marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Σχοινοβατώντας σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

του Σωτήρη Βλάχου

Οι εξελίξεις στον πόλεμο ΝΑΤΟ Ρωσίας σε Ουκρανικά εδάφη θα αλλάξουν το παγκόσμιο σκηνικό με δραματικό τρόπο. Η αλλαγή αυτή δεν θα γίνεται σταδιακά. Καμιά αλλαγή από μια κατάσταση σε μια άλλη δεν γίνεται σταδιακά. Η θερμοκρασία του νερού μιας λίμνης που μειώνεται δεν είναι σταδιακά που οδηγεί σε πάγο, μια άλλη δηλαδή ποιότητα ύπαρξης της ύλης. Στους μηδέν βαθμούς είναι ακόμη νερό και σε αυτό το σημείο αρκεί το πέταγμα μιας πετρούλας στη λίμνη και η δημιουργία μικρών κυματισμών που θα παγώσουν τη λίμνη σε ελάχιστο χρόνο.

Στο βαθμό που αυτή η σφαγή συνεχίζεται, κάποια στιγμή θα ξυπνήσουμε σε μια νέα παγκόσμια κατάσταση εντελώς διαφορετική, με οικονομική κατάρρευση ή Τρίτο Παγκόσμια Πόλεμο.

Σφάζονται δυο λαοί σε μια σύγκρουση που τίποτε δεν έχει να κάνει με δίκαια ή αρχές, αλλά με συγκρουόμενα συμφέροντα των αρχόντων σε εποχές που η κρίση τα κάνει ασυμφιλίωτα. Αυτό κάνει η παγκόσμια κρίση.

Μέχρι και το 56% των Ουκρανών έχει συγγενείς στη Ρωσία. Σφάζονται δύο λαοί που ούτε σε φάτσα, ούτε χρώματα διαφέρουν, αλλά ούτε σε κουλτούρα. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε σημαντικό βαθμό στήνονταν πάνω στη βάση πολιτισμένοι εναντίων βαρβάρων. Ούτε αυτό υπάρχει τώρα.

Δεν υπάρχει κάτι στο καθεστώς Πούτιν για να μπορεί κάποιος να νοιώσει συμπάθεια ή να του δώσει στήριξη. Όμως στον πόλεμο οδήγησαν οι Δυτικοί επιδεικνύοντας την πιο θρασεία και επιθετική διάθεση που μπορεί κάποιος να εντοπίσει στις διεθνείς σχέσεις από τον καιρό του ναζισμού.

Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε από το 1990. Έντασσαν στο ΝΑΤΟ τη μια μετά την άλλη τις χώρες δίπλα και γύρω από τη Ρωσία. Η τελευταία που ήθελαν να εντάξουν ήταν η Ουκρανία για να περιέλθει σε απόλυτο αποκλεισμό η Ρωσία από όλες τις πλευράς εκτός από τα ανατολικά της. Για να υπάρχουν πύραυλοι κάποιες εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη Μόσχα, πύραυλοι του ΝΑΤΟ, του πιο δολοφονικού μηχανισμού που γνώρισε η ιστορία.

Εκείνο που πραγματικά είναι να απορείς είναι γιατί οι Ρώσοι δεν αντέδρασαν πιο γρήγορα,  ειδικά μετά το 2014 που οι ενσωματώσεις χωρών στο ΝΑΤΟ συνοδεύτηκαν με τις σφαγές Ρωσώφωνων στο Τομπάζ -15,000 νεκροί.

Ο λόγος μάλλον φαίνεται να εντοπίζεται στις προσδοκίες των Ρώσων ολιγαρχών για οφέλη από την συνεργασία με τους Ευρωπαίους. Έτσι μπροστά σε αυτές τις προσδοκίες, ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα.

Η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων, όπου μπορούσαν σε όλο τον κόσμο, είναι κάτι που επίσης δεν έχει γίνει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Με κάλυμμα τις δήθεν αξίες και δίκαια, τα δυτικά καθάρματα ένοιωσαν την ευκαιρία να βάλουν τον Ρώσο ανταγωνιστή τους σε μια διαδικασία φθοράς και διάλυσης. Να τον αποκλείσουν οικονομικά, εμπορικά, πολιτιστικά. Με απίστευτη ωμότητα το έχουν δηλώσει αυτό και δυτικά γεράκια.

Στόχος είναι επίσης και η Κίνα ή καλύτερα ο κύριος στόχος τους είναι η Κίνα, αφού αποτελεί την κύρια απειλή των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά.

Στην εποχή των καπιταλιστικών ανταγωνισμών, οι στόχοι των ΗΠΑ είναι αναγκαίοι για να μπορέσουν να διατηρήσουν την ηγεμονία τους. Πίσω από όλες τις αποφάσεις τους δεν υπάρχει παρά αυτό το κίνητρο. Ακόμα και να στηρίξουν την ειρήνη σε κάποια φάση δεν θα είναι γιατί λογικεύτηκαν ή αποφάσισαν ότι είναι κρίμα τόσες σφαγές, αλλά διότι κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να πετύχουν τους στυγνούς στόχους τους. 

Συντριπτική πρέπει να είναι η ήττα της Ρωσίας για να αυξηθεί ο έλεγχος τους στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρικανική Ήπειρο. Μια Ήπειρο που βράζει από αντιαμερικανικό μίσος και κινήματα που χρειάζονται όμως το αντίβαρο της Ρωσίας για να έχουν δυνατότητες. 

Η Ρωσία ξεκίνησε με επιτυχίες τον πόλεμο. Κάποια στιγμή όμως η κατάσταση αντιστράφηκε με αποκορύφωμα το καλοκαίρι του 2023 όταν ξεκίνησε η Ουκρανική αντεπίθεση. Μέχρι τον Δεκέμβρη όμως είχε εξαντληθεί.

Αυτή τη στιγμή η Ρωσία ελέγχει το 18% περίπου της Ουκρανίας. Το υπόλοιπο 82% είναι το πιο καλά εξοπλισμένο μέλος του ΝΑΤΟ – αυτό είναι η Ουκρανία παρά την έλλειψη επίσημης ανακήρυξής της και τις επίσημες διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.

Η ειρήνη προς το παρόν είναι μια εντελώς απομακρυσμένη προοπτική. Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός δεν έχει ηττηθεί ακόμα και δεν φαίνεται να μετρά σωστά τα τεράστια αδιέξοδα της πολιτικής του. Στα σίγουρα όμως εκτιμούν σωστά ότι για αυτούς είναι ο ιδανικός πόλεμος αφού δεν υπάρχουν αμερικάνικες απώλειες σε έμψυχο υλικό.

Όμως μπροστά σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης, με τη σφαγή στη Γάζα  επίσης να ταρακουνά το παγκόσμια σύστημα, ο ιδανικός τους πόλεμος σχοινοβατεί μπροστά σε μια παγκόσμια σύρραξη.

Σωτήρης Βλάχος

2 Μαρτίου 2024