ΧΛΩΡΑΚΑ: ΑΥΡΙΟ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ

Ενημέρωση στις August 24, 2023

Τα γεγονότα στη Χλώρακα αποτελούν νέο ορόσημο στην ανάπτυξη του νεοναζισμού στην Κύπρο. Η ρατσιστική υστερία, με την υπόθαλψη των κομμάτων του εθνικιστικού τόξου και τους νεοναζιστές του ΕΛΑΜ, αρχίζει πια να παίρνει μαζικές διαστάσεις, με την πολιτεία και τους θεσμούς της να ανέχονται και να συνδράμουν στην παρανομία και τη ρητορική μίσους.

Τα γεγονότα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τρεις λόγους:

1. Δημιουργούν συνθήκες μίσους και συμπεριφορές λυντσαρίσματος που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε συγκρούσεις και θύματα. Με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να γίνονται θύματα πογκρόμ και να οδηγούνται σε γκέτο, η κατάσταση αναπόφευκτα θα χειροτερεύει.

2. Νομιμοποιείται ο ρατσισμός και διαδίδεται όλο και πιο πλατιά στην κοινωνία με ορατό πια τον κίνδυνο να χάσουμε την ανθρωπιά μας και να οδηγηθούμε σε ένα πολιτισμό της ζούγκλας όπου κάθε έννοια δικαιοσύνης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας θα έχει εκλείψει.

3. Δημιουργείται κλίμα τρομοκρατίας όπου κανένας δεν αισθάνεται άνετα να εκφράσει απόψεις που αμφισβητούν τη ρατσιστική ιδεολογία που τείνει να γίνει κυρίαρχη. Αυτό ισχύει τόσο για άτομα όσο και για οργανωμένα σύνολα. Παρατηρείται διάχυτο ακόμα και στους χώρους της Αριστεράς.

Είναι αλήθεια ότι το ΑΚΕΛ και άλλες οργανώσεις έχουν εκδώσει ανακοινώσεις που διαφωνούν με τη στάση της Κυβέρνησης για το θέμα. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Είναι απαραίτητο η Αριστερά να προχωρήσει σε δράσεις που να αναιρούν το κλίμα της βαρβαρότητας και να χτίσει δομές αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τόσο για να τους βοηθήσει στις δύσκολες στιγμές, αλλά κυρίως για να εμπλακεί ο κόσμος της Αριστεράς ενεργά στο θέμα. Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε τη διοργάνωση ομάδων για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες του Πουρνάρα με τη συλλογή ρουχισμού και άλλης βοήθειας. Όσο μικρή κι αν ήταν αυτή η δραστηριότητα, είχε καταλυτικές επιπτώσεις στο ηθικό της Αριστεράς και βοήθησε αφάνταστα στην αντιμετώπιση του κλίματος ξενοφοβίας που προωθείται.

Η Αριστερά πρέπει σήμερα να παρέμβει:

1. Δημιουργώντας ομάδες στήριξης και νομικής κάλυψης των προσφύγων και μεταναστών που γίνονται θύματα διωγμών και παράνομων ενεργειών όπως στην περίπτωση της Χλώρακας.

2. Χτίζοντας δομές παρακολούθησης της κατάστασης και διανομής πληροφόρησης για τα πραγματικά γεγονότα που διαστρεβλώνονται από τους νεοναζί.

3. Θεμελιώνοντας ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών και της κυπριακής κοινωνίας.

4. Καταγγέλλοντας, από κάθε βήμα, την κάθε φασιστική εκδήλωση και την κάθε ρητορική μίσους.

5. Απαιτώντας τη ριζική αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης για τη μετανάστευση και το άσυλο, στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των ανθρώπων.

Δεν υπάρχει κανένας άλλος που να είναι σε θέση να σταματήσει τη διολίσθηση στον φασισμό εκτός από την Αριστερά. Η Αριστερά οφείλει να αναλάβει αυτό το καθήκον σε μόνιμη βάση γιατί το πρόβλημα δεν είναι ούτε αμελητέο ούτε πρόσκαιρο. Να το αναλάβει τώρα, αύριο ίσως να είναι αργά.

