marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

«Αποτεφρωτήριο ψυχών»

Ένας νεκρός και οκτώ τραυματίες στο ψυχιατρείο Κορυδαλλού στα πρόσφατα επεισόδια.

«Η φυλακή ήταν, είναι και θα είναι ένα χώρος όπου αναπόφευκτα δημιουργούνται εστίες παραβατικότητας», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, απαλλάσσοντας την κυβέρνηση από κάθε ευθύνη.

«Η παντελής ανυπαρξία του Κράτους έχει οδηγήσει τα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα σε μία πρωτοφανή κατάσταση όπου επικρατεί η ασυδοσία και ο νόμος της ζούγκλας», απάντησε η Νέα Δημοκρατία. Ασυδοσία λοιπόν που οδηγεί στο νόμο της ζούγκλας, ως αποτέλεσμα της ανυπαρξίας κράτους αποφασισμένου να τα βάλει με τους «εγκληματίες» -αυτό είναι το μήνυμα.

Για «Αποτεφρωτήριο ψυχών» μιλά έκθεση από την «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων», μόλιςτου περασμένου Οκτώβρη. Και για «τραγικές συνθήκες που επικρατούν ανάμεσα στους 234 ασθενείς κρατούμενους-εκ των οποίων οι 74 είναι αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων…»

Έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ γιατρών και ασθενών

Είναι συγκλονιστικά τα στοιχεία που παρουσίασε η πιο πάνω έκθεση, την οποία δημοσίευσε ο Αντισχολιαστής και η Athens.indymedia.org, με τίτλο, «Ψυχιατρείο Φυλακών Κορυδαλλού: Αποτεφρωτήριο ψυχών».

Η έκθεση αναφέρεται σε απίστευτες ελλείψεις, ακόμα και στην «έλλειψη διαπιστευμένου διερμηνέα και την ανεπαρκή επικοινωνία μεταξύ των αλλοδαπών κρατουμένων ασθενών και των γιατρών…»,

Η επικοινωνία όμως είναι τεράστιας σημασίας για να κατανοήσεις ομάδες μεταναστών, να μπεις στην κουλτούρα τους, να εντάξεις, να αντιμετώπισης τελικά το έγκλημα. Τι πιο αυτονόητο, πιο αδιαμφισβήτητο;

Να τι λέει η Παγκόσμια Ψυχιατρική πάνω στο ζήτημα:

«Πολυεπιστημονικές ομάδες μπορούν να αντιμετωπίσουν πολύπλοκες ανάγκες ψυχικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας και να περιλαμβάνουν πολιτιστική εμπειρογνωμοσύνη σε περιοχές όπου οι αυτόχθονες πληθυσμοί ή οι εθνοτικές μειονότητες υπερεκπροσωπούνται σε πληθυσμούς κρατουμένων»

Η Παγκόσμια Ψυχιατρική δεν είναι ένα τυχαίο ιατρικό περιοδικό. Είναι η επίσημη έκδοση του Παγκόσμιου Ψυχιατρικού Συλλόγου.

Δεν ισχύει οτιδήποτε από όλα αυτά στην ψυχιατρική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Αυτό όμως μπορεί να σημαίνει μόνο ότι δε στοχεύουν «στη θεραπεία τους αλλά στην έκτιση της ποινής τους».

Στην απομόνωση για «ν’ ''αποβάλλουν'' από τον οργανισμό τους ό,τι τυχόν κουβαλούν»

Σύμφωνα με την έκθεση της «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων»,, τα μπλε κελιά της απομόνωσης έχουν καταργηθεί μετά από έκθεση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά των Βασανιστηρίων, CPT, τον Απρίλη του 2018.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, «ο παγερός χώρος του υπογείου συνεχίζει να λειτουργεί ως χώρος απομόνωσης των νεοεισερχομένων, οι οποίοι θα παραμείνουν εκεί έως και 10 ημέρες μέχρι ν’ ''αποβάλλουν'' από τον οργανισμό τους ό,τι τυχόν κουβαλούν (!), σύμφωνα με τη διεύθυνση».

