marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

ΑΤΟΜΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τρομοκρατία και απέραντη υποκρισία

Πάγωσε η αγγλική κοινωνία από την τρομοκρατική επίθεση του Μαίου. Συνέχεια και αυτή μιας σειράς ανάλογων επιθέσεων στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, επισφραγίζει ότι ο τρόμος βρίσκεται πια παντού. Με πιο επικίνδυνο από όλα όμως, ότι σε αυτό τον τρόμο γίνεται κάθε προσπάθεια από το πολιτικό κατεστημένο και τα κυρίαρχα ΜΜΕ να αποδοθεί φυλετικό και θρησκευτικό χρώμα.

Για χρόνια η βαρβαρότητα του σύγχρονου κόσμου είναι στοιχείο της καθημερινής ζωής των απλών ανθρώπων στις χώρες έξω από τον ανεπτυγμένο καπιταλισμό. Με την Μέση Ανατολή, τις αραβικές χώρες και μια σειρά αφρικάνικες να αποτελούν θέατρα καθημερινής σφαγής.
Όσο και αν για τον κόσμο της Βρετανίας η τρομοκρατική επίθεση ήταν ένα μεγάλο σοκ, αυτό που βίωσαν δεν ήταν παρά μια μικρή γεύση αυτού που βιώνουν οι άνθρωποι εκτός του «πολιτισμένου» κόσμου από τα γεννοφάσκια τους.

Με φόντο αυτή την πραγματικότητα, είδαμε αυτές τις τελευταίες μέρες να παρελαύνει η απέραντη υποκρισία των πολιτικών εκπροσώπων του σύγχρονου πολιτισμού. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μίλησε για «φρικτή τρομοκρατική επίθεση» και κάλεσε να γίνει ότι δυνατό ώστε οι «υπεύθυνοι για αυτή την αδικαιολόγητη βία» να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξέφρασε τον αποτροπιασμό της χαρακτηρίζοντας την επίθεση «αρρωστημένη και δειλή».

Ο αμερικανός πρόεδρος επίσης, Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε τα συλλυπητήριά του στα θύματα της επίθεσης . Ο ίδιος αυτός άνθρωπος που πήγε πριν λίγες μέρες στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, έδωσε την απόλυτη στήριξη του στο Ισραηλινό κράτος και δεν είπε τίποτε για τα εγκλήματα του ενάντια στους Παλαιστίνιους, έκφρασε τον συγκλονισμό του για τα θύματα της «ισλαμικής τρομοκρατίας». «Απευθύνω τα βαθύτερα συλλυπητήριά μου σ' αυτούς που τόσο τρομερά επλήγησαν σ' αυτή την τρομοκρατική επίθεση και στους πολλούς που σκοτώθηκαν και στις οικογένειές τους, τόσο πολλές οικογένειες των θυμάτων… «Τόσοι πολλοί νέοι, ωραίοι αθώοι άνθρωποι που ζούσαν και χαίρονταν τη ζωή τους δολοφονήθηκαν από άθλιους ''χαμένους''… «Η κοινωνία μας δεν μπορεί να δείξει ανοχή στη συνέχιση της αιματοχυσίας. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε ούτε για μια στιγμή ακόμα τη σφαγή αθώων ανθρώπων…

Αυτά ανάφερε ο Τράμπ για τα αθώα θύματα στην Ευρώπη, σε μια περιοχή που από τους ανθρώπους έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα στην ζωή, που οι εκατόμβες αθώων θυμάτων είναι η καθημερινή πραγματικότητα για δεκαετίες. Και επιβεβαίωσε, χωρίς φυσικά να υπήρχαν αμφιβολίες για αυτό, ότι η ίδια πολιτική που δημιούργησε αυτές τις εκατόμβες αθώων θυμάτων θα συνεχιστεί και θα οξυνθεί. «Οι τρομοκράτες και οι εξτρεμιστές και αυτοί που τους δίνουν βοήθεια και άνεση πρέπει να εκδιωχθούν για πάντα από την κοινωνία. Αυτή η απαίσια ιδεολογία πρέπει να εξαλειφθεί και εννοώ να εξαλειφθεί εντελώς».

