marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Το κράτος του Ισραήλ

Σε νέα επίπεδα…η βαρβαρότητα και η ανοχή

Βομβητές, κινητά και walkie talkie που κρατούσαν στα χέρια τους χιλιάδες άνθρωποι, τα οποία ήταν παγιδευμένα με εκρηκτικά από το κράτος τρομοκράτη, οδήγησαν σε χιλιάδες τραυματίες -πάνω από τρεις χιλιάδες- ανάμεσά τους και μικρά παιδιά. Αλλά και νεκρούς των οποίων ο αριθμός αυξάνει συνεχώς από την Τρίτη, την μέρα της πρώτης επίθεσης. Και θα συνεχίσει να αυξάνει καθώς οι τραυματισμοί είναι πολύ σοβαροί. Αλλά και όσοι γλυτώσουν τη ζωή τους θα έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρές και επώδυνες αναπηρίες.

Το BBC αλλά και άλλες πηγές, αναφέρθηκαν στα όσα είπε ο Οφθαλμίατρος Καθηγητής Elias Warrak, που σε μια νύκτα αφαίρεσε περισσότερα μάτια από ότι σε όλη του την καριέρα:

«’Ήταν πολύ σκληρό. Οι περισσότεροι από τους τραυματίες ήταν νέοι άνθρωποι στα είκοσι τους και σε κάποιες περιπτώσεις αναγκάστηκα να αφαιρέσω και τα δύο μάτια. Σε όλη μου την ζωή δεν είχα δει σκηνές παρόμοιες με αυτές που είδα χθες».

Ο σύγχρονος πολιτισμός συνεχίζει να αναδεικνύει το αποκρουστικό πρόσωπο του. Δεν καταδίκασε έστω και με πλαδαρό τρόπο το νέο έγκλημα και το μόνο που μπόρεσαν να αρθρώσουν οι πολιτικές ηγεσίες ΕΕ, ΗΠΑ και η χορωδία γύρω τους, στην οποία συμμετέχουν και η ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση, είναι η έκκληση για «αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές». Με τους πιο «σκληρούς» να απευθύνουν στο Ισραήλ έκκληση για σύνεση.

Και όμως, αυτό που έγινε είναι φοβερό και παραβιάζει ακόμα περισσότερο τους όρους διεξαγωγής των πολεμικών επιχειρήσεων που έτσι και αλλιώς βρίσκονται στα επίπεδα της βαρβαρότητας. Είχαμε την ναρκοθέτηση συσκευών καθημερινής χρήσης, συσκευών που κουβαλούν οι άνθρωποι μαζί τους. Με όλες τις πιθανότητες αυτές να εκραγούν οπουδήποτε, σκοτώνοντας μαζικά εντελώς άσχετους με τους στόχους του Ισραήλ -όπως και έγινε σε κάποιες περιπτώσεις- σε λεωφορεία, αεροπλάνα, ουρές σε υπεραγορές. 

Ούτε πάνω σε αυτό είχαμε κάποια τοποθέτηση από τους πολιτικούς ηγέτες του δυτικού πολιτισμού -τι μπορεί όμως κάποιος να αναμένει από αυτούς που επέτρεψαν την σφαγή 45 σχεδόν  χιλιάδων Παλαιστινίων, οι περισσότεροι από του οποίους είναι παιδιά και γυναίκες και ανέχονται ως κάτι κανονικό τις καθημερινές αναφορές στα ΜΜΕ για 10, ή 20, ή 50 ή πολύ περισσότερους νεκρούς από κτυπήματα σε σχολεία, νοσοκομεία, συνοικισμούς. 

Από τον «ανεξήγητο» πανέξυπνο τρόπο με τον οποίο οι «προικισμένοι» Ισραηλινοί κατάφεραν να διεισδύσουν στην τεχνολογία των μέσων επικοινωνίας του Λιβάνου, τελικά προσγειωθήκαμε στην πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από παρέμβαση στην εφοδιαστική αλυσίδα, κλοπή παραγγελίας βομβητών και τοποθέτησης εκρηκτικών σε αυτούς. 

