marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Σχολεία Φανερωμένης: Σκανδάλων συνέχεια

Με τίτλο «Ο κύβος ερρίφθη για Φανερωμένη – Αίτηση από Αρχιεπισκοπή για τριώροφο», δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» (https://www.philenews.com/kipros/koinonia/article/1359536/o-kivos-errifthi-gia-faneromeni/ ) στις 29 Ιουλίου 2023, μας πληροφορεί: «Στο παρά πέντε της υποβολής αίτησης που αφορά την έκδοση πολεοδομικής άδειας για ανέγερση νέου κτηρίου τριών ορόφων δίπλα από το σχολείο Φανερωμένης, όπου θα λειτουργήσει η αρχιτεκτονική σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, βρίσκεται η Αρχιεπισκοπή.»

Τέλος Ιουλίου λοιπόν, που σχεδόν όλοι βρίσκονται σε θερινή ραστώνη, και πληροφορούμαστε, και εμείς στο παρά πέντε, ότι «η αίτηση θα κατατεθεί ενώπιον του Τμήματος Πολεοδομίας για εξέταση και έγκριση, κάτι το οποίο επείγει για την Αρχιεπισκοπή αλλά και για το Πανεπιστήμιο, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση εκπνέει το έτος 2026, οπόταν τα χρονοδιαγράμματα είναι ήδη στενά». Το πρώτο που θα πρέπει να θυμίσουμε είναι ότι τα σχολεία της Φανερωμένης είναι κλειστά από το σχολικό έτος 2021-2022. Και το δεύτερο ότι το κράτος, δηλαδή όλοι εμείς οι πολίτες, πληρώνουμε ενοίκιο στην Αρχιεπισκοπή από τότε που υπογράφηκε το πρωτόκολλο (Απρίλιος 2022) και, μάλιστα πληρώσαμε ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ για ενοίκια ποσό πέρα από 1 εκ ευρώ.

Κατά το δημοσίευμα, «Στη διαμόρφωση των σχεδίων τον κύριο λόγο είχε το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου Κύπρου». Αυτό είναι ΨΕΜΑ. Αρχικά, το Πανεπιστήμιο θα αναλάμβανε και την προκήρυξη των προσφορών για την αποκατάσταση του κτηρίου, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος και οι συν αυτώ αποφάσισαν ότι οι διαδικασίες που απαιτούνται για τα έργα του δημόσιου τομέα είναι χρονοβόρες και έκριναν  πιο αποδοτικό να αναλάβει τη διαδικασία η Αρχιεπισκοπή. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια έγιναν από αρχιτέκτονα (μηχανικό όπως προκύπτει από το δημοσίευμα) της Αρχιεπισκοπής. Τον Ιανουάριο 2023 δόθηκαν τα σχέδια στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής, το οποίο εξέφρασε σοβαρότατες αντιρρήσεις, υπέβαλε γραπτές παρατηρήσεις αλλά και σχέδια στο Πανεπιστήμιο και τις Τεχνικές Υπηρεσίες Πανεπιστημίου και Αρχιεπισκοπής, τα οποία καθόλου δεν λήφθηκαν υπόψη.

Το δημοσίευμα γράφει επίσης: «Ο μηχανικός της Αρχιεπισκοπής κ. Στέλιος Γεωργίου ανέφερε στον ‘Φ’ … πως ενημερώθηκε και το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας και γενικά τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Διευκρίνισε, πως επειδή το κτήριο αφορά ανώτατη σχολή, η αίτηση δεν θα εξεταστεί από το Δήμο Λευκωσίας (που είναι πολεοδομική αρχή) αλλά από το Τμήμα Πολεοδομίας… Ο ίδιος ο Δήμος θα εκφέρει επισήμως απόψεις επί των σχεδίων.».

