marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

BREXIT

Η ώρα της αλήθειας στην πιο μεγάλη πολιτική κρίση

Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει στην πιο μεγάλη πολιτική κρίση στη Βρετανία από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η απάτη των υποτιθέμενων λύσεων μέσα από ένα «μαλακό» Brexit ή, ακόμα χειρότερα, μέσα από ένα «σκληρό», θα φανεί άμεσα.

«Πίστεψε στη Βρετανία» και «Καμία Συμφωνία; Δεν υπάρχει πρόβλημα» είναι συνθήματα της καμπάνιας για έξοδο από την ΕΕ στη μια φωτογραφία. «Θέλουμε την πατρίδα μας πίσω» είναι το σύνθημα στην άλλη.

Καμπάνια απενοχοποίησης ολόκληρου οικονομικού συστήματος, στην οποία ηγήθηκαν η ακροδεξιά πτέρυγα των συντηρητικών, εθνικιστές και φασίστες, ήταν η καμπάνια για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Με «ιδεολογικό» υπόβαθρο ότι είναι αρκετό να πιστέψεις στη Βρετανία και θα εξαφανιστούν οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Οι επιπτώσεις εξαφανίζονται μόνο αν  πάρεις πίσω τη χώρα σου, που δεν είναι θύμα της καπιταλιστικής κρίσης και του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, αλλά της απαγωγής της από τους ξένους – προσοχή στους ξένους.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα – η πιο ανεύθυνη δήλωση που ακούγεται από όλες τις καμπάνιες όλων των οπαδών της εξόδου σε όλες τις χώρες.

Οριακή κατάσταση

Πλησιάζει το τέλος Μαρτίου (29), που αποτελεί την ημερομηνία  κατά την οποία ξεκινά η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κατάσταση παραμένει όσο κρίσιμη και ρευστή ήταν, όταν η Βουλή απέρριψε πριν τρεις μήνες τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει η Βρετανίδα Πρωθυπουργός με τους θεσμούς της Ευρώπης.

«Αυτή είναι μια εξευτελιστική συμφωνία», δήλωσαν οι Βρετανοί υποστηρικτές της εξόδου. «Αυτή είναι η μόνη συμφωνία», απάντησε η ΕΕ. Σ’ αυτό το σημείο παραμένουν ακόμα τα πράγματα. Με τη χωρίς συμφωνία έξοδο να παραμένει η βασική προοπτική.

Παράθυρο προσωρινής διεξόδου δίνει η δυνατότητα που η Ε.Ε. έδωσε στη Βρετανία για μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου. Μόνο που τα περιθώρια δείχνουν να στενεύουν δραματικά.

 «48 ώρες (μέχρι χθες Σάββατο) διορία δίνει η Ε.Ε. στο Ηνωμένο Βασίλειο για να καταθέσει «αποδεκτές προτάσεις» με στόχο την άρση του αδιεξόδου σχετικά με το Brexit». Σε τέτοια τελεσίγραφα αλλά και σε ανάλογα «φιλικές»  κόκκινες γραμμές έχει «εξελιχτεί» η σχέση των πρώην συμμάχων.

Πλήρη επίγνωση της κατάστασης φαίνεται να έχει ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Jeremy Corbyn, που δήλωσε ότι, «Προσεγγίζω όλες τις ομάδες στη Βουλή προσπαθώντας να αποτρέψω μια χωρίς συμφωνία έξοδο της Βρετανίας που νομίζω θα ήταν πολύ επιζήμια»,

Αυτή η δήλωση επιβεβαιώνει αυτό που διαμορφώθηκε από την πρώτη στιγμή που η Βρετανική Βουλή απέρριψε τη συμφωνία, το οποίο καταγράψαμε σ’ αυτήν εδώ την στήλη, επίσης  από την πρώτη στιγμή. Ότι η Βρετανία βρίσκεται στην «πιο βαθιά πολιτική κρίση από τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».  Έτσι είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση το Reuters τον περασμένο Δεκέμβρη, αλλά και πολλοί άλλοι από τότε.

Σε «Χάος» είχαν αναφερθεί τότε οι Irish Times, The Guardian, The Washington Post, Opinion /United Kingdom, αλλά και πολλοί άλλοι από τότε.

Συντριπτικά οικονομικά στοιχεία

«Βρετανία: 48 χρηματοπιστωτικές εταιρίες ζητούν να μεταφερθούν στη Γερμανία λόγω Brexit»

«H διευθύνουσα σύμβουλος στη Bafin, τη γερμανική ρυθμιστική αρχή για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, εκτιμά ότι θα υποβληθούν πολλές ακόμη αιτήσεις». 39 δις Ευρώ ζητά η Ε.Ε. ως αποζημιώσεις από την Βρετανία. Ότι περίπου το 50% των Βρετανικών εξαγωγών είναι στις χώρες της ΕΕ, επαναλαμβάνεται από πολλούς κύκλους, για να τονίσουν τις επιπτώσεις που ακόμα και μια συντεταγμένη έξοδος θα είχε, ως αποτέλεσμα της επιβολής δασμών από την Ε.Ε. στα Βρετανικά προϊόντα.  Οι εξαγωγικές της δυνατότητες θα δέχονταν καίριο πλήγμα.

«Η βρετανική οικονομία θα υφίστατο πλήγμα μεγαλύτερο από την κρίση του 2008», σε περίπτωση σκληρού Brexit, είχε προειδοποιήσει η Τράπεζα της Αγγλίας. «Οι επιχειρήσεις, οι δουλειές, το βιοτικό επίπεδο, θα κτυπηθούν σκληρά», είχε αναφέρει και ηεπικεφαλής του CBI (Συνομοσπονδία της Βρετανικής Βιομηχανίας).

