιμή με ταχυδρομικά: €17