Δημοτικές με φόντο το Κυπριακό
Οι πρόσφατες δημοτικές εκλογές έχουν ήδη καταγραφεί σαν οι πιο υποτονικές και αδιάφορες στην ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων. Σε αυτή τη διαπίστωση συνέτειναν μια σειρά από παράγοντες που διαμορφώνουν το γενικό σκηνικό της τελευταίας περιόδου.
- Η παγκόσμια κρίση και οι επιπτώσεις της πάνω στις μάζες τόσο των ανεπτυγμένων όσο και υπό ανάπτυξη χωρών, χωρίς για την ώρα να φαίνεται στον ορίζοντα μια εναλλακτική προοπτική τείνει να επιτείνει το αίσθημα απογοήτευσης που υπάρχει μέσα στις μάζες. Αυτό το αίσθημα επιτείνεται με την ανοδική πορεία που βλέπουμε να έχουν σε μια σειρά χώρες ακροδεξιές καταστάσεις.
- Η κρίση στην Ελλάδα και η διάψευση των ελπίδων που κτίστηκαν μέσα στις μάζες με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, με παράλληλη την κρίση στην Κύπρο και την απογοήτευση που έσπειρε μέσα στις μάζες και ιδιαίτερα αυτές της Αριστεράς που βρέθηκε να διαχειρίζεται την περίοδο της κρίσης και κατάρρευσης της οικονομίας.
- Η κρίση και η πεποίθηση που διαμορφώθηκε μέσα στις συνειδήσεις του κόσμου ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση όπως διαμορφώνεται και καθορίζεται από τα διευθυντήρια των Βρυξελλών, όχι τυχαία οδηγεί σε αποστασιοποίηση από την πολιτική και γενικά τα κοινά, με απαξίωση και από την ίδια τη συμμετοχή στις εκλογικές αναμετρήσεις.
- Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, με κορύφωση τους μέσα στο Δεκέμβρη, επίσης επηρέασαν σημαντικά το όλο πολιτικό σκηνικό στρέφοντας προς τα εκεί την προσοχή και το ενδιαφέρον των μαζών.
Η απογοήτευση και απαξίωση γενικά της εκλογικής διαδικασίας εκφράστηκε και μέσα από την τάση της αποχής στις τελευταίες τρείς εκλογικές αναμετρήσεις. Δημοτικές 2011, αποχή 31%. Βουλευτικές 2016, αποχή 33%. Δημοτικές 2016, αποχή 37,7%.
Παρολαυτά οι δημοτικές, έστω με υποτονικό το εκλογικό κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθησαν και με όλους τους περιορισμούς που έχει ο τοπικός τους χαρακτήρας έδωσαν τα δικά τους μηνύματα και έβγαλαν στην επιφάνεια κάποιες τάσεις που διαμορφώνονται μέσα στη μάζα των ψηφοφόρων.
Η Αριστερά (ΑΚΕΛ) σε αυτές τις εκλογές με τα ποσοστά που πήρε στα δημοτικά συμβούλια, είχε μια άνοδο γύρω στο 3% σε σχέση με τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές (25,67%) που δείχνει ότι βάζει φραγμό στην σαφή υποχώρηση που είχε στα ποσοστά του στις προηγούμενες δύο αναμετρήσεις (δημοτικές 2011 και βουλευτικές του 2016) που στη βάση κάποιων προϋποθέσεων θα μπορούσε να αποτελέσει αφετηρία για ανάκαμψη της. Ο ΔΗΣΥ είχε μικρή άνοδο γύρω στο 1% και το ΔΗΚΟ απλά συγκράτησε τις δυνάμεις του με την ΕΔΕΚ να έχει περαιτέρω υποχώρηση έστω του 1%. Αυτοί που φάνηκε να χάνουν από τα ποσοστά τους είναι εκτός από την ΕΔΕΚ και τα υπόλοιπα μικρά κόμματα παρά το ότι από τη φύση τους αυτές οι εκλογές λόγω τοπικού χαρακτήρα ευνοούν τους μικρούς.
Σε επίπεδο δε δημάρχων η Αριστερά κέρδισε 9 δημαρχίες με δικούς της κομματικούς υποψήφιους και δύο με τη στήριξη της. Αν κέρδιζε τις δημαρχίες της Λεμεσού, του Στροβόλου και της Αμμοχώστου που χάθηκαν για μερικές δεκάδες (μονάδες για Λεμεσό) ψήφους τότε θα μιλούσαμε για θρίαμβο της Αριστεράς και θα την έβαζε σε μια εντελώς διαφορετική τροχιά για την επόμενη περίοδο.
Οι παράγοντες που θα μπορούσαμε να εστιάσουμε ότι συνέτειναν στην σχετική ανάκαμψη της Αριστεράς είναι από τη μια στο ότι η ηγεσία του κόμματος όπως και στις δημοτικές του ΄86 μετά την ήττα των βουλευτικών του ΄86, έτσι και τώρα άφησε την πρωτοβουλία στις τοπικές οργανώσεις. Αν δε οι τοπικές ηγεσίες αφουγκράζονταν καλύτερα τις επιθυμίες των μελών τους (Αθηαίνου, Ύψωνας, Πόλις Χρυσοχούς, Αραδίππου κ.λ.π.) τότε τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμα καλύτερα.
Παρά το ότι κανένας υποψήφιος δήμαρχος δεν είχε στην ατζέντα του το Κυπριακό εκτός από το Σταυρινίδη στη Λευκωσία ο οποίος πέτυχε αρκετά καλό αποτέλεσμα συσπειρώνοντας πέραν του κομματικού ποσοστού, εντούτοις η όλη θετική στάση και πολιτική της ηγεσίας του κόμματος την τελευταία περίοδο σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού, πρέπει να είχε έστω και έμμεσα την αντανάκλαση της σε ότι αφορά το αποτέλεσμα στις τελευταίες εκλογές.
Αν δε ληφθεί υπόψη ότι τους τελευταίους μήνες οι απορριπτικοί του ενδιάμεσου χώρου (μεταξύ ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ) τους τελευταίους μήνες έδωσαν τα ρέστα τους σε μαύρη προπαγάνδα και παραπληροφόρηση σε σχέση με το Κυπριακό, τα αποτελέσματα των Δημοτικών καθόλου δεν τους κολακεύουν ούτε και πρέπει να τους ευχαριστούν. Αντίθετα ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ παρά το ότι κράτησαν ήπιους τόνους και χωρίς να έχουν μπει σε επιθετική διάταξη σε σχέση με το Κυπριακό όχι μονό κράτησαν τις δυνάμεις τους αλλά και τις αύξησαν, που θα μπορούσε να εκληφθεί σαν ένα μικρό δείγμα της δυνατότητας που έχουν τα δυο μεγάλα κόμματα για να δώσουν με αξιώσεις τη μάχη της Λύσης όταν ρίξουν τις δυνάμεις τους με αποφασιστικότητα σε αυτή την κατεύθυνση.
Μάζος
28/11/2016