marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Ευρωεκλογές στην Ελλάδα

Η Αποχή και η Έλλειψη Ελπίδας Καταγράφουν Ιστορικά Ρεκόρ

του Σωτήρη Βλάχου

Η αποχή έκανε ρεκόρ όλων των εποχών. Από τις 9.814.685 εγγεγραμμένους, οι 5.752.593 ψηφοφόροι αποφάσισαν να μην πάνε να ψηφίσουν – ψήφισαν μόλις οι 4,062,092.

Ο Μητσοτάκης έχει συντριβεί. Δεν είναι απλά το ότι το 41% έγινε 28%. Ο δείκτης στάθηκε στο 28% λόγω της τεράστιας αποχής. Η πραγματική εικόνα είναι ότι οι μισοί από αυτούς που ψήφισαν τη ΝΔ το 2023, δεν την ψήφισαν τώρα, δηλ. ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Το 2023 την ψήφισαν 2,115 εκατομμύρια,  ενώ προχθές 1,155. Ακόμα πιο ενδεικτικό της πραγματικής κατάστασης είναι ότι οι 1,125 εκατομμύρια που ψήφισαν ΝΔ, αποτελούν το 11,5% του συνόλου των ψηφοφόρων. Έχουμε λοιπόν μια κυβέρνηση του 11,5%. Με ένα τραγικό όμως τρόπο, το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από αυτούς που ψήφισαν Σύριζα και ΠΑΣΟΚ μαζί.

Μέσα σε αυτή την κατάρρευση της ΝΔ, ο Μητσοτάκης, σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg, δήλωσε με αρκετή ικανοποίηση ότι,

«Παραμένουμε η κυρίαρχη δύναμη στη χώρα...Αποφύγαμε την ήττα και είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα».

Τόσο έχει γίνει η πολιτική γι’ αυτούς τρόπος εξαπάτησης του λαού, που ο Μητσοτάκης έκανε ανασχηματισμό.  Λες και φταίνε οι υπουργοί που έκαναν κάτι άλλο από αυτό που ο Μητσοτάκης και οι Έλληνες καπιταλιστές ήθελαν.  Τόσο επαίσχυντος όμως είναι αυτός ο ανασχηματισμός, που υπουργοποιήθηκαν 8 μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών.

Η Μαρία Καρυστιανού, η μάνα των Τεμπών, ανάφερε:  

«Όχι ένα, όχι δύο, όχι τρία, οκτώ μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής των Τεμπών αριθμεί το υπουργικό συμβούλιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι αποφάσισε να επιβραβεύσει τα μέλη της Εξεταστικής με μια θέση στην κυβέρνηση.»

«Στηρίζεται και επιβραβεύεται η διαφθορά μετά βαΐων και κλάδων! Όμως @kyriakosMetsot2 τα αίσχη που έχετε διαπράξει, με κυρίαρχο αυτό της εξύβρισης των νεκρών μας, έχει πυροδοτήσει την οργή στην καρδιά κάθε Ελληνίδας, κάθε Έλληνα.»

Ήττα για το ελληνικό κίνημα αποτελεί και το γεγονός ότι τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ αθροίζουν σχεδόν το 20% των ψήφων. Ανάμεσα σε αυτά κυριαρχεί η Ελληνική Λύση που διπλασίασε τις έδρες της.

Ο σημερινός ηγέτης του Σύριζα εκτίμησε ότι από τις Ευρωεκλογές «ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πιο δυνατός». Ο Σύριζα έχασε 337 χιλιάδες ψήφους από αυτούς που πήρε πέρσι ο Τσίπρας και που τους θεώρησε τέτοια ήττα, ώστε παραιτήθηκε. Mε 337 χιλιάδες ψήφους πιο κάτω, o σημερινός ηγέτης θεωρεί ότι ο Σύριζα βγήκε πιο δυνατός. Δήλωσε επίσης ότι, «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, και ο πρόεδρός του είναι εδώ, και δεν πάμε πουθενά μέχρι να αλλάξουμε τη χώρα». Αλλά και ότι «έχουμε δημιουργήσει τη βάση μιας κοινωνικής αντεπίθεσης». Τι να πει κανείς;

