marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

ΣΚΑΝΔΑΛΟ NOVARTIS

Πολλά σκάνδαλα σε ένα πακέτο

Πολλά σκάνδαλα σε ένα πακέτο είναι η υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis. Με κύριο πια ότι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, Άδωνης Γεωργιάδης και άλλοι, κάνουν οτιδήποτε για δημιουργία ξανά εμφυλιοπολεμικού κλίματος –ανάλογου της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στόχος είναι να τρομοκρατήσουν πιθανούς μάρτυρες, την ίδια την κοινωνία, δημιουργώντας ταυτόχρονα κλίμα στο οποίο ολοένα και περισσότερο θα είναι δυνατή μια πολιτική εκτροπή.

 

Οι μόνες μέθοδοι που γνωρίζουν όταν τα πράγματα φτάνουν στα άκρα

«Σήμερα, καταθέτω μήνυση κατά του Πρωθυπουργού. Γιατί με δική του ευθύνη στήνεται μια άθλια σκευωρία. Είναι τόσο κακοστημένη, που καταρρέει από μόνη της. Οι κατηγορίες “φωνάζουν από μακριά” ότι είναι πέρα για πέρα συκοφαντίες…» ( ο πρώην πρωθυπουργός , Φεβρουάριος 2018)

Η «σκευωρία» όμως δεν πέφτει από μόνη της. Κάτι που ο πρώην πρωθυπουργός ήξερε, παρά τις δηλώσεις του. Για αυτό και από την αρχή ξεκίνησε, σε συντονισμό με την υπόλοιπη ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, εκστρατεία τρομοκράτησης πιθανών μαρτύρων, εισαγγελέων, της ίδιας της κοινωνίας για να μη τολμήσει κάποιος ξανά. Με αποκορύφωμα την απειλή ότι όταν η Νέα Δημοκρατία έλθει στην εξουσία θα παραπέμψει «σκευωρούς» για εσχάτη προδοσία (Άδωνης Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας)

Τέτοιες διαστάσεις πήρε η επιχείρηση τρομοκράτησης που το ίδιο το εισαγγελικό σώμα έβγαλε ανακοίνωση ότι, «Πρόσφατες τοποθετήσεις πολιτικών προσώπων που προσβλητικά στρέφονται κατά των εισαγγελικών λειτουργών που διαβίβασαν στη Βουλή με τη νόμιμη διαδικασία και προς διερεύνηση αξιόποινων πράξεων τη σχετική δικογραφία που αφορά την υπόθεση Novartis , χαρακτηρίζοντάς τους επίορκους, διαπράττουν το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας». (Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος)

Στο κλίμα τρομοκράτησης της κοινωνίας, στο κλίμα ότι «ο εμπνευστής και ηθικός αυτουργός της σκευωρίας» αλλά και της κατασκευής  «ψευδομαρτύρων» και εντεταλμένων δικαστικών λειτουργών είναι η κυβέρνηση, συμμετείχαν όλη αυτή την περίοδο και ΜΜΕ και δημοσιογράφοι. Που έχουν αποφασίσει ήδη ότι διωκόμενοι και ύποπτοι είναι αθώοι και ένοχοι είναι αυτοί που στηρίζουν την ερευνητική διαδικασία. «Όλοι, ‘μαζί και ταυτοχρόνως’, το μόνο που έχουν να πουν για το σκάνδαλο Novartis είναι ότι ‘οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν’…»

«Εννοούν τους υπευθύνους για το σκάνδαλο; Όχι, εννοούν τους υπόχρεους για τη διερεύνησή του. Κάποιος μάλιστα ισχυρίσθηκε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές και να σχηματιστεί αμέσως κυβέρνηση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ για μην… αθωωθεί ο Σύριζα για τη Νοβάρτις. Θα τρελαθούμε».

