marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Κινδυνεύει η πατρίς

Συνεχίστηκε η ακραία εθνικιστική επίθεση της Νέας Δημοκρατίας ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών. Λίγους μόνο μήνες μετά την πρόταση μομφής που κατάθεσε στη Βουλή, τις κατηγορίες για προδότες και το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που δημιούργησε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, έστησε ξανά ανάλογο σκηνικό. Από ένα ουσιαστικά ανύπαρκτο ζήτημα, αυτό της συμπερίληψης του ονόματος «Μακεδονία» στην σύνθετη ονομασία της γειτονικής χώρας, προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα ότι η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ ο χώρος είχε υπάρξει για δεκαετίες ως «Μακεδονική Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας» χωρίς να προκύψει πρόβλημα, και μετά ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ουσιαστικά ανύπαρκτο κάνει το ζήτημα το γεγονός ότι η χώρα αναγνωρίζεται με το όνομα «Μακεδονία» (σκέτο) από περισσότερα από 140 κράτη.

Ουσιαστικά ανύπαρκτο κάνει το ζήτημα το γεγονός ότι όλοι οι Πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας είχαν δεχτεί μια σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό της Μακεδονίας. Με το Μακεδονομάχο Σαμαρά να είχε αποδεχτεί την επίσημη αναφορά της πΓΔΜ ως «Μακεδονία» σκέτο, σε έγγραφο της ΕΟΚ (Documento).

Αυτά είναι καταγραμμένα, αλλά δεν τους δημιουργούν κανένα ηθικό πρόβλημα στο να κατηγορούν για προδοσία την κυβέρνηση Σύριζα που απλά επικυρώνει ό,τι είχαν αποδεχτεί.

Ουσιαστικά ανύπαρκτο κάνει το ζήτημα, αλλά και φαιδρό, το γεγονός ότι επικαλούνται μια εποχή περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια πριν, αυτή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για να δώσουν αποκλειστική ταυτότητα στην περιοχή. Αγνοώντας τις αναρίθμητες εξουσίες διαφορετικής εθνικής προέλευσης που υπήρξαν από τότε. Διαγράφοντας το γεγονός ότι ένα μεγάλο μείγμα εθνοτήτων έχουν ζήσει στην περιοχή για χιλιάδες χρόνια χωρίς να γνωρίζουν άλλη πατρίδα.

Τώρα, ξαφνικά, η συμπερίληψη του «Μακεδονία» στην ονομασία, προσδίδει επεκτατικές βλέψεις στο λιλιπούτειο κράτος, από τις οποίες η χώρα κινδυνεύει.

Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στα μέσα μιας πρωτοφανούς για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα επιχείρησης «εκφοβισμού και εκβιασμού βουλευτών με στόχο να μην ψηφίσουν τη συμφωνία (Των Πρεσπών), όταν αυτή έρθει στην ελληνική Βουλή…»

« Όπως αποκαλύφθηκε, πίσω από αυτή την επιχείρηση ήταν στελέχη της Ν.Δ. στα οποία ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος, Κώστας Κυρανάκης, έδωσε πλήρη κάλυψη.

«Ξεκίνησε νέος γύρος πολυποίκιλων επιθέσεων εναντίον εκείνων των βουλευτών από άλλα κόμματα οι οποίοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ή έχουν δηλώσει πως θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης…»

«Οι ύβρεις, οι χυδαιότητες και οι εξευτελιστικές αναφορές στο πρόσωπό τους είναι ο κανόνας στο μεγαλύτερο μέρος του αντιπολιτευτικού Τύπου που στηρίζει την αξιωματική αντιπολίτευση…»

« Απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες μας κάνουν λόγο για χιλιάδες ανώνυμες απειλές σε βάρος πολλών από τους προαναφερόμενους βουλευτές. Πολλές από αυτές αφορούν ευθέως και τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα ορισμένων από αυτούς. Ο εισαγγελέας έχει λάβει γνώση των απειλών».(Εφημερίδα των Συντακτών)

Στη χυδαιότητα της γλώσσας που χρησιμοποιήθηκε συμπεριλήφθηκαν και αναφορές για «ψηφοφορία εμπιστοσύνης στα σούργελα». Και για το κεφάλι του Παπαχριστόπουλου, βουλευτή των ΑΝΕΛ που θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών, το οποίο, έγραψε ο αρθρογράφος, «δεν ξέρω αν το χρειάζεται».

Τις μέρες που μας πέρασαν παρουσιάστηκαν αφίσες με πρόσωπα Βουλευτών του Σύριζα αλλά και άλλων που δήλωσαν την πρόθεση τους να ψηφήσουν υπέρ της Συμφωνίας, με λεζάντα «Εσύ θα προδώσεις τη Μακεδονία μας» -το παρακράτος σε καμπάνια επικηρύξεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως γενικά και το κόμμα του, δεν έχουν καταδικάσει τίποτε από όλο αυτό το σκηνικό. Το παρακράτος της Δεξιάς βρίσκετε σε πλήρη δράση με πολιτική κάλυψη.

