marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ

Ήττα της αλαζονείας και του δεσποτισμού
Νίκη των καταπιεσμένων εθνοτήτων και της Αριστεράς

Σε οποιοδήποτε κοινοβούλιο το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι πολιτικές δυνάμες που κερδίζουν το δικαίωμα της διακυβέρνησης είναι η προσπάθεια επιβολής των πολιτικών τους και σε όσους δεν τους υποστήριξαν. Μια τέτοιου είδους συμπεριφορά περιφρόν ησης και υποτίμησης συναντήσαμε στη διάρκεια της διακυβέρνησης του κόμματος ΑΚΠ στην Τουρκία.
Στις πρώτες δύο περιόδους της διακυβέρνησης του ΑΚΠ του Ταγίπ Ερντογάν τέθηκαν σε ισχύ μέτρα που διευκόλυναν τη ζωή των ανθρώπων, αλλά με τον καιρό η πολι τική μετριοπάθειας άλλαξε σε έναν ριζοσπαστικό ισλαμισμό. Σε όλους τους κρατικούς θεσμούς έγινε ισλαμική στελέχωση και οι παρανομίες και απάτες έγιναν πρώτο θέμα στο διαδίκτυο.

HEDEPE4

Όλοι όσοι έκαναν κριτική ή εξέφρασαν διαφορετική άποψη συνελήφθησαν και σύρθηκαν στα δικαστήρια από τον ίδιο τον Ερντογάν. Η ηγεσία του ΑΚΠ με τις υβριστικές και χωρίς ηθική δηλώσεις της εναντίον όλων όσοι ντύνονται διαφορετικά και έχουν μιαν άλλη κουλτούρα ζωής, ενδυνάμωσε την ένταση. Στο τελικό στάδιο, πούλησε όλα τα αναπτυξιακά έργα και έργα υποδομής και φρόντισε να αισχροκερδούν οι υποστηρικτές του. Τα γεγονότα του Γεζί ήταν
αντίδραση σε αυτή την πολιτική. Δεν μπορεί κάποιος να επιβάλλει σε μία κοινωνία μία κουλτούρα που δεν την αποδέχεται, η αντίδραση είναι αναπόφευκτη.

Αρχικά, το ΑΚΠ με το Κουρδικό άνοιγμα που έκανε, εξασφάλισε την υποστήριξη των Κούρδων και μιας μερίδας δημοκρατών, αλλά στη συνέχεια ο Ερντογάν που ονειρευόταν να γίνει «Σουλτάνος», με την πολιτική εκφοβισμού και το υβριστικό ύφος του προκάλεσε συσπείρωση των εθνοτήτων της Τουρκίας και ενίσχυσε το XΔΠ με τη συμμετοχή αριστερών δημοκρατών.

Turkey-Elections_Hera3-620x300Όπως είπε ο ηγέτης του XΔΠ Σελαχατίν Δεμιρτάς στην ομιλία του μετά τις εκλογές: «Η νίκη του ΧΔΠ είναι και των καταπιεσμένων εθνοτήτων, των εργαζομένων και απομονωμένων λαών της Τουρκίας». 40% από γυναίκες υποψήφιες του ΧΔΠ, που ξεπέρασε το εκλογικό όριο του 10% και εξασφάλισε 80 έδρες, μπήκαν στη Βουλή και αυτό είναι το μεγαλύτερο χαστούκι που δέχθηκε ο «εχθρός των γυναικών», το ΑΚΠ.

Ο Μουσταφά Ακιντζί μετά που εκλέχτηκε ως πρόεδρος στις δηλώσεις του για τις σχέσεις με την
Τουρκία είχε αναφερθεί σε «δύο αδελφές χώρες» και ο Ερντογάν, που σε κάθε περίπτωση συμπεριφ έρεται σαν «Σουλτάνος», είχε απαντήσει ότι ο Ακιντζί «πρέπει να σκέφτεται προτού μιλήσει» και προκάλεσε την οργή των Τουρκοκυπρίων.

Η αποδυνάμωση του Ερντογάν σε μια περίοδο που άρχισαν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό αναζωογονεί τις ελπίδες για μια πιο δημοκρατική Τουρκία και πρέπει να κριθεί θετική εξέλιξη για το μέλλον της Κύπρου. Ελπίζουμε ότι η ειρηνική στάση του ΧΔΠ που αγκαλιάζει τους λαούς της Μέσης Ανατολής, θα επιδράσει και στην Κύπρο την επόμενη περίοδο.

akinci-62 Οι προσπάθειες των Ακιντζί και Αναστασιάδη για ένα θετικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις παγιδεύονται στα ΜΟΕ. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ΜΟΕ. Είναι απλώς μια τακτική αναβολής της λύσης. Αν στα αλήθεια ο σκοπός είναι ΜΟΕ, τότε να τεθούν σε ισχύ αντιεθνικιστικά νομοσχέδια, να καθαριστεί από τα σχολικά βιβλία το υλικό που δηλητηριάζει τις δύο κοινότητες. Όσο υπάρχουν καθηγητές όπως αυτός που πριν μερικές μέρες ήρθε στο Λήδρα Πάλας με τους φοιτητές του και πέταξαν πέτρες απέναντι, δεν θα έχουμε ούτε εμπιστοσύνη, ούτε λύση ούτε και ειρήνη.

Αζίζ Ενέρ