marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Το Τείχος του Αίσχους

Σύμφωνα με το BBC, η ελληνική κυβέρνηση κατασκεύασε ένα σιδερένιο “φράγμα” στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει – απωθήσει την είσοδο Αφγανών προσφύγων στη χώρα. Το τείχος έχει μήκος 25 χιλιόμετρα και είναι “αδιαπέραστο” όπως ισχυρίζεται με έπαρση ο υπουργός “Προστασίας του Πολίτη” κ. Χρυσοχοίδης.

Δεν θα μιλήσω για τον θρίαμβο της ορθοδοξίας επί των ελλήνων, μια χώρα με τους περισσότερους θρησκευτικούς φανατικούς σε αναλογία πληθυσμού, γιατί αυτό έπαψε να είναι επιχείρημα ανθρωπισμού (αν ήταν ποτέ) εδώ και πολλούς αιώνες. Θα μιλήσω για τις πανανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε ανθρώπους που φεύγουν άρον-άρον από τη χώρα τους για να γλυτώσουν από μια πολύ επικίνδυνη για τις ζωές τους κατάσταση. Θα μιλήσω για τις ευθύνες της ίδιας της Ελλάδας που σαν μέλος του ΝΑΤΟ, έστειλε πάνω από 2500 στρατεύματα στο Αφγανιστάν για να πολεμήσουν μιαν οργάνωση που την είχε εκπαιδεύσει και εξοπλίσει η ηγέτιδα δύναμη του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ.  Ποιες είναι άραγε οι ευθύνες της επίσημης Ελλάδας; Διαφώνησε; Διαμαρτυρήθηκε για τις επεμβάσεις αυτές στο Αφγανιστάν; Αμφιβάλλω αφού έστειλε και στρατεύματα εκεί για να ενισχύσουν τα αμερικανάκια.  Και κυρίως με ποιο τρόπο οι Έλληνες πολίτες (και μιλώ για την πλειοψηφία και όχι για μας τους “γραφικούς” της αριστεράς) έχουν εκδηλώσει μαζικά την αντίθεση τους στη συμμετοχή της χώρας τους στο μακελειό του Αφγανιστάν και που, λίγο ή πολύ, έχει συνδράμει στη σημερινή κατάσταση με τους ακραίους Ταλιμπάν να έχουν το πάνω χέρι;  Όταν οι κυβερνήσεις έστελναν στρατεύματα στο Αφγανιστάν ήταν όλα μια χαρά, μέσα στα πλαίσια της συμμαχικής  συναπόφασης, της συμμαχικής ευθύνης και συνεργασίας.  Τώρα που ήρθε η ώρα να θεριστούν αυτά που έχουν σπαρθεί, κτίζονται τείχη σε μια προσπάθεια (απέλπιδα θα έλεγα) απέκδυσης ευθυνών.

Κανονικά δυο πράγματα θα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα αν πρόκειται η χώρα να καταγραφεί σαν χώρος αλληλεγγύης που σέβεται τις πανανθρώπινες αξίες, τις Διεθνείς Συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα για τους πολιτικούς πρόσφυγες:

Δημήτρης Δημητρίου

21 Αυγούστου 2021