Ανάλογες δηλώσεις και από τον «πολλά υποσχόμενο» νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που εξέφρασε «την φρίκη και την θλίψη του». Αλλά και από τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, που καταδίκασε την «πιο άνανδρη τρομοκρατία».
Η υποκρισία των πολιτικών εκπροσώπων του σύγχρονου πολιτισμού παίρνει ανήκουστες διαστάσεις. Και μαζί με αυτήν το ψέμα και η διαστρέβλωση που καλλιεργούν τα κυρίαρχα ΜΜΕ της Δύσης. «Η ανθρωπότητα κινδυνεύει από τον ισλαμικό φανατισμό» , το ΙΣΙΣ.

Το ΙΣΙΣ όμως δεν υπήρχε πριν την καταστροφή του ΙΡΑΚ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης, της Ρουάντα, της Υεμένης τώρα -ποιους να πεις και ποιους να αφήσεις; Δεν υπήρχε ΙΣΙΣ πριν τα εκατομμύρια των αθώων θυμάτων που όλοι οι πιο πάνω καταχώρησαν σαν παράπλευρες απώλειες των «ειρηνευτικών» επεμβάσεων τους.

Τρομοκρατία: Οι κορυφαίες στιγμές της

Η «ισλαμική» τρομοκρατία είναι το πιο ξεκάθαρο δημιούργημα του τρόπου με τον οποίο ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός των ιδιωτικών τραπεζών και μονοπωλίων, των πολεμικών βιομηχανιών που η επιβίωση τους εξαρτάται από τη συνέχιση των πολέμων, αντιμετώπισε αυτούς τους λαούς. Τίποτε άλλο δεν γνώρισαν οι άνθρωποι εκεί εκτός από την βία, την φρίκη της ανελέητης και αδιάκριτης σφαγής. Βία, απόλυτη βία, χωρίς κανένα υπολογισμό, χωρίς προσχήματα, για να προστατευτεί «μια τρομερή πηγή στρατηγικής δύναμης, και ένα από τα μεγαλύτερα υλικά έπαθλα στην ιστορία» (Αϊζενχάουερ).

Ο Φράγκεσταιν που όμως δημιούργησαν στρέφεται πια ενάντια στον δημιουργό του. Με απέραντη υποκρισία οι πολιτικοί εκπρόσωποι της σημερινής κυρίαρχης τάξης πραγμάτων καταγγέλλουν με «δέος» και «συγκλονισμό» την «ισλαμική» τρομοκρατία, την ίδια στιγμή που παραμένουν ασχολίαστα τα πιο βάρβαρα περιστατικά του τελευταίου αιώνα. Όπως το πυρηνικό ολοκαύτωμα στην Χιροσίμα και Ναγκασάκι της Ιαπωνίας με το τέλος του τελευταίου Παγκόσμιου Πολέμου. Ένα ολοκαύτωμα που το κάνουν ακόμα πιο συγκλονιστικό οι «λεπτομέρειες» του.
Δεν είχε τότε επιλεγεί το Τόκιο σαν στόχος, η πρωτεύουσα της χώρας, διότι ήταν ήδη καταστρεμμένο από τις βόμβες Ναπάλμ, από την αποτελεσματικότητα των οποίων είχαν μείνει ικανοποιημένα τα στρατιωτικά επιτελεία των «συμμάχων». Έπρεπε η πυρηνική επίθεση να γίνει σε άθικτες πόλεις για να εκτιμηθεί με ακρίβεια, όπως αναφέρουν πολλές πηγές, μαζί και ο διάσημος ακαδημαϊκός Νόαμ Τσόμσκι, η αποτελεσματικότητα του νέου τους όπλου. Και αφού «εντυπωσιάστηκαν» από τις δυνατότητες του νέου τους όπλου, έκαναν μια ακόμα δοκιμή στην Ναγκασάκι για επιβεβαίωση. Εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί με δύο επιθέσεις, απλά για εξακρίβωση και επιβεβαίωση των δυνατοτήτων των διαβολικών παιγνιδιών τους. Αυτή είναι η ηθική αυτών που τώρα στέκουν συγκλονισμένοι μπροστά στην «ισλαμική» τρομοκρατία.