«Δεν έχει ξαναγίνει. Η Δικαιοσύνη ερευνά με ιδιαίτερη προσοχή και σχολαστικότητα μια δυσώδη υπόθεση και βρίσκεται απειλούμενη από τους … ερευνώμενους και τους φίλους τους» (Γ Λακόπουλος,  Ανοικτό Παράθυρο)

«Όλα για την Ελλάδα»

Ιδιαίτερης σημασίας είναι επίσης το γεγονός ότι, και αυτή τη φορά, αυτοί που κάνουν την επίθεση τρομοκράτησης, που δημιουργούν εμφυλιοπολεμικό κλίμα, επικαλούνται απειλές που αντιμετωπίζει η πατρίδα και διατυπώνουν την αγωνία τους να… μην διασπαστεί ο Ελληνικός λαός.

«Την ώρα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και απειλές, προσπαθούν με ψέματα να σπιλώσουν τους αντιπάλους τους, διχάζοντας τον Ελληνικό λαό…»( ο πρώην πρωθυπουργός, Φεβρουάριος 2018)

Σε συνθήκες που ο Έλληνας εργαζόμενος , τα σπίτια και οι δυνατότητες του για επιβίωση κινδυνεύουν περισσότερο από την Ελλάδα των ιδιωτικών τραπεζών και την ασυδοσία των πολιτικών τους εκπροσώπων παρά από οποιονδήποτε άλλον, η όξυνση του εθνικισμού και η επίκληση εθνικών κινδύνων θα αποτελεί το πιο δυνατό όπλο της δεξιάς.

Όπως μιλούσαν για προδοσία στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έτσι και τώρα μιλούν για τη «σκευωρία» που έστησαν οι «προδότες» εναντίον άμεπτων πολιτικών.

Η εκστρατεία τρομοκρατίας με στόχο την προστασία ειδικά των πρωτοκλασάτων της δεξιάς, των καθαρόαιμων εκπροσώπων του σημερινού πολιτικού και οικονομικού οικοδομήματος, προστιθέμενη στο κλίμα για τους προδότες των Πρεσπών, κτίζει επίσης κλίμα που μια πολιτική εκτροπή θα είναι δυνατή.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, με πρωταγωνιστή δημιουργό τη Νέα Δημοκρατία, ο πρόεδρος της, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο PBS μόλις προχθές, ανάφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει συστηματικά τους δημοκρατικούς θεσμούς, παρεμβαίνει στην ελευθερία του Τύπου και στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, και κάνει ακριβώς το ίδιο με τους ανεξάρτητους θεσμούς και τις ανεξάρτητες αρχές».

«Σήμερα στην Ελλάδα δεν κρίνεται απλά το μέλλον της οικονομίας, αλλά το μέλλον της δημοκρατίας μας».

Δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να σκιαγραφήσει μεγαλύτερη ξετσιπωσιά.

Ο μύθος της εξυγίανσης από τους «ανεξάρτητους» θεσμούς

Η Ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά στην προσπάθεια διαλεύκανσης ενός σκανδάλου ιδιωτικής φαρμακευτικής εταιρείας που για να διατηρήσει τους τζίρους δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν δίσταζε να εξαγοράζει όποιον και ότι μπορούσε. Πόσες όμως τέτοιες υπάρχουν; Ή καλύτερα, πόσες υπάρχουν, αν υπάρχουν, ειδικά αυτού του μεγέθους, που δεν εφαρμόζουν αυτές ακριβώς τις μεθόδους;

Όταν το διακύβευα είναι δισεκατομμύρια, η πρακτική θα είναι η εξαγορά δικαστικών αλλά και οποιουδήποτε άλλου σε θέση να επηρεάζει αποφάσεις. Και όπου η εξαγορά δεν λειτουργεί θα υπάρχει ως επιπρόσθετο όπλο η απειλή εναντίον της ζωής τους αλλά και των μελών της οικογένειας τους.

Πόσο ρεαλιστική δυνατότητα μπορεί να θεωρηθεί η αντιμετώπιση της διαφθοράς μέσα στα πλαίσια των σημερινών οικονομικών σχέσεων;

Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα, η «ανεξαρτησία» των θεσμών, που παρουσιάζεται ως ικανή προϋπόθεση για ύπαρξη δικαιοσύνης, μετατρέπεται σε παραμύθι για να αποκοιμίζετε ο λαός.

