marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

ΑΝΤΡΕΑΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

Νομικά είναι νεκρός

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος σύμφωνα με πιστοποιητικό θανάτου που εκδόθηκε από ιατρό του Νοσοκομείου Υγεία είναι νομικά νεκρός. Παρ’ όλη την έντονη παραφιλολογία που υπάρχει στο διαδίκτυο αλλά και το σούσουρο που προκαλεί στα πρώην στελέχη του Δ.Σ. της Λαικής που κατάγονται από την Κύπρο και οι οποίοι εκφράζουν προβληματισμό για το κατά πόσον ο Ανδρέας Βγενόπουλος είναι και βιολογικά νεκρός αυτό παραμένει στο πεδίο της παραφιλολογίας και με τα σημερινά δεδομένα δεν έχει ουσιαστικές επιπτώσεις.

Η παραφιλολογία εν πάση περιπτώσει εδράζεται στο γεγονός ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος ήταν και ο ίδιος δικηγόρος, είχε καταλάβει ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στο Παρίσι με την οποία ουσιαστικά απαγορευόταν η έκδοση του ίδιου και των συνεργατών του στη Κύπρο θα ανατρεπόταν μετά από τα διαβήματα του Γενικού Εισαγγελέα της Κ.Δ. , όπως και πράγματι ανατράπηκε στις 7/11/2016. Στενοί κύκλοι επίσης του περιβάλλοντος του Βγενόπουλου παρατήρησαν ότι τις τελευταίες 10 μέρες αυτός δεν έβγαινε από το σπίτι του στην Αθήνα, παρά μόνο κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες.

Ο ίδιος αναφέρθηκε ότι υπέστη ανακοπή καρδίας και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Υγεία , την ιδιοκτησία του οποίου ελέγχει ο ίδιος. Εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατός του και η κηδεία έγινε μετά από κάποιες ώρες σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Όπως και να έχει το πράμα, οι επιπτώσεις από τον νομικό θάνατο του Βγενόπουλου στις υποθέσεις της Λαϊκής, αντίθετα με το τι λέγεται, είναι σημαντικές και αξιοσημείωτες για το τι προκάλεσε την τραπεζική κρίση του 2013.

Ο Βγενόπουλος, ο ίδιος εφόσον είναι νεκρός , δεν μπορεί να δικαστεί γιατί δεν μπορεί να είναι παρόν στο Δικαστήριο ώστε να εκθέσει την Υπεράσπισή του. Είναι άγνωστο, επίσης, κατά πόσον οι συνεργάτες του, όπως είναι ο Μπουλούτας, ο Μάγειρας, ο Φόρος, ο Κουννής, ο Ζολότας κ.α. κατέχουν την πληροφόρηση για το θέμα που κατείχε ο Βγενόπουλος, επομένως οποιαδήποτε περαιτέρω έρευνα για τις συνθήκες που οδήγησαν στην κατάρρευση της Λαϊκής θα είναι χωρίς αντίλογο από τον Βγενόπουλο.

Αυτό , φυσικά, βολεύει κάποιους στην Κύπρο , οι οποίοι βρίσκονταν κατά διαστήματα υπό την επιρροή του Ανδρέα Βγενόπουλου. Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι οι έρευνες θα συνεχίσουν κανονικά και ανεξάρτητα από τον θάνατο του Βγενόπουλου και ότι δεν επηρεάζονται από αυτόν. Αυτή η θέση δεν είναι απόλυτα ορθή. Ναι μεν οι έρευνες θα συνεχίσουν κανονικά αλλά σίγουρα η εκδοχή του Βγενόπουλου αναφορικά με αυτές τις έρευνες δεν θα τεθεί ποτέ είτε ενώπιον Δικαστηρίου είτε ενώπιον της κοινής γνώμης για να αξιολογηθούν.

Το πιο πάνω δεν σημαίνει ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος, δεν είχε ευθύνες για το τι έγινε, ακόμα και ποινικές. Οι καταθέσεις και οι μαρτυρίες που υπάρχουν στα χέρια των ανακριτών καταδεικνύουν, κατά την γνώμη μου, αυτό το γεγονός, με την επιφύλαξη ότι ο Βγενόπουλος αρνήθηκε ο ίδιος όσο ζούσε να προσφέρει στους ανακριτές την δική του εκδοχή για το τι έγινε. Πιθανότητα γιατί είχε πράγματα να αποκρύψει. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν είχαν και άλλοι ευθύνες τόσο ποινικές όσο και άλλες, τις οποίες η εκδοχή του Βγενόπουλου είναι σίγουρο ότι θα έφερνε στην επιφάνεια. Αυτό φυσικά αφορά πολιτικά πρόσωπα στην Κύπρο, στα οποία ο Βγενόπουλος γενναιόδωρα εξοφλούσε τιμολόγια και λογαριασμούς, σύμφωνα και πάλι με στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας τα οποία και επώνυμα είναι και Κυπριακής καταγωγής.

Άρης Κλάρας