Ακόμα και αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν στην εφημερίδα New York Times ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κατάφεραν να παγιδεύουν με μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης βομβητές που αγόρασε το λιβανικό κίνημα Χεζμπολάχ από την Ταιβάν.

Και όταν στις 13.30μμ της Τρίτης, μήνυμα που έμοιαζε να εστάλη από την ηγεσία της Χεζμπολάχ έφθασε στις συσκευές, τις έκανε να ηχήσουν για αρκετά δευτερόλεπτα, πυροδοτώντας τα εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί στις συσκευές. 

Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου κάλεσε τα ΗΕ  να πάρουν μια «σταθερή στάση» ενάντια στο Ισραήλ μια και «η αποτροπή της ισραηλινής επιθετικότητας δεν είναι απλά για το καλό του Λιβάνου αλλά της ανθρωπότητας»

Πραγματικά μπροστά και στην εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και στην άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού, και στην υιοθέτηση από την παραδοσιακή δεξιά της φρασεολογίας και πολιτικής της ακροδεξιάς, το παράδειγμα των ισραηλινών ναζιστικών εγκλημάτων θα είναι εκεί για να προσελκύει ολοένα και πιο πρόθυμους μιμητές.

Η Χεζμπολάχ είναι μια Σιίτικη οργάνωση που από τους πολιτισμένους δυτικούς συγκαταλέγεται στις τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ το κράτος /δολοφόνος του Ισραήλ όχι. Έχει μια πολύ ισχυρή στρατιωτική μηχανή αλλά είναι και κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον Λίβανο έχοντας τεράστια στήριξη από τους Σιίτες. Ακόμα και το CNN  ανάφερε ότι οι αντάρτικες τακτικές της Χεζμπολάχ, που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της 18χρονης κατοχής του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο, από το 1982 μέχρι το 2000, την έχουν καταστήσει άπιαστο εχθρό. Είναι η μόνη δύναμη που νίκησε τον στρατό του Ισραήλ και τον έσπρωξε έξω από τον νότιο Λίβανο.

Με τις επιθέσεις όμως της τελευταίας εβδομάδας σίγουρα η Χεσμπολάχ υπέστει ένα σοβαρό πλήγμα. Το πόσο είναι αυτό θα φανεί, αλλά με κανένα τρόπο δεν πρέπει ο στόχος του Ισραήλ για συντριπτική νίκη να θεωρείται εύκολος ή έστω και εφικτός.

Οι υβριδικές επιθέσεις των ισραηλινών την εβδομάδα που πέρασε, φαίνεται ότι σχεδιάζονταν για χρόνια, όπως δείχνουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία. Οι Ισραηλινοί δεν τόλμησαν να τα βάλουν απευθείας με την λιβανέζικη οργάνωση και περιμέναν να τη σακατέψουν όσο μπορούσαν για να ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς μετά την Τετάρτη, την δεύτερη μέρα της υβριδικής επίθεσης, μεταφέρθηκε το κέντρο βάρους των Ισραηλινών από την Γάζα στον Νότιο Λίβανο. 

Η Χεσμπολάχ και οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, από την Πέμπτη κιόλας ορκίστηκαν εκδίκηση.

Το καίριο όμως ζήτημα είναι ότι όση ζημιά και να μπορούσαν να κάνουν αυτές οι ομάδες και αυτά τα κράτη στο Ισραήλ και τους ιμπεριαλιστές, το αιματοκύλισμα δεν θα σταματήσει ποτέ και η Παλαιστίνη θα παραμένει χωρίς κράτος όσο τα εθνικά μέτωπα δεν αντικαθίστανται από ταξικά μέτωπα. Μέτωπα που να μπορούν να ενώσουν δυνάμεις από διαφορετικά έθνη στον αγώνα για απαλλαγή  από τους καπιταλιστές και ιμπεριαλιστές για να μπορέσει η ειρήνη να στεριώσει.

Σωτήρης Βλάχος

21 Σεπτεμβρίου 2024