Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ενημέρωση στις May 29, 2024

Οι εκλογές του Ιούνη γίνονται σε ένα δύσκολο χρονικό σημείο για την παγκόσμια Αριστερά. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η γενοκτονία στη Γάζα, η άνοδος της ακροδεξιάς και η δαιμονοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, οι σημαντικές απειλές για τη δημοκρατία, η ακρίβεια και η πτώση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας που για πρώτη φορά ίσως από την εποχή των παραμονών του δευτέρου παγκόσμιου πολέμου έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα.

Στην ίδια την Κύπρο, βλέπουμε φαινόμενα που πρέπει να μας ανησυχούν. Η άνοδος του ΕΛΑΜ, η αποδυνάμωση των παραδοσιακών κομμάτων, η διαπλοκή και η διαφθορά συνοδεύονται από γενική απογοήτευση και κυνισμό. Όταν κάποιος δεν μπορεί να δει πώς να συμβάλει για την αλλαγή της κατάστασης οδηγείται στην αδράνεια. Η αποτυχία της Αριστεράς να προσφέρει πειστική πορεία αγώνα για την αντιμετώπιση της επίθεσης της άρχουσας τάξης, οδηγεί μια σειρά από μικρά και νεοφανή κόμματα και «ανεξάρτητους» υποψήφιους να κυνηγούν την «ψήφο διαμαρτυρίας» που ολοένα φαίνεται να αυξάνεται. Οι εκλογές τείνουν ολοένα και περισσότερο να μεταβάλλονται από έκφραση δημοκρατικής ετυμηγορίας σε διαγωνισμό επικοινωνιακού λόγου.

Ωστόσο οι εκλογές δεν είναι ασήμαντη λειτουργία για την Αριστερά. Η διεκδίκηση των εκλογών είναι σημαντική για πολλούς λόγους:

1. Είναι σημαντική σαν πραγματική διεκδίκηση. Όσο κι αν σε τελευταία ανάλυση το εκλογικό αποτέλεσμα αγνοείται από την άρχουσα τάξη αν την απειλεί ουσιαστικά, όπως έγινε στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2015 όταν το Δημοψήφισμα που κερδήθηκε από τον Ελληνικό λαό με ποσοστό 62% αγνοήθηκε από την Ευρωπαϊκή ελίτ και οδήγησε στην υποταγή του Τσίπρα και της ηγεσίας του Σύριζα, μια επιτυχία της Αριστεράς στις εκλογές μπορεί να προσφέρει πραγματικά κέρδη για την εργατική τάξη και την κοινωνία γενικότερα. Ειδικά στην περίπτωση των Δημοτικών Εκλογών μπορεί σε μεγάλο βαθμό, όταν υπάρχει ένα αποφασιστικό πρόγραμμα, να προστατέψει τις τοπικές κοινωνίες από καταστροφικές κατευθύνσεις ανάπτυξης και την καταστροφή του κοινωνικού ιστού.

2. Είναι σημαντική σαν συμβολική σύγκρουση. Η διεκδίκηση των εκλογών στη βάση αρχών και προγράμματος είναι μια ευκαιρία για να αλλάξουν κοινωνικές συνειδήσεις και να επικρατήσουν απόψεις της Αριστεράς που διαφορετικά θα παρέμεναν θεωρητικές τοποθετήσεις. Το παράδειγμα των Ευρωεκλογών του 2019 με την εκλογή Τουρκοκύπριου Ευρωβουλευτή με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ έσπασε εθνικιστικές προκαταλήψεις περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δράση. Δεν είναι τυχαίο που το 2019 είχαμε, ακόμα και από τους λιγότερο εθνικιστές του ΔΗΣΥ, απόπειρα τρομοκράτησης των ψηφοφόρων με την απειλή ότι «οι Τουρκοκύπριοι θα καθορίζουν την πολιτική μας». Σήμερα, έχουμε δυο άλλα κόμματα πέρα από το ΑΚΕΛ που έχουν συμπεριλάβει Τουρκοκύπριο στο ψηφοδέλτιό τους. Είναι σημαντικό το ΑΚΕΛ να μπορέσει να επαναλάβει την πρωτοποριακή του επιτυχία.

