marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Τριώροφο στην Αυλή των Σχολείων Φανερωμένης

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας έσπευσε στην τελευταία συνεδρίασή του, την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, να συναινέσει στην απόφαση του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως να αδειοδοτήσει την ανέγερση τριώροφου κτιρίου στην αυλή του κτηρίου όπου στεγάζονταν τα Σχολεία Φανερωμένης. Οι δύο αυτές πράξεις έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά αυθαιρεσιών όσον αφορά τις διαδικασίες, οι οποίες άρχισαν με την απόφαση τον Μάρτιο του 2021 για κλείσιμο των σχολείων και εκδίωξη των μαθητών του για σκοπούς μεταστέγασης του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου στα υφιστάμενα διατηρητέα κτήρια. Οι διαδικασίες αυτές παραπέμπουν και σε διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Οι τεκμηριωμένες αντιδράσεις κοινωνικών φορέων και ατόμων, ουδόλως λήφθηκαν υπόψη σε αυτή την πορεία.

Στις 27 Νοεμβρίου 2023, μία ομάδα πολιτών είχε συνάντηση με τον Γενικό Ελεγκτή, στον οποίο παρουσίασε αναλυτικά τα πιο πάνω και υπέβαλε σχετικό υπόμνημα με τίτλο «Μεταστέγαση του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο χώρο των σχολείων Φανερωμένης». Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, δημοσιοποιούμε αυτό το υπόμνημα και, επίσης, το αποστέλλουμε σε όλους τους εμπλεκομένους (βλέπε χωριστό κείμενο). Σημειώνουμε ότι το υπόμνημα δεν καλύπτει όλες τις πτυχές (εκπαιδευτικές, κοινωνικές, πολεοδομικές, αισθητικές) αλλά μόνο ζητήματα διαδικασιών και διασπάθισης δημόσιου χρήματος, καθώς αυτά μόνο εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή.

Πιο κάτω παραθέτουμε περιληπτικά τα σημαντικότερα, ακολουθώντας τη σειρά με την οποία αναπτύσσονται στο υπόμνημα.

1. ΙΣΤΟΡΙΚΟ

2. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΤΥΧΗ

2α. Η αρχική συμφωνία (22 Απριλίου 2021)

Οι όροι της συμφωνίας μίσθωσης του υφιστάμενου κτιρίου περιλάμβαναν 

2β. Από την ανακαίνιση στην οικοδόμηση νέου κτηρίου

Πουθενά δεν ανακοινώθηκε, ούτε στο Σχέδιο Αναζωογόνησης της Λευκωσίας ούτε αλλού, ότι θα κτιζόταν νέο κτήριο, παρά μόνο αναφέρονταν σε ανακαίνιση και μακροχρόνια μίσθωση του υφιστάμενου. Άρα, παραβιάστηκε το Μνημόνιο Συναντίληψης και τίθεται και το προφανές ερώτημα ποιος θα πληρώσει τα επιπλέον €6 εκατ.

2γ. Ετεροβαρής συμφωνία και ζήτημα ιδιοκτησιακού καθεστώτος

Για τις λεπτομέρειες στο θέμα αυτό παραπέμπουμε στο υπόμνημα, όπου τίθεται και το ερώτημα σε ποιον θα ανήκει το νέο κτήριο.

3. ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

(Υπογράφει η Μερόπη Τσιμίλλη, εκ μέρους της ομάδας που υπέβαλε το υπόμνημα προς τον Γενικό Ελεγκτή) 

Κοινοποίηση : Υπουργό και Υπουργείο Εσωτερικών, Υφυπουργό Πολιτισμού, Πρόεδρο και Μέλη Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕσωτερικώνΠρόεδρο και Μέλη Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Πρόεδρο και Μέλη Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων ΔαπανώνΤμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), Επίτροπο Περιβάλλοντος.