Οι πληροφορίες μας λένε πως το Δημοτικό Συμβούλιο ΔΕΝ ενημερώθηκε. Αν είναι σωστές, καλείται ο Δήμος Λευκωσίας να διαψεύσει τον μηχανικό. Αν είναι λανθασμένες και όντως ο Δήμος ενημερώθηκε, οφείλει να εξηγήσει πώς και πότε ενημερώθηκε, ποιοι ενημερώθηκαν και πώς έκαναν αποδεκτό το προφανές σκάνδαλο.

Διότι πρόκειται για τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο. Όχι μόνο το ίδιο το κλείσιμο των σχολείων, όχι μόνο το ότι συμφωνήθηκε να εισπράττει η Αρχιεπισκοπή ενοίκιο για κτήριο που βρέθηκε στην ιδιοκτησία της με δέσμευση μίσθωσης για 33 χρόνια και αναπροσαρμοζόμενο ενοίκιο αρχίζοντας από €150,000 ετήσια, όχι μόνο διότι πληρώνουμε ενοίκιο από τώρα, όχι μόνο διότι θα πληρώσουμε - κατά 62.5% από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και 37.5% από το κράτος -  την ανακαίνιση του κτηρίου, αλλά και για τα εξής:

Ποτέ δεν ανακοινώθηκε στο «περίφημο» και πολυδιαφημιζόμενο Σχέδιο Αναζωογόνησης της Λευκωσίας ότι θα κτιζόταν κτήριο στην αυλή των σχολείων για τις ανάγκες του Αρχιτεκτονικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κύπρου. «Ανακαίνιση κτηρίου Φανερωμένης» και «μακροχρόνια μίσθωση κτηρίου Φανερωμένης» ανακοίνωσαν τότε, με το πρώτο να πληρώνεται κατά τα ποσοστά που αναφέραμε πιο πάνω.

Το δε συνολικό κόστος για την ανακαίνιση που ανακοινώθηκε τότε ήταν €6 εκατομμύρια. Όπως μας πληροφορεί το δημοσίευμα του ‘Φ’, «Η ανέγερση της νέας οικοδομής αύξησε το αρχικό υπολογισθέν κόστος διαμόρφωσης του κτηρίου Φανερωμένης από περίπου €5-€6 εκ., σε περίπου €12 εκ.». Μας πληροφορεί επίσης πως «Το ποσόν θα καλυφθεί [υπονοώντας ολόκληρο το ποσό] από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Ανεξάρτητα όμως από την κατανομή της δαπάνης, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στόχευε στο να ανακάμψει το κράτος και η κοινωνία, και όχι για να διασπαθίζεται. Αλήθεια, η ΕΕ γνωρίζει ότι διασπαθίζεται και πώς διασπαθίζεται;

Αυτή λοιπόν η ανακαίνιση που θα στοίχιζε €6 εκ., μετατράπηκε υπόγεια σε ανακαίνιση και κτίσιμο νέου κτηρίου, με συνολική δαπάνη €12 εκ.

Η τελευταία – προς το παρόν – προφανής ερώτηση, που δεν τέθηκε μέχρι τώρα εξ όσων γνωρίζουμε, είναι το ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΑΝΗΚΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΤΗΡΙΟ το οποίο θα πληρώσουμε. Οι πληροφορίες μας είναι ότι η αυλή των σχολείων Φανερωμένης, όπου θα κτιστεί το νέο κτήριο, ΔΕΝ ανήκει στην Αρχιεπισκοπή. Το κτήριο θα της ανήκει; Η εύλογη απάντηση είναι πως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ να της ανήκει. Εύλογα λοιπόν, δεν πρόκειται για κτήριο ιδιώτη και, εξίσου εύλογα, θα έπρεπε να είχε γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, πράγμα που δεν έγινε.

Ποιες είναι λοιπόν οι διαδικασίες που τηρήθηκαν; Εμείς καταγγέλλουμε: ΚΑΜΙΑ.  

Μερόπη Τσιμίλλη Μιχαήλ

2 Αυγούστου 2023