3. Είναι σημαντική σαν καταμέτρηση δυνάμεων. Μια αδύναμη Αριστερά αφήνει ευάλωτη και ανυπεράσπιστη την εργατική τάξη και τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας. Μια αδύναμη αριστερά δίνει στην άρχουσα τάξη την αυτοπεποίθηση να περνά στην επίθεση, να απειλεί και να περιορίζει το βιοτικό της επίπεδο. Της δίνει την αυτοπεποίθηση να καταπατεί κάθε δημοκρατικό και ανθρώπινο δικαίωμα. Της δίνει την αυτοπεποίθηση να λεηλατεί την οικονομία όπως είδαμε με την έκταση της διαφθοράς και της ατιμωρησίας των τελευταίων χρόνων.

Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που η Αριστερά πρέπει να διεκδικεί μεθοδικά και με πρόγραμμα τις εκλογές και να κινητοποιεί τις δυνάμεις της οργανωμένα. Με ένα πρόγραμμα και στόχους που να συνεπαίρνουν κάθε αριστερό για ένα αγώνα που να έχει σημασία.

Είναι αλήθεια ότι οι εκλογές του Ιούνη δεν δίνουν την καλύτερη ευκαιρία για την αξιοποίηση από την Αριστερά αυτών των δυνατοτήτων. Οι τελευταίες προεδρικές εκλογές, με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να φτάνει πολύ κοντά σε μια απρόσμενη επιτυχία, φαίνεται να έχουν οδηγήσει το ΑΚΕΛ στην πεποίθηση πως πρέπει να επιδιώκει πάση θυσία συνεργασίες με ετερόκλητες δυνάμεις για να ελπίζει σε καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την έλλειψη γενικών στόχων που να δημιουργούν κοινωνικές συνειδήσεις.

Στις τοπικές εκλογές πολλοί «ανεξάρτητοι» υποψήφιοι που στηρίζει το ΑΚΕΛ δεν πείθουν ότι μπορούν να υπηρετήσουν τους στόχους της Αριστεράς. Το πρόβλημα δεν είναι οι συνεργασίες, είναι η έλλειψη προγραμμάτων σε κάθε χώρο. Είναι ο διαμοιρασμός δημαρχείων και θέσεων στις διάφορες περιοχές, χωρίς ξεκάθαρους στόχους και αρχές. Είναι η έλλειψη καθαρού οράματος που να δείχνει τις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Αριστερά και ο αγώνας της.

Είναι ωστόσο σημαντικό να δοθεί η μάχη των εκλογών για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιτυχία της Αριστεράς. Τόσο στις Ευρωεκλογές όσο και στην εκλογή Δημοτικών Συμβουλίων το ΑΚΕΛ πρέπει να δείξει τη δύναμή του. Στις εκλογές Δημάρχων και άλλων αξιωματούχων είναι σημαντικό να γίνει προσπάθεια για όσο γίνεται καλύτερες, ή λιγότερο κακές, επιλογές.

Το ΑΚΕΛ πρέπει να υποστηριχτεί σε ένα αγώνα που πρέπει να δώσει μαζί όλη η Αριστερά.