Αριστερή Πτέρυγα
24 Αυγούστου 2023

Αισχροκέρδεια και πατριωτισμός

Ενημέρωση στις July 2, 2023

Σε μια δυναμική εκδήλωση οι πρατηριούχοι πετρελαιοειδών έκλεισαν το οδόφραγμα του Αγ. Δομετίου διαμαρτυρόμενοι για την επιλογή πολλών Ελληνοκυπρίων να προμηθεύονται καύσιμα από τον Βορρά. Τα αιτήματά τους συνοψίζονται (α) στη μείωση της φορολογίας των καυσίμων στον Νότο για να μπορούν να πουλούν σε ανταγωνιστικές τιμές και (β) στον έλεγχο της ποιότητας των καυσίμων που προέρχονται από τον Βορρά για να συνάδουν με τις απαιτήσεις της ΕΕ.

Οι φωνές των πρατηριούχων πρέπει να στραφούν αποκλειστικά προς την Κυβέρνηση και τους φόρους που επιβάλλει στα καύσιμα και την άρνησή της να σταματήσει τις εταιρείες πετρελαιοειδών να αισχροκερδούν. Οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση στη λειτουργία των οδοφραγμάτων αποτελεί πράξη εκφοβισμού των Ε/κυπρίων που επιλέγουν να πηγαίνουν στα κατεχόμενα και να ασκούν τα δικαιώματα που απορρέουν από τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, και δημιουργία κλίματος για μείωση των διακινήσεων από τα σημεία διέλευσης.

Αυτούς που πάντα ενοχλούσε η δοσοληψία των Ε/κυπρίων με τους Τ/κύπριους ήταν τους εθνικιστές και τους κάθε λογής εμπόρους για διαφυγόντα κέρδη.

Πριν το ΓεΣΥ είχαμε διαμαρτυρίες από τους φαρμακέμπορους για τα φάρμακα που αγοράζονταν από το Βορρά, επειδή οι τιμές ήταν πολύ πιο χαμηλές απ’ ό,τι στον Νότο. Με το ΓεΣΥ ο κόσμος ανάπνευσε αφού παίρνει φθηνά τα πλείστα φάρμακα, και οι έμποροι σώπασαν αφού συνεχίζουν να αισχροκερδούν μέσω του ΓΕΣΥ.

Τώρα στο προσκήνιο είναι τα καύσιμα, όπου στην ουσία γίνεται καταλήστευση του λαού. Αντί η Κυβέρνηση και οι εταιρίες εισαγωγής πετρελαιοειδών να μειώσουν τους φόρους και τα κέρδη τους για να χαμηλώσουν οι τιμές, αφήνουν τους πρατηριούχους να διαμαρτύρονται, με ορισμένους να κατηγορούν τον κόσμο που πηγαίνει στον Βορρά για πιο φθηνά προϊόντα και καύσιμα. Στην ουσία εργαλειοποιούν τον εθνικισμό και ενισχύουν τις φωνές για μη λύση.

Οι ίδιοι που κόπτονται για το ελεύθερο εμπόριο ζητούν σήμερα να ορθωθούν προστατευτικά τείχη, τα οποία μάλιστα να παραβιάζουν τον συμφωνημένο Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, για να μείνουν ανενόχλητοι από τον ανταγωνισμό από τον Βορρά και να συνεχίσουν να συσσωρεύουν τα κέρδη τους.

Αυτό που καταδεικνύει τόσο η παλαιότερη περίπτωση με τα φάρμακα όσο και η τωρινή με τα καύσιμα, είναι ότι μέσα από τον μεγάλο αριθμό διελεύσεων από και προς τον Βορρά καταρρέει η ίδια η έννοια του διαχωρισμού. Το άνοιγμα όσο πιο πολλών σημείων διέλευσης, αλλά κυρίως η λύση και επανένωση της χώρας μας, και όχι η παρεμπόδιση της ελεύθερης διακίνησης με εθνικιστικά προσχήματα, μπορεί να προσφέρει πολλά στις μάζες των Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων, κόντρα στις ελίτ και τα προνόμιά τους και κόντρα σε εκείνα τα καρτέλ των εμπόρων που θέλουν περιχαρακωμένο και αποπροσανατολισμένο τον κόσμο σε σχέση με το ποιοι είναι οι πραγματικοί εκμεταλλευτές του.

Η Αριστερά στο σύνολό της πρέπει να καταδικάσει απερίφραστα την υποκρισία της Κυβέρνησης και την αισχροκέρδεια των εταιρειών και να καθοδηγήσει τους πολίτες να αντισταθούν στον εκφοβισμό και τα μέτρα παρεμπόδισης της ελεύθερης διακίνησης σε ολόκληρη την Κύπρο.

Αριστερή Πτέρυγα
30/6/23