"Διαμάντια" και αποκαλύψεις απείρου κάλλους (μέρος Α)
Απείρου κάλλους οι απαντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, στις 18 Σεπτεμβρίου, σε σχέση με την απεργία των εκπαιδευτικών. Θα σταθώ σε μερικά από τα ¨διαμάντια" (υπογραμμίσεις δικές μου) και θα επανέλθω στα υπόλοιπα σε άλλο άρθρο μου:
Πρώτο και αχαρακτήριστο: Οι εκπαιδευτικοί αποκλήθηκαν από τον Πρόεδρο "μεταφορείς γνώσεων προς το παιδί"! Ουδέν σχόλιο, γιατί πάμπολλα και προφανή τα σχόλια που θα ανάλυαν αυτή την αθλιότητα.
Δεύτερο και ακατανόητο: Ανάφερε ο Πρόεδρος πως θα μπορούσε να αποφευχθεί η απεργία, "εάν υιοθετούντο τα όσα είχαν συμφωνηθεί με τους συνδικαλιστικές ηγέτες σε τρεις περιπτώσεις, στις 27 Ιουλίου, στις 23 Αυγούστου και στις 6 Σεπτεμβρίου". Ο Πρόεδρος εξακολουθεί να παριστάνει ότι υπήρξαν ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ. Αρνείται να κατανοήσει (γιατί άραγε;) ότι, εκτός από τους εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων, υπάρχουν και ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ, που σημαίνει πως ΚΑΝΕΝΑΣ εκπρόσωπός τους ΔΕΝ μπορεί να συμφωνήσει σε οτιδήποτε αν δεν το μεταφέρει στο Κεντρικό Συμβούλιο, όπου και θα συζητηθεί και θα παρθούν αποφάσεις (συμφωνία, διαφωνίες, τροποποιήσεις). Αυτό είναι θεμελιώδες στα συνδικαλιστικά θέσμια -είναι η αλφαβήτα τους- και οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων και το γνωρίζουν και το σέβονται και το έχουν επανειλημμένα δηλώσει και εξηγήσει. Φαίνεται όμως ότι, ενίοτε, η επανάληψη... δεν είναι μήτηρ μαθήσεως.
Τρίτο και αποκαλυπτικότατο: Είπε ο Πρόεδρος: "Ούτως ή άλλως ο εξορθολογισμός του διδακτικού χρόνου είναι εκ των ων ουκ άνευ... [αυτό αποτελεί] διαπίστωση του Γενικού Ελεγκτή, διεθνών οργανισμών, Διεθνούς Οίκου Αξιολόγησης, ευρωπαϊκών θεσμών κ.ο.κ, είτε ακόμα και του IMF".
Τι ομολογεί ο Πρόεδρος; Ότι συμβουλεύτηκε μόνο οργανισμούς που ΔΕΝ έχουν σχέση με την Παιδεία. Επιπλέον, ξέχασε να αναφέρει την Παγκόσμια Τράπεζα και την έκθεσή της "Teacher Policies in the Republic of Cyprus" η οποία, όπως αναγράφεται στην εισαγωγή της "παρουσιάζει τα ευρήματα μιας ανασκόπησης της εκπαιδευτικής πολιτικής στην Κύπρο που διεξήχθη σε ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού" ("This report presents the findings of a review of teacher policies in Cyprus conducted by the World Bank in close collaboration with theMinistry of Education and Culture (MoEC)"). Και την "ξέχασε" για δύο λόγους:
Πρώτον, γιατί είναι σαφές πως, σε αυτή τη "στενή συνεργασία", η κυβέρνηση του Αναστασιάδη ουσιαστικά χειραγώγησε τα ευρήματα (όπως και για τις περισσότερες επιταγές των άλλων "ευρωπαϊκών θεσμών" - βλ. Τρόικα) και, δεύτερο, γιατί αυτή η έκθεση παραδόθηκε στις 28 Μαρτίου 2014 - μάλλον ταυτόχρονα με εκείνη του ΔΝΤ (IMF).
Πριν τέσσερα λοιπόν χρόνια, ένα μόλις χρόνο μετά την αποφράδα μέρα της πρώτης εκλογής Αναστασιάδη, είχαν ήδη δρομολογήσει τον "εξορθολογισμό" της εκπαίδευσης και τον αποκρύψανε στα συρτάρια, όπως κάνανε και με άλλες μεθοδεύσεις που θα μας σερβίρουν σιγά-σιγά για να ολοκληρώσουν την εξάλειψη κάθε δημόσιου τομέα και τη εξαθλίωση κάθε κοινωνικού αγαθού. ΑΝ ΒΕBΑΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ.
Μερόπη Τσιμίλλη-Μιχαήλ
20 Σεπτεμβρίου 2018