marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ: ΑΜΕΣΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Πολλές δικαιολογίες – Μια η ουσία 

Πολλές δικαιολογίες και εξηγήσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων ακούστηκαν τις μέρες μετά τις εκλογές από μέρους στελεχών της κυβέρνησης αλλά και όλων των άλλων αριστερών κομμάτων και σχηματισμών. Η ουσία όμως παραμένει μια. Η κυβέρνηση Σύριζα διαχειρίζεται μια κοινωνία σε βαθιά κρίση που ελάχιστοι πιστεύουν ότι έχει αναχαιτισθεί, και η υπόλοιπη αριστερά απέτυχε παταγωδώς να πείσει ότι έχει κάτι να προτείνει.   

Ήττα μέχρι συντριβή όλης της αριστεράς

Σε ένα σκηνικό όπου το οικονομικό σύστημα του οποίου η Νέα Δημοκρατία είναι ο αδιαμφισβήτητος εκφραστής βρίσκεται σε βαθειά κρίση, σε αυτό το σκηνικό η Νέα Δημοκρατία απειλεί να επανέλθει στην εξουσία ως σωτήρας.

Ότι και να ακουστεί, ότι και να ειπωθεί από μέρους της κυβέρνησης, δεν μπορεί να κρυφτεί το γεγονός ότι ο κυρίαρχος παράγοντας πίσω από αυτή την εξέλιξη, είναι η δική της αποτυχία να αντιμετωπίσει την κρίση.

Βεβαίως και τα ΜΜΕ ήταν εχθρικά, βεβαίως και η δημοσιογραφία, πανίσχυροι μηχανισμοί του κράτους, το παρακράτος και τα μεγάλα οικονομικά κέντρα δούλεψαν ενάντια στην κυβέρνηση Σύριζα.

Ήταν όμως αυτοί οι ίδιοι μηχανισμοί που δούλεψαν ενάντια στην εκλογή Σύριζα και το 2015, που πολέμησαν με κάθε μέσο ενάντια στο Όχι του δημοψηφίσματος για να πάρουν την εκπληκτική απάντηση του 62% της κοινωνίας, σε συνθήκες πολιορκίας της ελληνικής οικονομίας από το συνασπισμένο ευρωπαϊκό και ελληνικό κεφάλαιο.

Ήταν αυτοί οι ίδιο μηχανισμοί που απέτυχαν παταγωδώς τότε, όταν υπήρχε ελπίδα, καταδεικνύοντας πάνω από όλα τους περιορισμούς αυτών των μηχανισμών όταν ο λαός πιστέψει και κινητοποιηθεί.

Τα εκλογικά αποτελέσματα αποτελούν ήττα και για όλη την υπόλοιπη αριστερά. Αποτελούν ήττα για το ΚΚΕ που σε συνθήκες αμφισβήτησης της πολιτικής της κυβέρνησης Σύριζα όχι μόνο δεν αύξησε στο ελάχιστο τα ποσοστά του, αλλά σημείωσε μείωση. Αποτελούν συντριβή για όλους τους άλλους χώρους που διαχωρίστηκαν από τον Σύριζα μετά στην συνθηκολόγηση του. Με εξαίρεση το ΜέΡα του Βαρουφάκη, εξαφανίστηκαν από τον εκλογικό χάρτη.

Τα εκλογικά αποτελέσματα αποτελούν επίσης καταδίκη όλων των σχηματισμών που αναφέρονται στο όνομα του μαρξισμού. Εκτός της ζωής του κινήματος και με προγράμματα που έτσι και αλλιώς αδυνατούν να δεθούν με αυτό, καταδικάστηκαν ξανά στο περιθώριο.

Πια τα άμεσα καθήκοντα

Η εργατική τάξη της Ελλάδας, ο πολύς κόσμος βρίσκονται μπροστά στην δυνατότητα μιας νίκης της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εκλογές, που θα σήμαινε απότομη χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης σε όλα τα επίπεδα.

Μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέσα σε συνθήκες βαθιάς απογοήτευσης από την κυβέρνηση Σύριζα και ήττας κάθε σχηματισμού που τοποθετεί εαυτόν στην αριστερά, θα είχε τη δυνατότητα να επιτεθεί σε όλα τα επίπεδα, θα προσπαθούσε να συντρίψει όσα περισσότερα μπορούσε από ότι θεωρείται κεκτημένο δικαίωμα στη ζωή.

Παρόλη την ήττα του ο Σύριζα παραμένει όχι μόνο το κατ εξοχήν κόμμα της εργατικής τάξης, αλλά ο μοναδικός σχεδόν χώρος στον οποίο αυτή είναι συσπειρωμένη.

Έτσι, η αναχαίτιση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από τον Σύριζα.

Η εντελώς δικαιολογημένη απογοήτευση του κόσμου που τον έφερε στην εξουσία και εκείνου του εκπληκτικού 62% που τον στήριξε στην σύγκρουση του με τους καπιταλιστικούς θεσμούς της Ευρώπης, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Σε αυτό πολύ σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει και η ηγεσία Σύριζα, εξαγγέλλοντας από τώρα μια μεγάλης διάρκειας ανοικτή συζήτηση μέσα στον Σύριζα για εκτίμηση όλων των λόγων που οδήγησαν στις σημερινές εξελίξεις, εξήγηση των λόγων εγκατάλειψης του προ συνθηκολόγησης προγράμματος και σχεδιασμό του επόμενου βήματος.

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αναχαιτιστεί τώρα με μια κινητοποίηση που θα έχει αιχμή του Δόρατος την απειλή που αποτελεί η Νέα Δημοκρατία και τη δέσμευση για βαθιά ανασκόπηση της κυβερνητικής πολιτικής. Και μπορεί να αναχαιτισθεί μακρόχρονα με επαναυιοθέτηση του ριζοσπαστικού, διεθνιστικού προγράμματος Σύριζα.

Σωτήρης Βλάχος

2 Ιουνίου 2019