marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Πραγματικά νομίζουν ότι θα βγουν νικητές;

του Σωτήρη Βλάχου

Η σφαγή ενός ολόκληρου λαού που οι ηγέτες του πολιτισμένου κόσμου ονομάζουν αυτοάμυνα, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Η τρίτη φορά που οι ΗΠΑ άσκησαν το δικαίωμα του Βέτο σε ψήφισμα για άμεση κατάπαυση του πυρός, ήταν μόλις την εβδομάδα που μας πέρασε. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε όμως το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ασκούν… μεγάλες πιέσεις στο Ισραήλ να σκοτώνει λιγότερους αμάχους.

Στην εποχή της απόλυτης σήψης των ηγετών του «πολιτισμένου» κόσμου, το επιχείρημα των ΗΠΑ ήταν ότι αν περνούσε ένα τέτοιο ψήφισμα, θα υπονομεύονταν οι διαπραγματεύσεις. Και λογικά, όπως αντιλαμβανόμαστε, αφού οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνη αποτελούν κορυφαίο ζήτημα για αυτούς για επίτευξη ειρήνης που τόσο προσδοκούν, αποφάσισαν να βάλουν Βέτο για κατάπαυση του πυρός.

Ο Ρίτσαρντ Βίσεκ, επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας συμβούλων του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «συμβούλεψε» το Διεθνές Δικαστήριο να μην καταλήξει σε απόφαση που να υποχρεώνει το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του χωρίς όρους» αφού «η επίθεση της Χαμάς έδειξε ότι το Ισραήλ δεν διέθετε άλλη λύση».

Το άσπρο γίνεται μαύρο πιο ξεκάθαρα ίσως από οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Λες και η 7η του Οκτώβρη του 2023 ήταν η αιτία της πρώτης εκστρατείας σφαγής που διεξήγαγε ποτέ το Ισραήλ. Το 2014 με 2500 νεκρούς μεταξύ των οποίων πάνω από 1500 γυναικόπαιδα, και το 2006 με 1200 μέχρι και 1800 βόμβες την ημέρα, δεν υπήρξαν ποτέ. Ούτε το ξεσπίτωμα, οι διωγμοί, οι εξευτελισμοί και σφαγές ενός ολόκληρου λαού από το 1948 που οι ιμπεριαλιστές δημιούργησαν το Ισραήλ.  

Ότι και α συμβαίνει όμως το Ισραήλ θέλει λύση. Το επιβεβαίωσε και ο πιο πάνω κύριος προτρέποντας το Διεθνές Δικαστήριο να διατηρήσει «το καθιερωμένο πλαίσιο» για την λύση δύο κρατών.

Το ότι φυσικά την περασμένη εβδομάδα, την ίδια στιγμή των πιο πάνω δηλώσεων, το ισραηλινό Κοινοβούλιο ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία (99 «ναι» σε σύνολο 120) τη διακήρυξη του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου που έλεγε ακριβώς τα αντίθετα, δεν θα πρέπει να κάνει κάποιον να… αμφισβητεί τις προθέσεις τους. Έστω και αν η διακήρυξη έκφραζε την αντίθεση της σε οποιαδήποτε «μονομερή» δημιουργία παλαιστινιακού κράτους από τη διεθνή κοινότητα, πάνω στο από καιρό νεκρό πλαίσιο της λεγόμενης «λύσης των δύο κρατών».

Το μόνο που φαίνεται να ενδιαφέρει τους ηγέτες καθάρματα είναι να κερδίσει το Ισραήλ χρόνο, ώστε να προχωρήσει στην επίθεση στη Ράφα, το τελευταίο καταφύγιο για πάνω από ενάμισι εκατομμύριο Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Τα καθάρματα του Ισραήλ με τη στήριξη των δυτικών καθαρμάτων ετοιμάζονται να εξαλείψουν τους Παλαιστίνιους από όλη τη Γάζα.

Υπάρχει όμως ελπίδα για τελική νίκη για το κράτος εγκληματία και τους δυτικούς πάτρωνές του; Ή έστω για επικράτηση ακόμα και αν χρειάζεται κάποιο τίμημα κάθε τόσο;

Δεν υπάρχει. Ακόμα και μέσα από τα επιτελεία των Ισραηλινών, στελέχη που δεν είναι πιο ανθρωπιστές από τα υπόλοιπα γεράκια, απλά είναι πιο πραγματιστές, λένε πια ξεκάθαρά ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβιώσει μακρόχρονα με την σημερινή πολιτική. Μια πολιτική που έχει δημιουργήσει μίσος για κάθε τι το Ισραηλινό μέσα στον αραβικό κόσμο των 400 εκατομμυρίων ανθρώπων. Που με την τελευταία γενοκτονία έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις και έχει δημιουργήσει τέτοιες κινητοποιήσεις που ανάγκασαν πολλά αραβικά καθεστώτα, καθεστώτα ξεπουλημένα στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, να σκληραίνουν ολοένα και περισσότερο τη στάση τους.

Τι θα προκύψει αύριο; Ποια τέτοια καθεστώτα θα μπορέσουν να επιβιώσουν και ποια θα τα συντρίψουν λαϊκές εξεγέρσεις;

Η γενοκτονία στη Γάζα έχει γίνει το θέμα της εποχής για τον κόσμο όλο, που μαζί με τη σύγκρουση Δυτικών και Ρωσίας σε Ουκρανικά εδάφη μας φέρνουν ολοένα και πιο κοντά σε παγκόσμια σύρραξη.

Αυτές οι δύο συγκρούσεις εξαλείφουν και τα τελευταία υπολείμματα σχετικής σταθερότητας που είχε επικρατήσει μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και τη φαινομενική απόλυτη κυριαρχία των ΗΠΑ.

Σχοινοβατεί η ανθρωπότητα προς ένα 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και τα καθάρματα σε όλο τον κόσμο που φαίνεται να είναι σίγουροι ότι δεν θα καταβάλουν ποτέ οι ίδιοι προσωπικό τίμημα, και έτσι δεν τους ενδιαφέρει όποιες και να είναι οι εξελίξεις, συνεχίζουν να μιλούν για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Και για την ανάγκη να στηρίξουν την Ουκρανία απέναντι στον Πούτιν έστω και καταστρέφοντάς την. Κάτι που έχουν καταφέρει. Στην χώρα δεν υπάρχει ούτε παρόν ούτε μέλλον.

Σωτήρης Βλάχος

24 Φεβρουαρίου 2024