Ψυχικά ασθενείς κρατούνται στην απομόνωση για να αποβάλουν «ό,τι τυχόν κουβαλούν»!!!.  «Την ημέρα της επίσκεψης υπήρχε ένας κρατούμενος χωρίς καμία επαφή με το περιβάλλον, με το βλέμμα στο πουθενά… σε πλήρη απομόνωση ήδη επί 3 ημέρες, και απελπισμένος θα ξεκινούσε απεργία πείνας».

Αυτά όμως αποτελούν πρακτική και αντιλήψεις που θυμίζουν Ιερά Εξέταση και Μεσαίωνα. Και είναι πολύ μακριά από τις αντιλήψεις της σύγχρονης επιστήμης. Που είναι κατηγορηματική πάνω στο ζήτημα: «Ο μοναχικός περιορισμός είναι γνωστό ότι επιδεινώνει τις ψυχικές διαταραχές και θα πρέπει συνεπώς να αποφεύγεται για διανοητικά διαταραγμένους κρατούμενους και να αντικαθίσταται από τη συνεχή νοσηλευτική φροντίδα ενός προς ένα». Αυτά αναφέρονται στο ιατρικό περιοδικό Clinical Practice. Η απομόνωση δεν είναι λύση αλλά επιδείνωση, Και ένας νοσηλευτής για κάθε κρατούμενο με ψυχιατρικά προβλήματα. Καίρια ζητήματα στην υπόθεση. Ούτε σε αυτά γίνεται κάποια αναφορά στη δημόσια αντιπαράθεση.

Ανυπαρξία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

Η ανυπαρξία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα, που κατά τη διάρκεια της νύκτας γίνεται ακόμα πιο μεγάλο. «Στο ψυχιατρείο δεν υπάρχει ψυχίατρος στη βραδινή βάρδια την οποία καλύπτουν κατ’ επίσκεψη γιατροί Γενικής Ιατρικής και ένας χειρουργός Γενικής Χειρουργικής!»

Αυτό το μεγάλο πρόβλημα «καλύπτεται» με φρουρούς -φύλακες, που επίσης είναι σε αριθμό πολύ λιγότεροι των αναγκών. Έτσι, την ίδια στιγμή που περιορίζουν δραματικά και τις δυνατότητες των φρουρών για καταστολή, την ίδια αυτή στιγμή τους καταδικάζουν να παίζουν μόνο αυτό το ρόλο, μέσα στην ανασφάλεια του μικρού τους αριθμού, χωρίς τη δυνατότητα μιας άλλης πιο ανθρώπινης επαφής με τους κρατούμενους, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία και συμπεριφορά των υπαλλήλων -φρουρών.

«Περιορισμένα είναι τα προγράμματα κατάρτισης, εκπαίδευσης και υποστηρικτικών δομών όπως περιορισμένος είναι και ο αριθμός των συμμετεχόντων «.

Τις ελλείψεις αυτές συμπληρώνει η εικόνα όπου κρατούμενοι, ακόμα και με σοβαρές ασθένειες, κοιμούνται πάνω σε γυμνά σιδερένια κρεβάτια.

Έτσι, «Το συγκεκριμένο κατάστημα δε λειτουργεί ως νοσοκομείο αλλά πρωτίστως ως φυλακή, με αποτέλεσμα άνθρωποι που θα έπρεπε να βρίσκονται σε ψυχιατρικές μονάδες με επαρκή ιατρική φροντίδα και παρακολούθηση, να βρίσκονται έγκλειστοι σε ένα χώρο εκμηδένισης της ανθρώπινης υπόστασης…»

Σε αυτό το κλίμα της εκμηδένισης της ανθρώπινης υπόστασης, της απόλυτης εγκατάλειψης, το αποτέλεσμα είναι ότι «η διαβρωτική αδράνεια της φυλακής και η ψυχική ασθένεια υποσκάπτουν κάθε δυνατότητα, κάθε ελπίδα…». Η εκτίμηση αυτή επικυρώνεται με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο από «τον τραγικό απολογισμό με τρεις αυτοκτονίες το τελευταίο εξάμηνο».