Στις πράξεις τρομοκρατίας και γενοκτονίας δεν έχει συμπεριληφθεί ούτε ο αφανισμός του ντόπιου πληθυσμού των ερυθροδέρμων από τους κατακτητές της αμερικανικής ηπείρου. Μια γενοκτονία που αποτελεί την μεγαλύτερη στην ιστορία, με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς να την ανεβάζουν κοντά στα 100 εκατομμύρια και τον Νόαμ Τσόμσκι στα 130.

Για δεκαετίες πολεμούν την τρομοκρατία. Από το 2001, με την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, εξαπέλυσαν την πιο μαζική επίθεση με στόχο την τρομοκρατία. Ισοπεδώνοντας χώρες ολόκληρες, προκαλώντας απέραντο ανθρώπινο πόνο, με μόνη αδιαμφισβήτητη επιτυχία το ρίζωμα της τρομοκρατίας και την έκφραση της με τις πιο ακραίες μορφές.

Όλη η ρητορική τους καλλιεργεί την ξενοφοβία, τον θρησκευτικό φανατισμό και το μίσος για τον μουσουλμανικό κόσμο. Στοχοποιώντας  ακόμα περισσότερο τους λαούς που έχουν ήδη ρημάξει, υποθηκεύοντας ακόμα περισσότερο τις ζωές των δικών τους ανθρώπων.
Πάνω σε αυτή την ρητορική θα στηρίξουν ακόμα περισσότερο τις πολεμικές τους βιομηχανίες και την καταστολή, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τον φαύλο κύκλο μεταξύ κρατικής και ατομικής τρομοκρατίας.

Τρομοκρατία: Ποιους ενισχύει και ποιους απειλεί

Η απειλή της τρομοκρατίας θα χρησιμοποιηθεί για να ξοδέψουν οι Δυτικές κυβερνήσεις νέα τεράστια ποσά για να ενισχύσουν «την ασφάλεια», ενισχύοντας στα σίγουρα όμως τις πολεμικές βιομηχανίες και μια χούφτα ιδιωτικών τραπεζών που αποτελούν τους κύριους μετόχους των. Θα ενισχυθούν αυτές οι ίδιες βιομηχανίες που παράγουν τα όπλα που εξοπλίζουν τον ΙΣΙΣ και την «ισλαμική» τρομοκρατία με τον έναν ή άλλο τρόπο.

Η απειλή της ατομικής τρομοκρατίας θα είναι ανεκτίμητο βοήθημα και στην «διαχείριση» του προσφυγικού ζητήματος. Την ίδια στιγμή που αυτό το τεράστιο ζήτημα είναι καθαρά παράγωγο των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων στις χώρες από όπου προέρχονται οι πρόσφυγες, θα χρησιμοποιήσουν την τρομοκρατική απειλή για να κλείσουν ακόμα περισσότερο τις πόρτες στα θύματα της δικής τους τρομοκρατίας.

Ανεκτίμητο επίσης βοήθημα θα αποτελέσει στα χέρια των κυβερνήσεων του κατεστημένου γα να αντιμετωπίσουν και τους «εσωτερικούς εχθρούς». Θα τη χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν την αστυνόμευση και να συρρικνώσουν τις ατομικές ελευθερίες –πολύτιμο όπλο στα χέρια τους ενάντια στις εργατικές διεκδικήσεις, στην αντίσταση στα μνημόνια.