Και το ΠΑΣΟΚ έχασε ψήφους παρά τη μικρή αύξηση των ποσοστών του λόγω της αποχής ρεκόρ. 109 χιλιάδες έχασε σε σχέση με τις εκλογές του προηγούμενου χρόνου.  Η μάχη όλη για το ΠΑΣΟΚ ήταν να βγει δεύτερο κόμμα, κάτι που απέτυχε να κάνει. Ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ αμφισβητείται τώρα από όλες τις πλευρές, χωρίς να έχουμε όμως υπόψη μας τι αλλαγές ζητούν αυτοί που τον αμφισβητούν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Το όλο ζήτημα καταλήγει να είναι ότι ο Ανδρουλάκης δεν είναι ίσως αρκετά ηγέτης όπως οι ίδιοι. Τι προγράμματα και τι αριστερές πολιτικές να συζητούμε τώρα…

Το ΚΚΕ επίσης έχασε 33,5 χιλιάδες ψήφους σε σχέση με πέρσι, παρά την αύξηση των ποσοστών του. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα της αριστεράς που αναδεικνύει ότι πίσω από τα δεινά της Ελλάδας αλλά και της ανθρωπότητας βρίσκεται η σημερινή ταξική κοινωνία. Και που διαπαιδαγωγεί ανθρώπους έτοιμους να προχωρήσουν με αυτοθυσία για αλλαγή του συστήματος. Αλλά δυστυχώς εδώ τελειώνει η ιστορία. «Οι συνθήκες δεν είναι ώριμες», αποτελεί το μοτίβο. Μόνο που η άνοδος της ακροδεξιάς παντού δείχνει ότι οι συνθήκες όχι μόνο είναι ώριμες, αλλά αρχίζουν να δείχνουν έντονα τα σημάδια σαπίλας και να περιορίζουν σημαντικά τον χρόνο μέσα στον οποίο μπορεί να υπάρξει αντίδραση. 

Στην καμπάνια του το ΚΚΕ ανάφερε μεταξύ άλλων:

«Η ΕΕ είναι «µια μεγάλη οικογένεια» μεγάλων μονοπωλίων, αστικών κυβερνήσεων και κοµµάτων ενάντια στα δικαιώματα των λαών».

«Η ΕΕ υπάρχει και λειτουργεί για τα κέρδη των καπιταλιστών».

«Η ΕΕ είναι συµµαχία των μονοπωλίων, διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση, αντίπαλος των λαών και δεν µπορεί να αλλάξει προς όφελός τους!»

Σωστά όλα αυτά. Μόνο που αυτά τα χαρακτηριστικά της ΕΕ, της καπιταλιστικής ΕΕ, είναι και χαρακτηριστικά της καπιταλιστικής Ελλάδας.  Αντί το ΚΚΕ να καλεί για αγώνα για σοσιαλιστική αλλαγή στην Ευρώπη και να απευθύνεται στους λαούς της Ευρώπης με στόχο να πείσει για την ανάγκη κοινών αγώνων, καλεί για έξοδο από αυτήν και «επιστροφή» στην Ελλάδα. Και μάλιστα όχι σε μια Ελλάδα που θα αγωνιστούν να την κάνουν σοσιαλιστική -οι συνθήκες δεν είναι ώριμες- αλλά σε μια καπιταλιστική Ελλάδα που… είναι καλύτερη από την καπιταλιστική ΕΕ.

Παρά την αύξηση των ποσοστών της και η Πλεύση Ελευθερίας έχασε σε ψηφοφόρους.  Βασικά μόνο ο Βελόπουλος στα δεξιά της ΝΔ είχε αύξηση στον αριθμό αυτών που τον ψήφισαν.

Μέσα από τη συνολική κατάρρευση της αριστεράς, βγαίνουν οι ίδιοι που έχουν την ευθύνη γι’ αυτό το γεγονός, ή τουλάχιστον πολλοί από αυτούς και καλούν για ενότητα της αριστεράς. Σε αυτούς και η Νέα Αριστερά που διασπάστηκε από τον Σύριζα για λόγους που… δεν μάθαμε ακόμα και όταν έφτιαξαν το νέο τους κόμμα.

Σωτήρης Βλάχος

22 Ιουνίου 2024