Δύσκολα μπορεί όμως να κρυφτεί το γεγονός ότι αυτό που η ελληνική Δεξιά κάνει τώρα, συνεπικουρούμενη από τα θλιβερά υπολείμματα του παλιού ΠΑΣΟΚ και άλλων χωρίς κοινωνικό αντίκρισμα σχηματισμών, είναι ενσωματωμένο σε μια γενικότερη στρατηγική τους: να απαξιώσουν, να τσακίσουν την κυβέρνηση Σύριζα, μέσα σε ένα κλίμα εθνικιστικής υστερίας, όπου κανείς άλλος δεν θα μπορούσε πια να επιβιώσει ως κυβέρνηση, παρά οι ίδιοι. Και να αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά προβλήματα, δημιουργώντας κλίμα «εθνικής συσπείρωσης», που τόσο θα τους είναι αναγκαίο στη σύγκρουση τους με τις πλατιές μάζες, αν καταφέρουν να ανέλθουν στην εξουσία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για την σημερινή κατάσταση, για τη δυνατότητα της Νέας Δημοκρατίας να κάνει αυτά που κάνει και να γίνεται πιστευτή από μεγάλο μέρος του λαού, έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση Σύριζα.

Συνθηκολογώντας με την καπιταλιστική Ευρώπη, και σταματώντας να αναζητεί συμμάχους στο ευρωπαϊκό κίνημα για μια άλλη Ευρώπη, καταδίκασε την ελληνική οικονομία, όπως και την ευρωπαϊκή, να παραμένει έρμαιο της παγκόσμια κρίσης. Καταδίκασε ολοένα και πιο πολλούς ανθρώπους να βυθίζονται στην ανέχεια και απελπισία –το έδαφος πάνω στο οποίο στέκει η Νέα Δημοκρατία τώρα για να εξαπολύει την επίθεση της.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης Σύριζα είναι τεράστιες. Ο Σύριζα όμως δεν είναι το ίδιο με τη Νέα Δημοκρατία κόμμα. Κύρια επειδή τις κοινωνικές δυνάμεις που μάζεψε στη βάση του όταν εκλέχτηκε για πρώτη φορά, τις μάζεψε και τις ετοίμασε για να δώσουν μάχη ενάντια στο σύστημα. Αυτή η ετοιμασία μπορεί να ήταν χρονικά περιορισμένη και θεωρητικά λειψή, αλλά ήταν ενάντια στο σύστημα.

Το ίδιο το σύστημα και ότι το αποτελεί, δεν θα συγχωρέσουν ποτέ την κυβέρνηση Σύριζα για όσα έκανε και είπε πριν συνθηκολογήσει, όσο και αν προσπαθούν, ειδικά η γενιά στελεχών που αναδείχθηκαν μετά την συνθηκολόγηση, να δώσουν τα διαπιστευτήρια τους στο σύστημα.

Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα τους, αυτή ελέγχει το παρακράτος, αυτή συσπειρώνει, μαζί με τη Χρυσή Αυγή που η Νέα Δημοκρατία ακόμα ελέγχει, τα κατάλοιπα των διωκτών του εμφυλίου.

Το Σύριζα θα ανέχονται όσο έχει ακόμα λαϊκή υποστήριξη, την οποία όμως δεν θα σταματήσουν να υποσκάπτουν, χωρίς να τσιγκουνεύονται μεθόδους, όπως δείχνουν οι σημερινές εξελίξεις.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η αριστερή αντιπολίτευση γενικά, στάθηκε για ακόμα μια φορά πολύ κατώτερη των περιστάσεων.

Η ηγεσία του ΚΚΕ καταψήφισε την κυβέρνηση στη Βουλή μιλώντας για «Επαίσχυντη η συμφωνία που έχει υπογραφή ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Το σύμφωνο Πρεσπών μιλά για επικύρωση πρωτοκόλλου στο ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η ουσία της συμφωνίας» (Δημήτρης Κουτσούμπας).

Αυτά είδε ο γ.γ. του ΚΚΕ. Τίποτε άλλο. Δεν είδε τη μεγάλη, τρομακτική εικόνα, τη διολίσθηση της ελληνικής κοινωνίας στις τανάλιες του εθνικισμού και του εμφυλιοπολεμικού κλίματος που αποτελούν απειλή και για τον κάθε αγωνιστή του ΚΚΕ, αποτελούν υπόσκαψη των δυνατοτήτων των ταξικών μαχών που σωστά το ΚΚΕ διατυμπανίζει ότι είναι ο μόνος δρόμος για έξοδο από τη κρίση.

«Καμαρώνετε για μια συμφωνία καταπέλτη για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και του λαού της γειτονικής χώρας», είπε επίσης. Δεν έδωσε όμως κάποια εξήγηση για το πώς αυτή η συμφωνία είναι καταπέλτης για τα συμφέροντα των λαών, και πως καταψήφιση της, κάτι που επιδιώκεται από ό,τι πιο ακραίο και στους δύο λαούς, θα αποτελέσει αποτροπή του καταπέλτη.

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και η ηγεσία του ΚΚΕ είχε χρέος να τη στηρίξει. Από μόνη όμως δεν μπορεί να εξασφαλίσει καμιά ειρήνη. Και σε αυτό το σημείο η ηγεσία του ΚΚΕ είχε κάθε δικαίωμα αλλά και χρέος να σταθεί κριτικά. Και να υποδείξει τους περιορισμούς που υπάρχουν για σταθερή ειρήνη. Που δεν απορρέουν από τη Συμφωνία αλλά από την γενικότερη κυβερνητική πολιτική, που όπως σωστά ανάφερε ο γ.γ. του ΚΚΕ, μετάτρεψε « την χώρα σε απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο. Ακόμα και μεταφορά ειδικών όπλων - ακόμα και πυρηνικών - σχεδιάζετε στον Άραξο» (Δημήτρης Κουτσούμπας).

Και ακόμα χειρότερα θα προσθέταμε εμείς, συμμάχησε με την εγκληματική κυβέρνηση του Ισραήλ, υποσκάπτοντας τις δυνατότητες σταθερής ειρήνης, όποιες συμφωνίες ειρήνης και αν υπογραφούν.

Σωτήρης Βλάχος
20 Ιανουαρίου 2019