Θα χρησιμοποιήσουν αυτή την απειλή πάνω από όλα για να αντιμετωπίσουν την τη μόνη πραγματική απειλή για το σύστημα: την αριστερά και τη μαρξιστική ιδεολογία. Μια ανασκόπηση στο διεθνή τύπο και ΜΜΕ αυτές τις τελευταίες μέρες , δεν αφήνει αμφιβολίες για αυτό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Stratfor που δημοσίευσε σε πέντε μέρη κείμενο με τίτλο «Τι οδηγεί την τρομοκρατία». Σε αυτά που οδηγούν στην τρομοκρατία δεν συμπεριλαμβάνουν οι κύριοι του Stratfor τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα. Συμπεριλαμβάνουν όμως την ιδεολογία και πιο συγκεκριμένα τη Μαρξιστική. «Η ιδεολογία έχει το μερίδιο της. Μαρξιστικές και αναρχικές ομάδες, για παράδειγμα, θα επιτεθούν σε βιομηχανικούς και κυβερνητικούς στόχους, αλλά οι περισσότερες θα αποφύγουν να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν πολίτες που θεωρούν ότι καταπιέζονται από τους καπιταλιστές ή το κράτος».

Γίνεται μια ξετσίπωτη προσπάθεια ταύτισης της αριστερής ιδεολογίας με την τρομοκρατία. «Η τρομοκρατία (της αριστεράς) για χάριν της τρομοκρατίας δεν είναι ο τελικός στόχος… αλλά είναι απλά ένα εργαλείο… για επίτευξη πιο μεγάλων στόχων…».

Και εξισώνουν με ιδιαίτερα ειρωνικό τρόπο τον στόχο της αριστεράς για σοσιαλισμό, την επανάσταση όπως γράφουν, «που θα φέρει τον ‘εργατικό παράδεισο’ , με άλλους ανάλογους, σύμφωνα με τους κύριους του Stratfor, στόχους. Όπως την επανάσταση που θα «παράσχει στα ζώα τα ίδια δικαιώματα με τους ανθρώπους ή να εγκαθιδρύσει ένα παγκόσμιο χαλιφάτο».
Ξέρουν πολύ καλά οι κύριοι από πια ιδεολογία προέρχεται ο πραγματικός κίνδυνος και δεν θα χάνουν ευκαιρία να προσπαθούν να την ξεφτιλίσουν.

Οι μέθοδοι της ατομικής τρομοκρατίας δεν αποτελούν με κανένα τρόπο απειλή για το σύστημα. Αντίθετα αποτελούν πραγματική απειλή για τον αγώνα των λαών για απαλλαγή από την βαρβαρότητα της εποχής της λιτότητας, της φτωχοποίησης, των πολέμων.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε κάθε άμοιρο, καταπιεσμένο πλάσμα του πλανήτη ότι οι μόνοι που απειλούνται από την ατομική τρομοκρατία είναι οι καθημερινοί άνθρωποι. Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι  ενισχύονται, ειδικά οι Τραμπ της Δύσης, στην εντατικοποίηση των εγκλημάτων ενάντια στον μουσουλμανικό κόσμο.

Πρέπει η αριστερά να καταδικάσει χωρίς περιστροφές αυτή την μέθοδο αγώνα, την ίδια στιγμή που πρέπει, επίσης χωρίς περιστροφές, να ονοματίζει τους ηθικούς, και όχι μόνο, αυτουργούς της. Και να καλεί για τερματισμό των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και απαλλαγή από όλες τις κυβερνήσεις που τις στηρίζουν. Αυτό θα αποτελούσε και την μόνη μέθοδο ενίσχυσης της ασφάλειας των απλών ανθρώπων της Δύσης.

Σωτήρης Βλάχος
06.06.2017