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης  προειδοποίησε ότι μια μη συμφωνία για το Brexit θα προκαλέσει ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα «άτακτο» Brexit απειλεί την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια οικονομία

Αλλά και η ίδια η ΕΕ, η τεράστια αυτή αγορά που συνενώνει τόσες χώρες και οικονομίες, θα είχε να πληρώσει από ένα άτακτο Brexit. «Το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι έτοιμο για άτακτο Brexit», δηλώθηκε και πάλιν από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Ο νομπελίστας Κρούγκμαν που πολύ πρόσφατα αναφέρθηκε στις πολύ σοβαρές απειλές που έχει να αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία, υπογράμμισε επίσης ότι, «η περιοχή του πλανήτη που βρίσκεται αυτή τη στιγμή πιο κοντά στην ύφεση είναι η ευρωζώνη».

Η Ευρώπη, λοιπόν, βρίσκεται πιο κοντά σε ύφεση που θα παρασύρει και τον υπόλοιπο κόσμο. Η Ευρώπη που απειλείται, σύμφωνα με έναν άλλο από τους πιο γνωστούς αμερικανούς οικονομολόγους, τον ακαδημαϊκό Νουριέλ Ρουμπινί, και από την «επίδραση του Brexit».

Ο Νουριέλ Ρουμπινίθεωρεί ότι «η μεγαλύτερη ανησυχία για το 2019 δεν είναι η πιθανότητα ύφεσης αλλά το ενδεχόμενο μιας συγχρονισμένης επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, δηλαδή συρρίκνωσης…».

Αυτή η ανησυχία δεν προκύπτει μόνο από «τη Fed (την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) και τις αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας», αλλά και από «την επιβράδυνση της ευρωζώνης και την επίδραση του Brexit».

Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, ένα τόσο ασήμαντο φαινομενικά γεγονός για το παγκόσμιο «γίγνεσθαι», αποτελεί μια από τις απειλές της Παγκόσμιας Οικονομίας. Τόσο τρομακτικά αλληλοσυνδεμένες και «αξεδιάλυτες» είναι οι οικονομίες του κόσμου. Τόσο τρομακτικά ανεύθυνη η πρόταση για αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής κρίσης, που δεν είναι παρά μέρος της παγκόσμιας κρίσης, μέσα από την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νέο Δημοψήφισμα;

Ολοένα και περισσότερες φωνές ακούονται για ένα νέο δημοψήφισμα. Μεταξύ αυτών και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος. Στην ένσταση ότι ο λαός αποφάσισε, απαντούν ότι ναι μεν ο λαός αποφάσισε, αλλά βασίστηκε πάνω σε αυτά που έλεγαν οι ενορχηστρωτές της καμπάνιας υπέρ της εξόδου, που ήταν βασικά η ακροδεξιά πτέρυγα των Συντηρητικών, άλλοι ακροδεξιοί, και φασίστες. «Τώρα ξέρουμε πια είναι η πραγματικότητα».

Ο λαός αποφάσισε βασισμένος σε στοιχεία που του έδωσε μια καμπάνια διαστρέβλωσης και παραπλάνησης. Πόσο, όμως, είναι αδικαιολόγητη ακόμα και η επανάληψη δίκης κατά την οποία ορκωτό δικαστήριο κατάληξε σε απόφαση βασισμένο πάνω στο ψέμα;

Η πιο ανεύθυνη πρόταση

Μπροστά στα αδιέξοδα της παγκόσμιας κρίσης και της πολιτικής της λιτότητας, η πιο ανεύθυνη πρόταση που μπορεί να υπάρξει, είναι η έξοδος από την Ε.Ε. και η επιστροφή στην «εθνική κυριαρχία».

Που γίνεται ακόμα χειρότερη όταν προέρχεται από αριστερές δυνάμεις, που αν βρίσκονταν στην εξουσία, δε θα είχαν μόνο να αντιμετωπίσουν τους αδυσώπητους νόμους της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και τον πιο εχθρικό συνασπισμό όλων των δεξιών κυβερνήσεων.

Αν η ομογάλακτη τους Βρετανίδα Πρωθυπουργός έχει στριμωχθεί στη γωνιά από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τι άραγε θα είχε να αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θα έβγαινε στην εξουσία με αντιμνημονιακό πρόγραμμα;

Η όξυνση των εθνικών ανταγωνισμών και επιδείνωση της κρίσης, είναι και το πιο ξεκάθαρο μάθημα από την πολιτική της εθνικής κυριαρχίας του Τράμπ, που αποτελεί σήμερα την κύρια απειλή για όλες τις οικονομίες του κόσμου.

Διέξοδο μπορεί να προσφέρει ένα πρόγραμμα που θα χτίσει πάνω σε αυτό που σήμερα έχει το Εργατικό Κόμμα με την ηγεσία του Corbyn. Που αναφέρεται σε κρατικοποίηση των σιδηροδρόμων, των εταιρειών ηλεκτρικού και φυσικού αερίου, σε φραγμό στην κερδοσκοπία των επιχειρήσεων, σε φορολόγηση των συναλλαγών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σε ίδρυση κρατικής τράπεζας επενδύσεων.

Μόνοι αλλά και απαραίτητοι σύμμαχοι του βρετανικού κινήματος, είναι τα κινήματα των υπόλοιπων χωρών. Οι κινητοποιήσεις που προκάλεσε σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο η άνοδος του Σύριζα στην εξουσία και η σύγκρουση του με τους θεσμούς, έδειξαν τις μεγάλες δυνατότητες μιας τέτοιας πορείας. Που σήμερα επιβεβαιώνουν τα «Κίτρινα Γιλέκα».

Σωτήρης Βλάχος
10 Μαρτίου 2019