Φτήνια επιχειρημάτων και αποπροσανατολισμός από τα πραγματικά ζητήματα.

Σε κείμενο με τίτλο, «Πρόωροι θάνατοι μεταξύ ανθρώπων με οξείες πνευματικές διαταραχές», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρει πάνω στο ζήτημα:

«Οι φυλακισμένοι γενικά πρέπει να θεωρούνται ως ευπαθής πληθυσμός για οξείες διανοητικές ταραχές… και με μεγάλο βαθμό κινδύνου για φτωχά αποτελέσματα όσον αφορά την υγεία και πρόωρο θάνατο τους μετά την αποφυλάκισή τους…»

«Οι πνευματικά άρρωστοι φυλακισμένοι είναι ακόμα περισσότερο επιρρεπείς σε κινδύνους για χειροτέρεψη της κατάστασης και θυματοποίησης κατά την διάρκεια της κράτησής τους…».

Το συμπέρασμα και η πρακτική εισήγηση του κειμένου είναι ότι, «νοσοκομειακές εγκαταστάσεις που φροντίζουν κρατούμενους που υποφέρουν από σοβαρές διανοητικές διαταραχές πρέπει να είναι επαρκώς εξοπλισμένες και στελεχωμένες με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό…».

«Η διαθεσιμότητα διεπιστημονικής ομάδας που να αποτελείται από ψυχίατρους, ψυχοθεραπευτές, ψυχολόγους, επαγγελματίες θεραπευτές και συμβούλους, είναι απαραίτητη».

Πόσο πιο μακριά από την πραγματικότητα και πόσο πιο αποπροσανατολιστική μπορούσε να είναι η πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε μετά τα γεγονότα;

«Με συντονισμό ενεργειών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Ελληνικής Αστυνομίας και της δικαιοσύνης διερευνώνται οι φερόμενοι ως μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης».

Αυτά βρήκε να πει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου. Όλη η ευθύνη τους είναι ο εντοπισμός των «εγκληματιών».

«Έχουν ήδη δοθεί δύο παραγγελίες: Η πρώτη αφορά την έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι δράστες και τα θύματα της χθεσινής συμπλοκής είχαν λάβει ναρκωτικές ουσίες…»

 «Η δεύτερη εισαγγελική παραγγελία αφορά τη διαδικασία με την οποία έχουν παραπεμφθεί όλοι οι κρατούμενοι στο ψυχιατρείο, από ποιες φυλακές, από ποιον παραπέμφθηκαν και αν βρίσκονται εκεί νοσηλευόμενοι νομίμως, ποιος γιατρός τους παρακολουθούσε στο ψυχιατρείο κ.λ.π…»

«Τέλος, εξετάζονται όλα τα επισκεπτήρια που δέχτηκαν οι κρατούμενοι. Επιπλέον, το Υπουργείο έχει κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, ποινικές και πειθαρχικές, προκειμένου να διακριβωθεί τι έχει συμβεί».

Κράτος, κυβέρνηση και μνημονιακές πολιτικές που συνθλίβουν την κοινωνία σε όλα της τα επίπεδα, στερούν από τα ψυχιατρεία τα πιο απαραίτητα και υποβαθμίζουν τους πολίτες στο τελευταίο σκαλοπάτι ενδιαφέροντος, απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη.

Για «Ακόμη μια στυγερή δολοφονία κρατουμένου στις φυλακές Κορυδαλλού μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες», μίλησε ο αναπληρωτής Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Ο όρος όμως στυγερή δολοφονία, παραπέμπει σε στυγερούς δολοφόνους και συγκαλύπτει το στυγερό έγκλημα της απόλυτης εγκατάλειψης του χώρου, της ύπαρξης συνθηκών που μόνο αυτοκτονίες, εξεγέρσεις και «στυγερές δολοφονίες» θα προκαλούν.

Με τον πιο φτηνό τρόπο αντιπολιτεύεται παντού και πάντα η Νέα Δημοκρατία. Στόχος της είναι μόνο οι εκλογές. Πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα αποτελούν ψιλά γράμματα.

Σωτήρης Βλάχος

16 Μαρτίου 2019