Κρίση και αναπόφευκτη πολιτική εκτροπή

Για ακόμα μια φορά η δεξιά δεν αφήνει αμφιβολίες ότι είναι έτοιμη να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα, σε πολιτική εκτροπή, για να προστατέψει τα στελέχη της αλλά και τα τεράστια ιδιωτικά συμφέροντα. Εκεί οδηγούνται τα πράγματα. Και η κυβέρνηση Σύριζα θα μπορούσε να αποτρέψει μακρόχρονα αυτή την εξέλιξη μόνο αν είχε με το μέρος της ένα λαό που θα ήταν διατεθειμένος για τις πιο μεγάλες κινητοποιήσεις και θυσίες για να την υπερασπιστεί, μόνο αν μπορούσε να βγάλει αυτό το λαό από μιζέρια και δυστυχία στην οποία τον σπρώχνει η κρίση. Κάτι που ξεφεύγει όμως των δυνατοτήτων της μετά την συνθηκολόγηση της με τους θεσμούς και το σύστημα που και η ίδια θεωρούσε υπεύθυνους για την κρίση.

Την ίδια στιγμή που τόσο υποκριτικά η δεξιά μιλά για την ανεξαρτησία των θεσμών, απειλώντας τους ταυτόχρονα, και για τις δυνατότητες εξυγίανσης μέσα στο σημερινό πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο, αυτή την ίδια ώρα και η κυβέρνηση Σύριζα καλλιεργεί την αυταπάτη για εξυγίανση μέσα από τους θεσμούς.

Αυτή την αυταπάτη καλλιέργησε για ακόμα μια φορά και ο πρωθυπουργός όταν σε συγκέντρωση προχθές στην Καλαμάτα, επανέλαβε ότι θα αφήσει απερίσπαστη τη δικαιοσύνη να καθαρίσει την κατάσταση.

Η εγκατάλειψη από την κυβέρνηση Σύριζα της μάχης που ξεκίνησε για αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη, έχει τις επιπτώσεις της σε όλα τα επίπεδα. Η πολιτική μάχη της αριστεράς που θα μπορούσε να δοθεί πανευρωπαϊκά για αντιμετώπιση της κρίσης, για πάταξη της διαφθοράς, μέσα από την κρατική ιδιοκτησία του τραπεζικού συστήματος, των φαρμακευτικών εταιρειών και άλλων μονοπωλίων, αντικαταστάθηκε από την μάχη των «ανεξάρτητων» θεσμών.

Δεν τόλμησε η κυβέρνηση Σύριζα και αναγκάζεται να παίζει στο γήπεδο της δεξιάς, με τους δικούς της κανόνες, προδιαγράφοντας μόνο την ήττα της.

Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι οι απειλές Σαμαρά, Γεωργιάδη αλλά και ολόκληρου του μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας στηρίζονται πάνω σε πολύ στερεή βάση. Το παρακράτος, βαθύ κράτος ή όπως αλλιώς ονομάζεται, που η ελληνική κοινωνία ένοιωσε στο πετσί της για δεκαετίας μετά τον εμφύλιο, είναι δικά τους και θα δουλέψουν για συγκάλυψη γεγονότων και προάσπιση τους μέχρι το τέλος.

Χωρίς να αποκλείεται η τελική καταδίκη κάποιων τελικά, που είναι ιδιαίτερα απίθανο να είναι πρωτοκλασάτοι, είναι πολύ πιο πιθανό το ξεδόντιασμα και ο διασυρμός ανθρώπων που πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια δίωξης τους, όπως για παράδειγμα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, που πίστεψε ότι μπορεί ατομικά, μέσα στα πλαίσια επικυριαρχίας των σημερινών οικονομικών και πολιτικών θεσμών, να επιφέρει την κάθαρση.

Αν η ίδια η βάση του Σύριζα δεν πετύχει επανακόλληση με τις πιο ριζοσπαστικές παραδώσεις του κόμματος της, πολύ πιθανή είναι και η πραγματοποίηση της απειλής για παραπομπές για εσχάτη προδοσία ακόμα και του πρωθυπουργού, όταν στην εξαντλημένη από την κρίση κοινωνία, δεν θα υπάρχουν δυνάμεις για να τον υπερασπιστούν.

Σωτήρης Βλάχος

20 Απριλίου 2019