Αριστερή Πτέρυγα
29 Μαΐου 2024

«Αμάλθεια»: Επικοινωνιακή μπλόφα ή συνέργεια σε έγκλημα;

Ενημέρωση στις April 8, 2024

Στις 9 Νοεμβρίου 2023, ο Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, την Πρωτοβουλία «Αμάλθεια» της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου από τη Λάρνακα στη Λωρίδα της Γάζας για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η πρώτη σκέψη όσων δεν βαυκαλίζονται με τις μεγαλοστομίες του Χριστοδουλίδη ήταν πως επιχειρούσε να αντισταθμίσει το ότι ούτε εκείνος ούτε η κυβέρνησή του δεν είχαν βρει μία λέξη να πουν για τη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό ενώ, παράλληλα, συνέχιζαν να βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με τον δολοφόνο Νετανιάχου, τόσο για τα ενεργειακά όσο ακόμα και για κινηματογραφικές συμπαραγωγές. Με την πάροδο του χρόνου έγινε φανερό ότι στόχος ήταν περισσότερο η προβολή του Χριστοδουλίδη όχι μόνο ως «σωτήρα», αλλά και ως «παίκτη» στην περιοχή, υποβοηθούμενος και από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που ήρθε στην Κύπρο για να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις στη Λάρνακα, εγκαταστάσεις στις οποίες ο κύριος λόγος και έλεγχος δόθηκε από τον Χριστοδουλίδη σε ισραηλινές δυνάμεις.

Όσον αφορά αυτό καθ’ εαυτό το εγχείρημα, παρά τις σχετικές με αυτό μεγαλοστομίες, έγινε φανερό ότι η ποσότητα της βοήθειας που θα μπορούσε να μεταφερθεί με την «Αμάλθεια» θα ήταν ασήμαντη σε σχέση με τη βοήθεια που θα μπορούσε να περάσει χερσαία από τη Ράφα.

Και ενώ ο Νετανιάχου απαγορεύει τη μεταφορά μέσω Ράφας, έδωσε στον Χριστοδουλίδη το πράσινο φως για την «Αμάλθεια». Δεν πρόκειται για υποχώρηση, αλλά για εξασφάλιση «άλλοθι» στην προσπάθεια εξοστρακισμού της UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees), η οποία από το 1949 που ιδρύθηκε παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Από χρόνια το Ισραήλ αντιτίθεται στην παρουσία και δράση της UNRWA. Ο λόγος είναι ότι «συντηρεί την ιδέα ότι μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων είναι πρόσφυγες που έχουν το δικαίωμα της επιστροφής στη γη τους», όπως ρητά δήλωνε ο Νετανιάχου, ο οποίος τον Ιανουάριο επιχείρησε, ανεπιτυχώς όμως, την εκδίωξή της, εκτοξεύοντας κατηγορίες ότι δώδεκα μέλη του προσωπικού της συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ μίλησε, ακόμα και πρόσφατα, για το σωτήριο έργο της UNRWA, τη «ραχοκοκαλιά», όπως την αποκάλεσε, της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να την στηρίξουν.

Η «Αμάλθεια» δεν είναι απλά μια επικοινωνιακή μπλόφα. Ο Χριστοδουλίδης, που δεν έχει αρθρώσει μέχρι τώρα ούτε μια λέξη για τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, πόσο μάλλον για να κατηγορήσει το κράτος του Ισραήλ, ούτε ακόμα και για την εν ψυχρώ δολοφονία επτά εθελοντών της μη κυβερνητικής οργάνωσης «World Central Kitchen» που εργάζονταν για την πολυδιαφημιζόμενη πρωτοβουλία του, προσφέρει στον φίλο του τον Νετανιάχου μια ευκαιρία να επιχειρηματολογήσει ότι η «Αμάλθεια» μπορεί να αντικαταστήσει το έργο της UNRWA, και να αφήσει έτσι ακόμα πιο αβοήθητο τον πληθυσμό της Γάζας απέναντι στην τεράστιας έκτασης λιμοκτονία και τη στέρηση φαρμάκων που του επιβάλλεται.

Η Αριστερή Πτέρυγα καταγγέλλει τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη και την κυβέρνησή του για αυτή την συνέργεια στο έγκλημα που συνεχίζει να διαπράττει το Ισραήλ και καλεί την κοινωνία να φωνάξει «Όχι στο όνομά μας».

Αριστερή Πτέρυγα
8 Απριλίου 2024